Πρώτη αντίδραση μαθητών: «Δεν θα προμηθευτούμε ούτε μάσκες ούτε γάντια… είναι απαράδεκτο» [ΒΙΝΤΕΟ]

«Μας στεναχωρεί ιδιαίτερα το ότι πήγαμε σε μια συζήτηση, στην οποία υποτίθεται θα κάναμε ένα διάλογο αλλά ήταν στην ουσία ήταν ανακοινώσεις αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης και κράτους», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Οριστικά πίσω στα θρανία οι μαθητές όλων των βαθμίδων από τις 21 Μαΐου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, οι παγκύπριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιονίου.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα τους μεταφέρθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για επαναλειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του μαθητικού κινήματος, ανέφερε πως «μας στεναχωρεί ιδιαίτερα το ότι πήγαμε σε μια συζήτηση, στην οποία υποτίθεται θα κάναμε ένα διάλογο αλλά ήταν στην ουσία ήταν ανακοινώσεις αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης και κράτους».

Σημείωσε δε, πως πάρα πολλά από τα ερωτήματα των μαθητών γι΄ακόμη μια φορά που παραμένουν αναπάντητα.

«Ζητούμε να τεκμηριωθεί τι θα γίνει με τα λεωφορεία, τα ωρολόγια προγράμματα. Εφόσον μας είπαμε ότι θα πηγαίνουμε σε δύο ομάδες, ποιες θα είναι αυτές; Το πώς θα συνυπάρξουν; Επίσης τι θα γίνει με τις μάσκες; Μας έχουν πει ότι δεν θα προμηθευτούμε ούτε μάσκες ούτε γάντια, και προαιρετικά  σε κάποιους καθηγητές, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για εμάς. Πρέπει να τεκμηριωθούν ποια μέτρα θα παρθούν. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα υπάρχουν αντισηπτικά και ότι θα είμαστε 12 μαθητές ανά τάξη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Ερωτηθείς τι τους αναφέρθηκε για τις άλλες τάξεις εκτός από τους τελειόφοιτους που θα παρακαθίσουν σε παγκύπριες εξετάσεις, ο Γιάννης Λαπήθιος είπε πως «δεν θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις καμία άλλη τάξη. Θα επιστρέψουν 21 Μαΐου όλες οι βαθμίδες στα σχολεία, κάτι που εμείς δεν το θεωρούμε τόσο βιώσιμο γιατί θα επιβαρύνουμε την κατάσταση από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την τρίτη Λυκείου».

Πρόσθεσε δε, πως γνωρίζουν ότι θα είναι σε δύο ομάδες, αλλά δεν γνωρίζουν ποιες ώρες θα πηγαίνουν σχολείο.
Δείτε επίσης πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της ΠΣΕΜ για τη σύσκεψη στο Προεδρικό: 

 Σήμερα 6/5/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των φορέων της εκπαίδευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν έγινε διάλογος μεταξύ των φορέων αλλά ανακοινώθηκαν  τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει πριν την σύσκεψη. Παρόλα αυτά πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα.

Η κυβέρνηση, μας ανακοίνωσε την απόφαση της για να επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις 21 Μαΐου και να κάνουν μαθήματα στο σχολείο μέχρι τις 26 Ιουνίου. Το μόνο που απαντήθηκε είναι ότι οι μαθητές θα πηγαίνουν σε δύο ομάδες σχολείο (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη). Μόλις 5 μέρες πριν πάνε οι τελειόφοιτοι σχολείο παραμένουν αναπάντητα σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέσαμε πριν 3 μέρες. Ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν τα σχολεία τόσο για τους τελειόφοιτους από τις 11 Μαΐου όσο και για τους  υπόλοιπους μαθητές από τις 21 Μαΐου; Πως θα επιλυθεί το πρόβλημα με τον συνωστισμό των μαθητών στα λεωφορεία; Πως πάρθηκε η απόφαση να επιστρέψουν από 21 Μαΐου όλοι οι μαθητές στα σχολεία από τη στιγμή που δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και τα μέτρα προστασίας για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα πάνε στο σχολείο στις 11 Μαΐου;

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα προστασίας για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές. Πως θα προμηθευτούν μάσκες και γάντια όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές από τη στιγμή που δεν θα τους τα προμηθεύσει δωρεάν το κράτος; Πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία; Μας ειπώθηκε επίσης ότι θα γίνουν τεστ κορωνοϊου μόνο στους καθηγητές και όχι στους μαθητές. Θα γίνεται συχνή απολύμανση των σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων ή θα γίνει μόνο μια φορά στην αρχή και μετά θα αφεθούν τα σχολεία στο έλεος τους; Επίσης θέσαμε στη σύσκεψη το εξής ερώτημα το οποίο έμεινε αναπάντητο: Αφού ισχύουν μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, πως θα πηγαίνουν οι τελειόφοιτοι μαθητές στο σχολείο; Θα πρέπει να στείλουν συγκεκριμένο SMS; Θα έχουν συγκεκριμένο έντυπο μετακίνησης; Είναι απαράδεκτο να μένουν αναπάντητα αυτά τα τόσο φλέγοντα ζητήματα 5 μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων!

Επίσης μεγαλώνει το άγχος για τους τελειόφοιτους μαθητές καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ούτε μας έχουν ενημερώσει στη σύσκεψη για το πότε ξεκινούν οι Παγκύπριες εξετάσεις, για το ποια θα είναι η διάρκεια και το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων. 

Ως ΠΣΕΜ και ως μαθητές περιμένουμε ακόμα να ανακοινωθεί το περιβόητο πλάνο και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει:

·         μέτρα προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και μαζικά τεστ

·         ανακοίνωση ωραρίου λειτουργίας σχολείων τόσο για τους τελειόφοιτους από 11 Μαΐου, όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές από 21 Μαΐου

·         αύξηση των διαδρομών των λεωφορείων και τήρηση των μέτρων προστασίας,

·         άμεση ανακοίνωση ημερομηνιών, διάρκειας και προγράμματος Παγκύπριων εξετάσεων

·         ψηφιακό εξοπλισμό άμεσα σε όσους μαθητές δεν έχουν ακόμη

ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Νικόλας Πέτρου

benjiegaviola

06/05/2020>14:08

Αυτο ειναι απαραδεχτο θα θελαμε κι αλλες απαντισης συντομα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.