Στα 426 αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Η προσοχή είναι στραμμένη στις δύο περιοχές υψηλού κινδύνου, την Αραδίππου και την Πάφο, από όπου τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας θα ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.

Σε 426 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Τριάντα νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν σήμερα από σύνολο 698 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα 13 εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένα εξ αυτών αφορά σε νοσηλευόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Η γυναίκα νοσηλευόταν μόνη της στο θάλαμο και δεν ήρθε σε επαφή με άλλους ασθενείς ενώ οι επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή μαζί της είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Άλλα τρία περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν σε άτομα από το περιβάλλον της Αραδίππου.

Ένα από τα κρούσματα αφορά σε άτομο το οποίο επέστρεψε από ταξίδι.

Ενώ τα τελευταία 13 αφορούν σε άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Από τα 426 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κύπρο, τα 282 αφορούν σε επαφές.

Στα θετικά το γεγονός ότι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ 33 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στο ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευθεί. Αισιοδοξία εμπνέει εξάλλου το γεγονός ότι και δεύτερος ασθενής βγήκε από τον αναπνευστήρα.

Τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα για Αραδίππου και Πάφο

Τα αποτελέσματα που σχετίζονται τις δειγματοληψίες που λήφθηκαν από Πάφο και Αραδίππου θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, 186 είναι τα δείγματα που λήφθηκαν σήμερα από πολίτες στην Πάφο, ενώ μέχρι την Τρίτη θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό 1000 δειγματοληψίες στην Πάφο. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το 38% των πολιτών που έπρεπε να δώσει δείγμα σήμερα δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέταση.

Στην Αραδίππου τώρα, έγιναν συνολικά 525 δειγματοληψίες. Χθες συγκεκριμένα λήφθηκε δείγμα από 153 άτομα και σήμερα από 334. Ωστόσο δεν έχουμε ακόμη τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τα τρία κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον της Αραδίππου εντοπίστηκαν μέσα από τις 38 δειγματοληψίες που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι τα θετικά περιστατικά στις 2 περιοχές πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Επιπτώσεις του ιού στο νευρικό σύστημα

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Λοϊζου, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις τέτοιων συμπτωμάτων. Ωστόσο τα νούμερα παγκοσμίως είναι ακόμα μικρά, γι’ αυτό και ο κύριος Λοϊζου τόνισε ότι για τα όποια συμπεράσματα χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση.
Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.