Στις 21 Μαΐου πίσω στα θρανία οι μαθητές – 9 Ιουνίου οι παγκύπριες εξετάσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο εκ περιτροπής και θα είναι χωρισμένοι σε δύο γκρουπ.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, για το φλέγον θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΣΕΜ και των Συνδέσμων Γονέων Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης, Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς και με εκπροσώπους της Παιδοβουλής.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της σύσκεψης επιβεβαίωσετις πληροφορίες του ant1.com.cy, ότι στις 21 Μαΐου θα επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται δε, πως η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως η πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο εκ περιτροπής και θα είναι χωρισμένοι σε δύο γκρουπ. Δηλαδή, η μια ομάδα μαθητών θα πηγαίνει σχολείο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ενώ η άλλη ομάδα θα πηγαίνει Πέμπτη Παρασκευή και την επόμενη βδομάδα αντιστρόφως.

Όπως μαθαίνουμε, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές, θα κλείσουν στις 26 Ιουνίου.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις παρά μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές της Γ΄Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών και όπως ανέφερε ο κ. Πρδρόμου οι παγκύπριες εξετάσεις θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου.Αυτούσια όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων:


Ο κ. Προδρόμου μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό ανέφερε ότι: «Οι πολύ αποτελεσματικές επιδόσεις της χώρας μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας χάρη στις προσπάθειες όλων και τις σωστές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν δώσει έδαφος για τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση η επαναδραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς και βεβαίως και η σταδιακή επαναλειτουργία όλων των σχολείων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα στην πράξη, είναι πλέον μια κατάκτηση την οποία όχι μόνο θα κρατήσουμε στην εκπαίδευση αλλά και θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, στο εξής το σχολείο θα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία. Ταυτόχρονα όμως και επειδή η εξ αποστάσεως δυνατότητα ουδόλως υποκαθιστά πλήρως τη φυσική φοίτηση αξιοποιούμε το άλλο που έχουμε όλοι μαζί κερδίσει, δηλαδή τα παιδιά, οι μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων μπορούν να πάνε ξανά στο σχολείο με τις απαραίτητες προφυλάξεις με προσεκτικό σχεδιασμό, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τα σχολεία το επόμενο διάστημα καλούνται να δώσουν και αυτό το μάθημα της ατομικής ευθύνης και της υπεύθυνης κοινωνικής συνεύρεσης μέσα στον σχολικό χώρο. Με σύνεση και προσοχή, αλλά με αποφασιστικά βήματα, παρακολουθώντας πάντα τα ευρύτερα υγειονομικά δεδομένα -γιατί από την πρώτη στιγμή η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μπορούν να αναπροσαρμοστούν αναλόγως με νέα δεδομένα στην κοινωνία μας- οπωσδήποτε όμως προσεκτικά θα λειτουργήσουμε σταδιακά τα σχολεία, προκείμενου στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, μέχρι το τέλος Ιουνίου δηλαδή, να μπορέσουν τα παιδιά να βρεθούν ξανά στον σχολικό χώρο, να συναντήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους, όπως βέβαια και τους εκπαιδευτικούς τους, να γίνει μια σύνοψη και από κει και πέρα να σχεδιάσουμε επαναλήψεις, εμπέδωση αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. 

Θα έχει, λοιπόν, το σχολείο τη δυνατότητα να μετριάσει τις όποιες απώλειες από την αναστολή της διδασκαλίας που είχαμε προηγουμένως και να επιδιώξουμε στο σχολείο τους στόχους μαθησιακής επάρκειας στον στίβο της γνώσης και στο πεδίο της καλλιέργειας και της μόρφωσης.

