Από τις 9 Ιουνίου αποκαθίσταται η συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες [ΒΙΝΤΕΟ]

Ειδικοί επιστήμονες έχουν ταξινομήσει χώρες με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, σε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται άμεσα η αεροπορική σύνδεση.

Όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο ΑΝΤ1 τις προηγούμενες ημέρες, το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει η Διυπουργική Επιτροπή, και το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και για τη λειτουργία των αεροδρομίων και των ξενοδοχείων, προνοεί δύο φάσεις για επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες. 

Επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες σε δύο φάσεις: 

Α' ΦΑΣΗ: 9 έως 19 Ιουνίου 2020 

Β' ΦΑΣΗ: 20 Ιουνίου 2020 

Ειδικοί επιστήμονες έχουν ταξινομήσει χώρες με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, σε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται άμεσα η αεροπορική σύνδεση. 

Αποκαθίσταται άμεσα η αεροπορική σύνδεση με: 

Α' Κατηγορία 


 Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία 

 Β' κατηγορία 

Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία. 

Για τους κανόνες έλευσης επιβατών στην πρώτη φάση, ας δούμε τί δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος. 

«Στην Α Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. 

Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους». 

Τι γίνεται με τους επαναπατρισθέντες

Το διάταγμα που εκδόθηκε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1.  Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, στις έξι το πρωί καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα. 

Όσοι φιλοξενούνται σήμερα στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για τις μέρες που υπολείπονται, ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν. 

Για όσους θα επαναπατρίζονται από τις 25 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχθεί για μια μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. 

Στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό επτά ημέρων για όσους προέρχονται από χώρες των κατηγοριών Α και Β, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες. 

20 Ιουνίου η Β’ Φάση- Τι θα ισχύει

Η δεύτερη φάση προνοεί ελεύθερη είσοδο στην Κύπρο για όσους επιβάτες θα προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α. 

Όσοι θα προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα απαιτείται, για να τους επιτραπεί η επιβίβαση στο αεροπλάνο, να προσκομίσουν πιστοποιητικό εργαστηριακό ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους. 

Κύπριοι και νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο θα μπορούν να πραγματοποιήσουν το τεστ μετά την άφιξή τους στην Κύπρο και μέχρι να μάθουν το αποτέλεσμα, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. 

Ο Υπουργός Μεταφορών για τους υπόλοιπους επιβάτες ανέφερε τα εξής:
 «Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση». 

Καταληκτικά επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών, προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση τους στις σχετικές κατηγορίες και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπρόσθετες χώρες, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν από την πρώτη Ιουνίου και αναμένονται τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από το Υπουργείο Υγείας.

Έλλη Κοτζαμάνη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.