Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Δρ. Ανδρέας Δαμιανού στον ΑΝΤ1: Κάποιος που έχει κορωνοϊό μπορεί να μολύνει από 2-5 ανθρώπους [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο ερευνητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ανδρέας Δαμιανός αναφέρει ότι «η αγορά άγριων ζώων στην Ουχάν ήταν ένα σημείο αναφοράς στην ταχύτητα εξάπλωσης του ιού».

Ο Δρ. Ανδρέας Δαμιανός, ερευνητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγεί γιατί η αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ορχάν θεωρήθηκε η αρχή της πανδημίας και γιατί ο νέος ιός εξαπλώνεται ταχύτατα. Ενώ, επισημαίνει τους λόγους που ο ιός μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Δαμιανός όσον αφορά τον λόγο που θεωρήθηκε η αγορά στην Ουχάν η αρχή του νέου κορωνοϊού εξήγησε ότι «για τη συγκεκριμένη πανδημία γιατί υπήρχε η πώληση άγριου εξωτικού κρέατος, και όπως γνωρίζουμε για το SARS, ένα προηγούμενο κορωνοϊό είναι ότι κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος μπορεί να ξεκινήσει την εμφάνιση ενός ιού».

Ωστόσο, ο κ. Δαμανιανός επισήμανε ότι «σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα από ότι φαίνεται η αγορά δεν είναι το σημείο που ξεκίνησε αρχικά η συγκεκριμένη πανδημία, αλλά ήταν αντίθετα από τα σημεία αναφοράς για τον τρόπο που επιταχύνθηκε δραματικά η μετάδοση του ιού».

Η πανδημία εξαπλώνεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Δαμιανός «αυτή τη στιγμή λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, υπάρχει πολύ η εύκολα η μεταφορά ανθρώπων από ένα σημείο στην άλλη άκρη του πλανήτη. Ενώ, σε προηγούμενες πανδημίες ήταν πάρα πολύ δύσκολη η μετακίνηση των ανθρώπων από μια χώρα ή ήπειρο σε μια άλλη».

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που βοήθησε το συγκεκριμένο ιό να εξαπλωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι όπως πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός είναι το γεγονός ότι «κάποιοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μολύνουν και άλλους ανθρώπους.»

Ταυτόχρονα ο Δρ. Δαμιανός ανέφερε ότι «ένας άνθρωπος που έχει κορωνοϊό μπορεί να μολύνει από δύο μέχρι πέντε ανθρώπους. Ενώ για παράδειγμα, αν κάποιος μολυνθεί από έμπολα μπορεί να κολλήσει από 1,5 μέχρι και 2,5 ανθρώπους».

Τέλος καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανός ότι κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για κάποιες ευπαθείς ομάδες καθώς, «αρχικά ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να μολύνει κάποια συγκεκριμένα σημεία του αναπνευστικού. Για παράδειγμα στους ηλικιωμένους μπορεί να μεταφερθεί στους πνεύμονες και να έχει πιο επιθετική μορφή, ενώ στα παιδιά μεταφέρεται στο πάνω αναπνευστικό σύστημα και να είναι πιο ήπιας μορφής. Παράλληλα, ένας άλλος λόγος που επηρεάζει τις ευπαθείς ομάδες είναι ότι όταν υπάρχουν κάποιες υφιστάμενες ασθένειες μπορεί σε συνδιασμό με τον να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος».


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.