Κορωνοϊός: Κύπριοι γιατροί στην Ισπανία μιλούν στον ΑΝΤ1 – «Κάνουμε την Γη πηγή για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο»

«Οι ασθενείς είναι υπομονετικοί και μας εμψυχώνουν…. Κάθε μέρα στις 20:00 σε όλη την χώρα οπού και να βρίσκεσαι ακούγεται χειροκρότημα για τους επαγγελματίες υγείας σαν ένα ευχαριστώ», αναφέρουν οι Δρ. Mαρία Μαχάττου και Ανδρέας Γεωργιάδης, στο ant1.com.cy

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί καθηλωμένος τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό και τα θύματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, δύο συμπατριώτες μας ιατροί δίνουν τη δική τους μάχη σε νοσοκομείο στην Μαδρίτη. Τα εκατοντάδες θύματα και κρούσματα της Πανδημίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στην Ισπανία, προκαλούν πονοκέφαλο, αφού η χώρα και πιο συγκεκριμένα η Μαδρίτη, θεωρείται το επίκεντρο των λοιμώξεων από κορωνοϊό στην Ευρώπη. Για την κατάσταση που επικρατεί και βιώνουν στην Ισπανία, μίλησαν στο ant1.com.cy οι συμπατριώτες μας γιατροί Δρ. Mαρία Μαχάττου (Ρευματολόγος) και Δρ. Ανδρέας Γεωργιάδης (Γενικός Χειρούργος), του νοσοκομείου Universitario La Paz στη Μαδρίτη.

Μείωση κρουσμάτων και αύξηση θυμάτων

Όπως αναφέρουν οι δύο γιατροί, στην Μαδρίτη διανύουν την 3η βδομάδα καραντίνας και ήδη αρχίσαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα από την καραντίνα, αφού κάθε μέρα επιβεβαιώνονται και λιγότερα κρούσματα. Ωστόσο, οι θάνατοι στη χώρα, εκτιμούν, πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται διότι ο μέσος νοσηλευόμενος που είναι σοβαρά στην εντατική χρήζει 2 με 3 βδομάδες διασωλήνωσης. «Συνεπώς, οι ασθενείς που πεθαίνουν σήμερα είναι αυτοί που διασωληνώθηκαν πριν 2-3 βδομάδες, άρα είχαν κολλήσει τον ιό ακόμη πιο πριν», συμπληρώνουν οι Δρ. Μαρία Μαχάττου και Ανδρέας Γεωργιάδης.

Έλαβαν μέτρα από μόνοι τους οι επιχειρήσεις

Σημειώνουν δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ισπανία είναι πολύ οργανωμένες, διότι παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις 47 εκατομμύρια άτομα, διαπιστώνεται πως όλοι έλαβαν πολύ αυστηρά μέτρα εδώ και πολλές ημέρες. «Εκείνο που μας φάνηκε παράξενο στην Μαδρίτη είναι ότι πριν καν να μπει η καραντίνα, ο κόσμος έκλεινε από μόνος του τις επιχειρήσεις του (πχ. εστιατόρια, βιβλιοπωλεία κτλ)», υπογραμμίζουν.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, ήταν άξιο απορίας το γεγονός ότι κάποια κέντρα αισθητικής είχαν αναστείλει την λειτουργία τους 1 μήνα πριν την έναρξη των μέτρων καραντίνας. «Φανταζόμαστε πως αυτό συνέβη λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε στην Μαδρίτη όταν έφθασαν στην πόλη τα πρώτα περιστατικά από την Wuhan», υπογραμμίζουν οι δύο συμπατριώτες μας.

Οι λόγοι του μεγάλου αριθμού θυμάτων

Κληθείς να σχολιάσουν γιατί πεθαίνουν τόσοι πολλοί στην Ισπανία, οι δύο γιατροί απαντούν πως αρκετοί έχουν αυτό το ερώτημα και εξηγούν πως ο πρώτος λόγος οφείλεται στο γεγονός η χώρα έχει ένα απ’ τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Η Ισπανία, συνεχίζουν, «έχει πολλούς ηλικιωμένους οι οποίοι είναι από τις ομάδες ανθρώπων που είναι οι πιο ευάλωτες στον κορωνοιο».

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά το διάγγελμα που απεύθυνε προ δύο βδομάδων είπε ότι εκτιμάται πως το 2040 η Ισπανία θα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ανά το παγκόσμιο.

Προσθέτουν δε, πως ο δεύτερος λόγος για τους τόσους θανάτους είναι το ότι η Ισπανία δεν είχε στη διάθεση της καθημερινά αρκετά τεστ κορωνοϊού. «Αρχικά», εξηγούν, «γίνονταν μόνο 15-20 χιλιάδες τεστ την ημέρα σε όλη την Ισπανία. Κάναμε υποχρεωτικά το τεστ στα άτομα που είχαν συμπτώματα ή ήταν σε κάποια ηλικία. Αρά, για να καταλάβει κάνεις γιατί είναι σημαντικό να κάνεις το τεστ σε όσους πιο πολλούς γίνεται, θα δώσω το εξής παράδειγμα: αν το τεστ γίνεται μόνο σε εκείνους που ανήκουν στο 5-10% που είναι σοβαρά, είναι λογικό ότι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που θα υπάρχουν σε σύνολο είναι τα αυτά που έχουν την περισσότερη πιθανότητα να αποβιώσουν.