Συγκεκριμένα είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργούν ξανά τα λύκεια για την τρίτη τάξη και οι Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το τρίτο έτος. Ταυτόχρονα, έχουν βεβαίως τη δυνατότητα και τα αντίστοιχα ιδιωτικά σχολεία για τους τελειόφοιτους είτε στα εξατάξια είτε στα επτατάξια, να λειτουργήσουν από τις 11 αυτού του μήνα σε αίθουσες διδασκαλίας με μέγιστο αριθμό τους 12 μαθητές και μαθήτριες. Αυτή είναι η σύσταση που μας δίνεται από τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

Η φοίτηση θα γίνει με ένα τρόπο που έχει σχεδιαστεί, ούτως ώστε να μπορεί το σχολείο να υποδεχθεί τα νέα τμήματα, τις νέες ομάδες διδασκαλίας των 12 παιδιών και θα γίνει περιοδολόγηση. Θα πηγαίνουν τα μισά παιδιά, οι πρώτες ομάδες, το μισό κάθε τμήματος, τη Δευτέρα, Τρίτη Τετάρτη, στη συνέχεια το υπόλοιπο μισό Πέμπτη Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει αυτή η ομάδα που πήγε Πέμπτη, Παρασκευή με Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη για να διαδεχθεί η πρώτη ομάδα τις δυο τελευταίες μέρες και να συνεχίσει με τις πρώτες της επόμενης εβδομάδας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μια περιοδολόγηση πέντε σχολικών συνεχόμενων εργάσιμων ημερών για την κάθε ομάδα και εναλλαγή. 


Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά για τους τελειόφοιτους, θα ξεκινήσουν την Τρίτη στις 9 Ιούνιου. Τις επόμενες μέρες θα δοθεί ο πλήρης προγραμματισμός οι ημερομηνίες για το κάθε εξεταζόμενο μάθημα και βέβαια σε αυτό το διάστημα στα λύκεια, όπως έχουμε πει, θα γίνουν επαναλήψεις, θα επιλυθούν απορίες και θα δοθεί στήριξη με εργασίες.
 
Η ύλη που θα εξεταστεί στις Παγκύπριες έχει ήδη ανακοινωθεί και επομένως υπάρχει το συγκεκριμένο πεδίο για να εργαστούν και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος μέχρι τις εξετάσεις, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να προετοιμαστούν χωρίς πίεση. Αποφύγαμε νωρίτερα να αρχίσουν οι Παγκύπριες εξετάσεις γιατί πρέπει να δοθεί ο χρόνος στα παιδιά αυτά τα οποία θα τελειώσουν φέτος τις σπουδές τους στο Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές για να προετοιμαστούν χωρίς αχρείαστο άγχος.


Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από την Κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε και για την επόμενη φάση, τη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων ότι την Πέμπτη 21 Μαΐου τα υπόλοιπα σχολεία στην Προδημοτική εκπαίδευση και τα Νηπιαγωγεία, στη Δημοτική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια και Λύκεια θα υποδεχθούν, την πρώτη και δευτέρα τάξη Λυκείων και όλες τις τάξεις στα υπόλοιπα σχολεία. Η φοίτηση παντού θα είναι σε αίθουσες με μέχρι δώδεκα παιδιά. Επομένως, παντού τα τμήματα θα δημιουργήσουν δυο νέες ομάδες διδασκαλίας, οι οποίες θα φοιτούν στο σχολείο με την περιοδολόγηση που έχουμε πει. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη η πρώτη ομάδα, Πέμπτη, Παρασκευή η δεύτερη ομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας η δεύτερη ομάδα θα συνεχίζει για να τη διαδεχθεί Πέμπτη, Παρασκευή η πρώτη ομάδα, η οποία και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη.

Η λειτουργία όλων των σχολείων θα γίνει στη βάση λεπτομερούς υγειονομικού πρωτοκόλλου. Θα ενημερωθούν τόσο οι μαθητές και μαθήτριες από την πρώτη μέρα με ειδικά σεμινάρια για τους κανόνες που θα τηρηθούν στο σχολείο. Κανόνες αποστάσεων, αντισηπτικό θα υπάρχει στα σχολεία και περιοδολόγηση των διαλειμμάτων, ούτως ώστε να μην είναι όλα τα παιδιά στους εξωτερικούς χώρους. Όλα τα σχολεία θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους τόσο τα λύκεια για τις 11 του μήνα όσα και τα υπόλοιπα σχολεία που θα τα διαδεχθούν στη λειτουργία και βεβαίως οι εκπαιδευτικοί μαζί με τη διεύθυνση των σχολείων θα προετοιμάσουν τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία. Τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν και στους γονείς και την ίδια ώρα έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα μπορέσουμε να διεξάγουμε 20.000 διαγνωστικούς ελέγχους σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές και μαθήτριες. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σε μαθητές και μαθήτριες με τη συγκατάθεση των γονέων, θα γίνουν από κινητές μονάδες των Υγειονομικών Υπηρεσιών μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Ταυτόχρονα,  θα ληφθούν και τα μέτρα προφύλαξης που προνοούνται για τη μεταφορά όσων παιδιών μεταφέρονται στα σχολεία με τα λεωφορεία, ενώ γίνονται οι ρυθμίσεις με το Υπουργείο Μεταφορών για να εξασφαλιστεί προσαρμοσμένη λειτουργία των σχολικών λεωφορείων. Θα είναι ένα αρκετά πολύπλοκό εγχείρημα, το οποίο μπορούμε και πρέπει να το προγραμματίσουμε σωστά.


Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτό που οφείλει να τους δώσει το σχολείο, από τη στιγμή που μπορούμε ξανά να λειτουργήσουμε, έστω περιορισμένα, τα σχολεία μας. Η διάρκεια του σχολικού έτους ως γνωστό είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η φοίτηση σε όλες τις τάξεις εκτός του Λυκείου θα είναι μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου κάποιες ειδικές διευθετήσεις  μπορούν να γίνουν για τη πρώτη και δευτέρα τάξη του Λυκείου, οι οποίες θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επαναλαμβάνω ότι στα σχολεία θα επικεντρωθούμε σε επαναλήψεις, στο να αποκατασταθεί η ενότητα των σχολικών μονάδων και των σχολικών ομάδων, να αποκατασταθεί αίσθηση και των παιδιών ότι ανήκουν στο σχολείο και βεβαίως θα καταγραφεί σε όλες τα βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλες τις τάξεις, το τι έχε φέτος διδαχθεί μέχρι την αναστολή στις 10 Μαρτίου και ανάλογα και με το τι θα μπορέσει να γίνει στο υπόλοιπο αυτό χρονικό διάστημα του χρόνου, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, που θα ξεκινήσει όσο είναι δυνατόν νωρίτερα θα οργανωθούν σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μετάβαση από τη μια βαθμίδα στην άλλη, υποστηρικτικά μαθήματα». 

Από την Πέμπτη 21 Μαΐου ανακοινώνεται επίσης ότι θα λειτουργήσουν, εκτός των αντίστοιχων σχολείων του ιδιωτικού τομέα, εννοείται αυτό, είτε Νηπιαγωγείων, είτε Δημοτικών Σχολείων είτε Γυμνασίων θα λειτουργήσουν, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, τα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα Τεχνικών Σχολών και το Πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.). Μπορούν να λειτουργήσουν, επίσης λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρώντας τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα που επίσης θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους, ιδιωτικά φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια, τα ωδεία και άλλα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα».


Νικόλας Πέτρου

Angelos

06/05/2020>21:22

Δεν γίνετε να είσαστε τόσο ανεγκέφαλοι ειλικρινά ξεφτίλα τότε που η υγεία είναι πάνω από όλα όχι η παιδιά να το θυμάστε αυτό άθλιοι άνθρωποι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

christos christou

06/05/2020>13:26

Αν ξέρετε είπαν κάτι για τις ευπαθείς ομάδες??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σωτηρης

06/05/2020>11:04

Εκ μερους ολων των μαθητων της μεσης εκπαιδευσης θελουμε να μαθουμε τι θα γινει με το θεμα των εξετασεων..Αρκετοι μαθητες κινδυνευουν να μεινουν στασιμοι και σαν υπουργειο παιδειας εισασταν υποχρεοι να μας ειδοποιησετε απο τουλαχιστον δυο εβδομαδες νωριτερα..Δεν γνωριζουμε ουτε καν την πιθανη υλη για τις εξετασεις που δεν γνωριζουμε αν θα διεξαχθουν..Θελω να προσθεσω πως οι περισσοτεροι γονεις πιθανον να αποτρεψουν τα παιδεια τους να παρεβρεθουν στον χωρο εκπαιδευσεις λογο της πανδημιας.. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.