Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Σήκωσαν μανίκια οι καταστηματάρχες για το «μεγάλο» άνοιγμα τη Δευτέρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ετοιμάζονται και από Δευτέρας επιστρέφουν πίσω στις εργασίες τους, μετά από σχεδόν δύο μήνες.

Σηκώνουν ρολά τη Δευτέρα οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Σαράντα οκτώ ώρες πριν από τη μεγάλη επιστροφή στις επιχειρήσεις τους, οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα γιατί ήταν κλειστά δύο μήνες. Νομίζω πρέπει να κάνουμε την καθαριότητα που πρέπει να κάνουμε και να λειτουργήσουμε με τους όρους που μας έδωσε το Υπουργείο», αναφέρει ο καταστηματάρχης, Νικόλας Γιαλλούρης.

«Έχουμε σηκώσει τα μανίκια πάνω, έχουμε ξεκινήσει γιατί τα μαγαζιά είναι κλειστά πέραν των 40 ημερών, οργανωνόμαστε βασικά», δηλώνει η καταστηματάρχης Ηλιάνα Χαραλάμπους.

«Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε όλα τα σχετικά γιατί και τα διατάγματα βγήκαν εχτές στο κοινό και μπορούσαμε να δούμε την υποχρέωση μας για να δούμε τι κάμναμε ακριβώς», αναφέρει με τη σειρά της η καταστηματάρχης Μαριάννα Σολέα.

Ενθουσιασμός και αγωνία

Τα συναισθήματα τους ανάμεικτα. Ενθουσιασμός, γιατί θα βρεθούν ξανά κοντά στο καταναλωτικό κοινό αλλά και αγωνία για το άγνωστο, αφού καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα καινούριο τρόπο εργασίας.

«Πιθυμήσαμε να εξυπηρετήσουμε να δουλέψουμε απ’ όταν είμαστε εδώ από Δευτέρας να επανέλθουμε και να δουλέψουμε κανονικά», αναφέρει Σαββίνα Γιαλλουράκη, υπάλληλος καταστήματος.

«Λίγο πολύ ξέραμε για την ατομική υγιεινή τα αντισηπτικά, την όμως δεν ξέραμε τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς εδώ, τα ρούχα αν θα δοκιμάζονται, σε περίπτωση που δοκιμαστούν από πελάτη αν θα πρέπει να απολυμανθούν μετά», σημειώνει της η καταστηματάρχης Μαριάννα Σολέα.

Το μεγάλο δίλημμα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ένδυσης οι κανόνες και τα όρια που πρέπει να βάλουν στα δοκιμαστήρια, την ώρα που το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να αλλάξει, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, συνήθειες μιας ζωής.

«Η παρότρυνσή μας είναι να τον σκανάρουμε να δούμε λίγο το μέγεθος και θα τον παροτρύνουμε να μην δοκιμάζει. Θα αποφύγουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δοκιμαστηρίων για το κοινό όχι τόσο για μας», προσθέτει η καταστηματάρχης Ηλιάνα Χαραλάμπους.

«Εμείς έχουμε τρία δοκιμαστήρια. Θα ακυρώσουμε το μεσαίο το δοκιμαστήριο και θα κρατήσουμε το 1ο και το 3ο ώστε να υπάρχει και απόσταση στα δοκιμαστήρια. Εν θα αφήνουμε να περνούν άλλα άτομα αφού βγουν οι προηγούμενες κοπέλλες», εξηγεί η κα Σολέα.

Άπαντες πρέπει από τη Δευτέρα να επιδείξουν πειθαρχία και σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο και κρύβει πολλούς κινδύνους.

«Περιμέναμε ότι οι ζωές μας θα αλλάξουν θα είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Αλλά για μας σαν λαός της Μεσογείου δεν μάθαμε να είμαστε συγκρατημένοι σε απόσταση. Είμαστε πιο θερμοί λαοί. Για μας θα είναι δύσκολο», δηλώνει η Ειρήνη Χαλλουμά.

«Να προσαρμοστούμε σιγά σιγά στο καινούριο περιβάλλον», τονίζει ο Νικόλας Γιαλλούρης.

Οι καταστηματάρχες καλούν, μέσω του ΑΝΤ1, τους λειτουργούς του τμήματος επιθεώρησης εργασίας να είναι επιεικείς και σε αρχικό στάδιο να τους επιδείξουν τυχόν παραλείψεις αντί να τους επιβάλουν πρόστιμο.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημερώνει, εξάλλου, ότι έχει ολοκληρώσει συντονισμένη προσπάθεια τηλεκπαίδευσης 160 και πλέον προσώπων από τον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

«Τα πρόσωπα αυτά από την Δευτέρα 4.5.2020, θα επιθεωρούν χώρους εργασίας οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν, για διαπίστωση της εφαρμογής των μέτρων για καταπολέμηση του κορωνοϊού», αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας έχουν ετοιμάσει πλήρεις οδηγούς που αφορούν σε ομάδες εργαζομένων που αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν στην 1η και τη 2η φάση του οδικού χάρτη χαλάρωσης των μέτρων. Οι οδηγίες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 σε εργασιακούς χώρους είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.  

Το αδιαχώρητο

Η εικόνα στους δρόμους της πρωτεύουσας θύμιζε σήμερα την προ κορωνοϊού εποχή.

Η χθεσινή αργία σε συνάρτηση με το γεγονός ότι υπεραγορές και καταστήματα αγαθών πρώτης ανάγκης θα είναι αύριο Κυριακή κλειστά, οδήγησε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη σημερινή ημέρα για να ψωνίσουν τα άκρως απαραίτητα.

«Διευκρινίζεται ότι για αύριο Κυριακή 3 Μαΐου, ισχύουν ακριβώς τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν την περασμένη Κυριακή. Υπεραγορές, αρτοποιεία, φρουταγορές, μίνι μάρκετς κ.λπ. παραμένουν κλειστά. Ανοικτά τα περίπτερα με περιορισμένα είδη προς πώληση», ξεκαθάρισε σε ανάρτηση του στο twitter ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, οι υπεραγορές και οι φούρνοι καθώς και όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, η λειτουργία των οποίων γίνεται επιτρεπτή από την Δευτέρα 4 Μαΐου, θα μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.