Αρά οι ασθενείς που τους έγινε το τεστ και είναι θετικοί στον ιό, είναι αυτοί που πιθανόν να μην τα καταφέρουν, και έτσι φαίνεται η θνητότητα μεγαλύτερη απ’ ότι είναι κανονικά. Αν κάνεις όμως το τεστ σε μικρούς και μεγάλους κάθε ηλικίας, με συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα, τότε ο αριθμός των νεκρών συγκριτικά με όλα τα περιστατικά θα είναι πιο μικρός. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα απομονώνεται πολύ πιο γρήγορα το επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Το κράτος παρήγγειλε τεστ από την Κίνα και τα έστειλε πίσω

Οι Μαχάττου και Γεωργιάδης αναφέρουν επίσης πως το κράτος παρήγγειλε 5 εκατομμύρια τεστ από την Κίνα, των οποίων βγαίνει πιο γρήγορα το αποτέλεσμα παρά με το PCR (μοιάζει με τεστ εγκυμοσύνης που βάζεις το δείγμα από τον άρρωστο και σου βγάζει αναλόγως μια ή δυο κόκκινες γραμμές για να διαφανεί αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό). «Όμως δυστυχώς τα στείλαμε όλα πίσω γιατί η ειδικότητα και η ευαισθησία των τεστ δεν ήταν εκείνα που συμφωνήθηκαν εξαρχής με τους προμηθευτές της Κίνας. Έγινε έλεγχος από τις ισπανικές αρχές πριν χρησιμοποιηθούν εκείνα τα τεστ και βρήκαν ότι δεν είναι αξιόπιστα. Έτσι τα έστειλαν όλα πίσω, και περιμένουμε τώρα να μας ξαναστείλουν άλλα», επισημαίνουν.

Χιλιάδες εθελοντές γιατροί στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα οι δύο γιατροί τονίζουν ότι ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές γιατροί, Ισπανοί και όχι μόνο. Μάλιστα, πολλοί από την Λατινική Αμερική που έμεναν στην Ισπανία περίμεναν την έκδοση της αναγνώρισης πτυχίου/ειδικότητας τους, έκαναν την προετοιμασία για την εξέταση εισαγωγής για δουλειά ως γιατροί στον δημόσιο τομέα. «Είναι χιλιάδες σε σύνολο αυτοί οι εθελοντές γιατροί, που δουλεύουν στα 40 ξενοδοχεία της Μαδρίτης με σύνολο 9000 κλινών οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον κορωνοιο, ή στα 16 νέα «εποχιακά» νοσοκομεία», προσθέτουν.

Όσον αφορά τους γιατρούς και γενικά το προσωπικό του νοσοκομείου, μας εξηγούν, πως «η κατάσταση είναι πολύ κουραστική, ωστόσο προς το παρόν ακόμα δεν είναι απελπιστική. Κάνουμε την Γη πηγή για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Δεν κουραζόμαστε μόνο σωματικά αλλά επηρεάζεται πολύ και η ψυχολογία μας. Εκείνοι που δουλεύουν στους θαλάμους για τον κορωνοιο, έχουν πλήρη προστασία με ειδική στολή. Δυστυχώς όμως βγήκαν θετικοί στο τεστ πολλοί επαγγελματίες υγείας που κάλλιστα μπορεί να κόλλησαν έξω από το νοσοκομείο».

Γιατροί μένουν σπίτι ως «αναπληρωματικοί»

Ερωτώμενοι τι θα γίνει στην περίπτωση που προσβληθεί η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας από τον ιό, οι δύο γιατροί μας απαντούν πως «γι’  αυτό τον λόγο, από την αρχή της καραντίνας αλλάξαμε το πρόγραμμα εργασίας μας. Κάποιοι γιατροί είναι σπίτι απλά για ρεζέρβα, για να μην κολλήσουν όλοι ταυτόχρονα και μείνουν στο τέλος οι κλινικές χωρίς γιατρούς. Βγάζουμε λιγότεροι γιατροί εφημερία στις κλινικές εκτός κορωνοϊού, και όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλους λογούς υγείας νοσηλεύονται σε διασπορά στο νοσοκομείο όπου υπάρχει κρεβάτι γιατί οι θάλαμοι μας μετατράπηκαν σε θαλάμους για κορωνοιο. Επίσης, είναι αναγκαστική η διακίνηση του προσωπικού από συγκεκριμένους διαδρόμους και σκάλες μέσα στο νοσοκομείο αναλόγως με το πόστο που καθενός. Ακόμα, στα νοσοκομεία μας έχουν μετατρέψει ως αίθουσες κορωνοϊού με νέα κρεβάτια τις βιβλιοθήκες, τα γυμναστήρια και όσους άλλους χώρους δεν είναι για την ώρα χρήσιμοι και ήταν ανεκμετάλλευτοι».

