Υπ. Υγείας στον ΑΝΤ1: Σε 48 ώρες θα αρχίσουν οι δειγματοληψίες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μίλησε αναλυτικά στο «Μέρα Μεσημέρι» για τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί.

Την Παρασκευή ή το Σάββατο ανά το παγκύπριο, θα αρχίσουν οι χιλιάδες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήώσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στην εκπομπή του ANT1 «Μέρα Μεσημέρι».

Όπως εξήγησε ο κ Ιωάννου, η δειγματοληψία θα γίνει παγκύπρια σε ιδιωτικά χημεία σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και θα αποτείνεται σε άτομα τα οποία εργάζονται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, τα οποία εκτίθενται περισσότερο από όλους τον ιό η έχουν τις περισσότερες πιθανότητες σε περίπτωση που είναι ασυμπτωματικοί να μεταδώσουν τον ιό.

Πρόσθεσε δε, πως ο αριθμός των 20, 000 test πού θα γίνουν στα πιο πάνω άτομα είναι κάτι το πολύ σημαντικό, αφού όπως αναφέρει ο κύριος Ιωάννου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει συνέχεια τη σημασία διεξαγωγής πολλών εργαστηριακών εξετάσεων και ειδικά τη σημασία ιχνηλάτησης.

«Ήδη σαν Κύπρος έχουμε κάνει 14, 000 εξετάσεις που σε αναλογία πληθυσμού είμαστε στις πρώτες χώρες παγκόσμια στον αριθμό το τεστ. Οπότε και με αυτή την ενέργεια τις επόμενες τρεις εβδομάδες μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων σε μία προσπάθεια να εντοπίσουμε όσον το δυνατό περισσότερα περιστατικά τώρα που ο κόσμος είναι περιορισμένος και να περιορίσουμε στο δυνατότερο μεγαλύτερο βαθμό την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα… Έχουμε λάβει υπόψη και τα αποθέματα πριν καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αριθμό (20,000)», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

Εξήγησε επίσης ότι «τα ιδιωτικά χημεία θα αναλάβουν την δειγματοληψία είτε με «drive through» είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο φτάνει να παίρνουμε τα σωστά προστατευτικά μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει αν βρισκόμαστε στην άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμα, ενώ παράλληλα τόνισε πως κατά την τελευταία ενημέρωση που έλαβε χθες Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων φαίνεται πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, θεωρείται ότι υπάρχει δρόμος ακόμα.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως «υπάρχει μία αισιοδοξία ότι τα μέτρα φαίνεται να δουλεύουν. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που πειθαρχεί παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που όλοι έχουμε στην καθημερινότητά μας».

Το αποτελέσματα φαίνονται από τη μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες, που σε απόλυτο αριθμό είναι ένα σημαντικό νούμερο τα 20 και τα 30 ημερισίως, αλλά είναι σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εξετάσεων που γίνονται ημερησίως, υπογράμμισε.

Επαναπατρισμός φοιτητών και εργαζομένων του εξωτερικού

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στον επαναπατρισμό των ατόμων που έχουν μείνει στο εξωτερικό λόγω των μέτρων και εξήγησε γιατί θα έρχονται στην Κύπρο χίλιοι ανά δύο εβδομάδες.

«Χίλια άτομα ανά δύο εβδομάδες είναι ένα νούμερο που έχουμε αξιολόγηση στην παρούσα φάση και αυτό αντιλαμβάνεστε πως μπορεί στην πορεία να αλλάξει», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

«Αυτό που έχει σημασία», συνέχισε, «έχει παρθεί απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όλων των φοιτητών και όλων των εργαζομένων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο. Άρα είναι θέμα χρόνου πότε θα επαναπατριστούν όλοι. Σε πρώτη φάση και με το σχετικό διάταγμα και για ευνόητους λόγους, έχει αποφασιστεί ότι προτεραιότητα θα δοθεί τώρα σε φοιτητές που είναι σε Foundation Course ή είναι πρωτοετείς και μένουν σε φοιτητικές εστίες, διότι αντιλαμβάνεστε ότι στις εστίες είναι απομονωμένοι, δεν έχουν κάποιον άλλο μαζί τους, είναι και πρωτοετείς και ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη κουλτούρα της χώρας την οποία φοιτούν».

«Ήδη έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη βδομάδα για τους ευάλωτους και αναμένουμε από την ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο αξιολόγησης των αιτήσεων, να δώσει τον τελικό κατάλογο στο Υπουργείο Εξωτερικών και να προχωρήσει ο επαναπατρισμός. Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών δέχεται αιτήσεις και θα αξιολογούνται και αυτές για τους πρωτοετείς και αυτούς που κάνουν Foundation ώστε άμεσα να κάνουν γίνουν οι ενέργειες και να δουν που θα τοποθετηθούν πτήσεις. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, και εδώ είναι ένα τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει διότι αυτοί οι φοιτητές μας είναι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...