Νέο διάταγμα Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες [ΒΙΝΤΕΟ]

Ερωτηματικά, διευκρινήσεις, αλλά και χρηστικές πληροφορίες, που δεν προσέχει κάποιος με την πρώτη ματιά σχετικά, με την πρώτη φάση, άρσης περιοριστικών μέτρων, που τίθενται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Από το αυτοκίνητο, κατευθείαν στην θάλασσα, για κολύμπι. Η παραλία είναι μόνο για την πρόσβαση σας, στη θάλασσα. Αυτό προβλέπεται ρητά, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη φάση, άρσης περιοριστικών μέτρων, που τίθενται σε εφαρμογή από την Δευτέρα, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην παρουσία ναυαγοσωστών. 

Συγκεκριμένα, ενώ στην κατ εξαίρεση μετακίνηση εντός επαρχίας μόνιμης κατοικίας, ο επιτρεπόμενος αριθμός σε κάθε όχημα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, καθορίστηκε στα τρία πρόσωπα, αλλά για την μετάβαση σε άλλη επαρχία για σκοπούς κολύμβησης ο αριθμός τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων. 

-Στην μετακίνηση εντός επαρχίας μόνιμης κατοικίας, ο αριθμός συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, είναι σε κάθε όχημα μέχρι και τρία πρόσωπα. (εξαιρουμένων ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους) 

-Η μετάβαση προσώπων σε άλλη Επαρχία, για σκοπούς κολύμβησης στη θάλασσα (ατομική άθληση), επιτρέπεται, αλλά στο όχημα δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα. (εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους). 

-Όλων, όσοι, η μόνιμη κατοικία είναι σε Επαρχίες που έχουν πρόσβαση για κολύμπι στη θάλασσα, δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλη Επαρχία για σκοπούς κολύμβησης. 

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, μια σημαντική λεπτομέρεια: καθώς κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ, για παραβίαση του διατάγματος. Η αμμουδιά, είναι μόνο για το πέρασμα προς τη θάλασσα, καθώς, 

-Απαγορεύεται η παραμονή και/ή ξεκούραση στο χώρο της παραλίας, πριν και μετά την κολύμβηση, πλην για σκοπούς πρόσβασης στη θάλασσα. 

Μετακίνηση από μια επαρχία, σε άλλη, επιτρέπεται επίσης και σε μια άλλη περίπτωση. Για σκοπούς φροντίδας ατόμων που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες ή/και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, με την προσκόμιση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από τα εν λόγω άτομα. 

-Επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών από μια επαρχία σε άλλη, για σκοπούς φροντίδας ατόμων που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες ή/και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας, κοκ), με την προσκόμιση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από τα εν λόγω άτομα. 

Επέκταση ωραρίου 

-Όσες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν έχει ανασταλεί και δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση, δύνανται να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους, έτσι ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός και συναθροίσεις πολλών προσώπων, νοουμένου ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει των σχετικών νομοθεσιών, καθώς και συλλογικών συμβάσεων. 

Στα αξιοσημείωτα, και η αναβολή ψηφοφορίας στην Πάφο, για την αναπληρωματική εκλογή ενός μέλους του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών, που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο 3 Μαΐου. 

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις μέχρι τις 21 Μαΐου 

Με τρείς αλλαγές κυκλοφορεί, το αναθεωρημένο έντυπο που χρησιμοποιείται από άτομα άνω των 65 ετών και θα ισχύει μέχρι τις 21 Μαΐου.

Ενώ, οι ίδιες αλλαγές ισχύουν και για την αποστολή μηνυμάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 8998. 

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Δύο, προστίθεται, η κατ' εξαίρεση μετακίνηση για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, αντί της μετάβασης για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης, και με την προσθήκη, στην κατηγορία Έξι, για κατ' εξαίρεση μετακίνηση της ατομικής άθλησης για κολύμπι, αντισφαίριση, γκολφ, ενώ παραλείπεται η φράση σε γειτνιάζουσες από την οικία περιοχές. 

Στην κατηγορία 7 πέραν της μετάβασης σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος βάπτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού, προστίθενται και η μετάβαση για ατομική προσευχή. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας με ανάρτηση του στο Twitter, δηλώνει πως η άρση των περιορισμών δεν μπορεί να είναι απότομη ώστε να μην ρισκάρουμε όσα έχουμε πετύχει. Επενδύουμε στην υπευθυνότητα και την κατανόηση των πολιτών, σημείωσε.

Κυριάκος Κυριακίδης

Άντρος Καλόγηρου

01/05/2020>22:20

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την λογική να ανοίξουν τα παζαρακια και η λαϊκές αγορές και όλα είναι μια χαρά αλλά η ηλιοθεραπεία έχει αυξημένο κίνδυνο η ηλιοθεραπεία στην παραλία ; Τα χάπια τον πολιτικών μας είναι ληγμένα μήπως ; Ξεφηγαμε πολή εγκεφαλικά σε αυτόν τον τόπο !!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.