Γραμμή 8998: Μειωμένα κατά 70-80 χιλ. ήταν την Κυριακή τα sms [BINTEO]

Μείωση κατά εβδομήντα με ογδόντα χιλιάδες, στα sms προς το 8998, καταγράφηκε χθες Κυριακή, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Του Χρυσόστομου Σουρκούνη

Αισθητή ήταν η μείωση των sms για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών χθες Κυριακή, πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου διατάγματος βάσει του οποίου υπεραγορές, φούρνοι και γενικά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, παραμένουν κλειστές τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο, παρουσιάστηκε μια μείωση της τάξης των εβδομήντα με ογδόντα χιλιάδων μηνυμάτων, καθώς χθες αποστάλθηκαν εκατό πενήντα χιλιάδες, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούμε να καταγράψουμε και μικρότερους αριθμούς μηνυμάτων.

Για ακόμα μια μέρα, οι δημοφιλέστερες μετακινήσεις για τους πολίτες ήταν η υπ' αριθμόν 2, δηλαδή μετάβαση για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, και η υπ' αριθμόν 6 μετακίνηση για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο ζώο.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος δήλωσε «οι 30.000 ήταν κυρίως επίσκεψη για να αγοράσουν κάτι, από ένα μικρό μαγαζί περίπτερο στην ουσία γιατί τα υπόλοιπα άλλα ήταν κλειστά χθες και οι 45.000 ήταν είτε για γυμναστική περίπατο με το κατοικίδιο τους ή για οποιοδήποτε λόγο ήταν στην κατηγορία έξι. Αυτές είναι οι δυο κατηγορίες που είναι περίπου το 60-70%»

Η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτή με τον αριθμό 8, που αφορά σε οποιοδήποτε άλλο λόγο μετακίνησης.

Ακολουθεί η κατηγορία με τον αριθμό 1, που αφορά επίσκεψη σε φαρμακείο ή γιατρό στην οποία και καταγράφηκε μια σημαντική μείωση, καθώς εγκρίθηκαν περίπου πέντε χιλιάδες μηνύματα σε σχέση με τις δεκατρείς χιλιάδες των προηγούμενων ημερών.

Η κατηγορία με το χαμηλότερο ποσοστό είναι η κατηγορία 7, που αφορά την επίσκεψη σε κηδεία, γάμο ή βάφτιση, στην οποία καταγράφηκαν μερικές εκατοντάδες μηνύματα.

Ωστόσο, με αφορμή την μη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου την Κυριακή παρατηρήθηκε σχετική αύξηση των sms προς το 8998 τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία που εξέφρασε ο Παγκύπριος Σύνδεσης Λιανικού Εμπορίου και τις προειδοποιήσεις για συνωστισμό πριν από την Κυριακή.

Ο κ.Κόκκινος «Εχουμε δει μια αύξηση Παρασκευή και Σάββατο, ένα συνωστισμό πιο μεγάλο από τις προηγούμενες μέρες στα σουπερμάρκετ, γιατί ο κόσμος ήξερε ότι την Κυριακή είναι κλειστά. Αυτό μας οδήγησε να έχουμε περίπου 233.000 sms για έγκριση από τα οποία 125.000 ήταν για σουπερμάρκετ, έναντι 80 με 90.000 που είναι μια κανονική μέρα.»


Στη διάθεση των πολιτών η πλατφόρμα «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ»

Στη διάθεση του κοινό βρίσκεται και η νέα πλατφόρμα «ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ» η οποία κατασκευάστηκε από το Κέντρο Αριστείας στην Ερευνα και Καινοτομία RISE σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Στόχο έχει την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοιού, μέσω της ταχείας αναγνώρισης των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή των χώρων τους οποίους το άτομο επισκέφθηκε τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Όσον αφορά τις ανησυχίες του κοινού για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, με παρέμβαση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο διευθυντής του κέντρου αριστείας RISE, Γιώργος Χρυσάνθου, καθησύχασε ότι δεν κινδυνεύουν, καθώς μόνο με την συγκατάθεση τους θα έχουν πρόσβαση σε αυτά οι αρμόδιοι.

Ο Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE, Γιώργος Χρυσάνθου ανέφερε ότι «αυτή η εφαρμογή που έχουμε κάνει είναι βασισμένη σε ένα ανοιχτού κώδικά προτζεκτ του MIT, το οποίο έχει στην καρδιά του αυτή την προσοχή για τα προσωπικά δεδομένα. Δεν βγαίνουν πουθενά εκτός από τη συσκευή, δεν έχει κανένας πρόσβαση και μόνο αν ο χρήστης θελήσει ο ίδιος να πατήσει το export και να πάι ο ίδιος που θέλει να σταλούν, είναι η μόνη περίπτωση να βγουν δεδομένα από το κινητό του χρήστη από την δική μας εφαρμογή »

Σε αυτό το στάδιο οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή από την ιστοσελίδα http://covid-19.rise.org.cy, ωστόσο, μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη, τόσο για android όσο και για ios, απευθείας από το κινητό.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.