Ο χάρτης του κορωνοϊού: 3241 άτομα με συμπτώματα εξετάστηκαν στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε λειτουργία τέθηκαν από σήμερα τα ιατρεία διαλογής στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου.

Περισσότερα από 3 χιλιάδες 200 άτομα με ύποπτα συμπτώματα επισκέφθηκαν μέχρι και προχθές τα ιατρεία Δημόσιας Υγείας τα οποία λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα 907 πολίτες παραπέμφθηκαν στα ιατρεία που λειτουργούν στη Λευκωσία και 53 στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Πεντακόσιοι τριάντα ένας εξετάστηκαν σε ιατρεία στην Πάφο, 544 στην Λεμεσό, 542 στη Λάρνακα και 352 στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Την ίδια ώρα διευθετήθηκαν 312 επείγοντα ραντεβού παγκύπρια. ( ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΧΑΡΤΗ)

Η λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, αναφέρει πως «φαίνεται ότι τα ιατρεία αυτά έρχονται για να συμπληρώσουν και να βοηθήσουν στην προσπάθεια για διεύρυνση του ελέγχου αλλά και της ιχνηλάτησης. Έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα και του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων που υπάρχουν στην κοινωνία.»

Η εξέταση στα ιατρεία δημόσιας υγείας γίνεται μόνο με την εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού, και κατόπιν συνεννόησής του προσωπικού ιατρού με τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τα ραντεβού διεκπεραιώνονται αυθημερόν και δεν παρατηρούνται λίστες αναμονής, ενώ αν κριθεί αναγκαίο από τον ιατρό, γίνεται δειγματοληψία για τη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης.

Εάν η κλινική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει, δίνονται οδηγίες για κατ' οίκον περιορισμό, μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος της εξέτασης.

«Σε αντίθετη περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει πιο σοβαρά συμπτώματα παραπέμπεται προσωρινά στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα της εξέτασης που θα καθορίσει το περαιτέρω χειρισμό των ατόμων αυτών», σημειώνει η κα. Κυριάκου.

Από σήμερα στο μεταξύ λειτουργεί το ιατρείο διαλογής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ενώ από το πρωί λειτουργεί και το ιατρείο βραχείας νοσηλείας και ο θάλαμος υπόπτων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Στα δύο ιατρεία θα παραπέμπονται οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξιδεικευμένες εξετάσεις, ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία θα νοσηλεύονται στο θάλαμο υπόπτων περιστατικών.

«Επιπρόσθετα θα δέχεται περιστατικά από το ΤΑΕΠ όπου θα γίνεται η διαλογή έξω από το τμήμα αυτό και σε περίπτωση που το περιστατικό παραπέμπει σε συμπτωματολογία κορωνοϊού αντί να εισέρχεται της εισόδου του ΤΑΕΠ θα πηγαίνει απευθείας στο ιατρείο διαλογής για να γίνονται όλα τα απαραίτητα», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου.

Θετικοί στον ιό έξι τηλεφωνητές στο Μακάρειο

Θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν έξι άτομα που στελεχώνουν το τηλεφωνικό κέντρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Τα άτομα τα οποία εργάζονται εκεί έχουν τεθεί σε υποχρεωτικοί απομόνωση έχει γίνει απολύμανση του χώρου και έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση από την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης του υπουργείου υγείας», εξηγεί ο κ. Χαριλάου.

Τα άτομα αυτά δεν είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς ή επαγγελματίες υγείας.


Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.