Αναφερόμενοι στους επαγγελματίες υγείας που είναι θετικοί στον ιό σε όλη την Ισπανία αυτοί ανέρχονται στους 12 χιλιάδες, με το 85%-90% να είναι σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του. Από τους συναδέλφους μας ευτυχώς κανένας δεν είναι σοβαρά, και όταν περάσει το διάστημα της καραντίνας που οφείλουν να είναι σπίτι τους και βγουν αρνητικοί στο τεστ τότε θα επιστρέψουν. Παρόλο που μείναμε λιγότερα άτομα και πάρα τις περιστάσεις χαίρομαι που υπάρχει ένα κλίμα συναδελφικότητας μεταξύ μας».

Προσθέτουν επίσης πως μέχρι στιγμής απεβίωσαν συνολικά 5 επαγγελματίες υγείας, ενώ παράλληλα στέλνουν μήνυμα προς του συναδέλφους τους στην Κύπρο πως αν έχουν άσθμα ή διαβήτη τύπου 1 ή 2, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. «Ένα μικρό λάθος χρειάζεται για να κολλήσει κανείς», τονίζουν.

Εμψυχώνουν τους επαγγελματίες υγείας πολίτες και ασθενείς

Επιπρόσθετα, οι συμπατριώτες μας γιατροί, δήλωσαν ότι τους κάνει μεγάλη εντύπωση η στάση που κρατά ο κόσμος. Εξηγούν πως: «οι ασθενείς δεν παραπονιούνται, αφού παρόλο που μπορεί να είναι στην αναμονή σε μια καρέκλα για 10 ώρες, είναι πολύ υπομονετικοί. Αντιθέτως, μας εμψυχώνουν. Κάθε μέρα στις 20:00 σε όλη την χώρα οπού και να βρίσκεσαι ακούγεται χειροκρότημα για τους επαγγελματίες υγείας σαν ένα ευχαριστώ, και στα παράθυρα έχουν πανό με που γράφει ευχαριστούμε μαζί με ζωγραφιές ουράνιου τόξου από παιδιά που συμβολίζουν ότι θα βγούμε από τούτη τη μπόρα.

Παρόλη την κρίση που περνά η χώρα, ο κόσμος πιστεύω είναι αρκετά θετικός. Γενικά βλέπεις πράξεις αλληλεγγύης από πολλούς. Στο νοσοκομείο κάποιες αλυσίδες παραμένουν ανοικτές εδώ και βδομάδες προσφέρουν γεύματα στο προσωπικό δωρεάν. Υπάρχει επίσης δωρεάν καφές ή άλλα ροφήματα σε όλες τις μηχανές του νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν ράφτες που παρέχουν βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια».

Σύμφωνα με τους δύο γιατρούς, η πιο αξιοθαύμαστη είναι μια γιαγιούλα 84 χρόνων που ράβει μονή της στο σπίτι μάσκες και της δωρίζει οπού υπάρχει ανάγκη. Την ίδια ώρα, ψυχολόγοι προσφέρουν αφιλοκερδώς την βοήθεια τους μέσω τηλεφώνου, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τα αναλώσιμα. «Για παράδειγμα ο Antonio Banderas έδωσε 53, 000 ευρώ στην Μαλάγα, που είναι η πόλη που γεννήθηκε. Επίσης, ένα εστιατόριo έστησε στους αυτοκινητόδρομους βαν οπού προσφέρει δωρεάν self service ζεστό καφέ και φαγητό στους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν αναλώσιμα γιατί μπορεί να είναι στον δρόμο για ώρες χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο διαθέσιμο για διάλειμμα. Ο καθένας κάνει ό, τι μπορεί, όπως μπορεί».

Περήφανοι για το σύστημα υγείας τους οι Ισπανοί

Καταλήγοντας οι Δρ. Μαχάττου και Γεωργιάδης, αναφέρουν πως «αν και η Ισπανία και συγκεκριμένα η Μαδρίτη είναι το επίκεντρο των λοιμώξεων από κορωνοιο στην Ευρώπη, ο κόσμος δείχνει κατανόηση και έχει την καλή διάθεση και τη σωστή νοοτροπία, σε συνεργασία με το κράτος και τους επαγγελματίες υγείας για να το ξεπεράσει. Αυτό, φαίνεται από τις εκτιμήσεις που γίνονται σήμερα, ότι ξεκίνησε η κάθοδος της καμπύλης στον αριθμό κρουσμάτων και ότι σύντομα θα το αφήσουμε πίσω μας, δυστυχώς όμως όχι αλώβητοι. Ο απλός κόσμος με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή είναι πολύ περήφανος για το σύστημα υγείας της χώρας και σέβονται πάρα πολύ τους γιατρούς. Θυμάμαι μια γιαγιούλα είπε πως: καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν προσέχει τόσο καλά τους αρρώστους της.»

 


Μαίρη Αυξεντίου

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.