Υπ. Υγείας στον ΑΝΤ1: «Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες» - Καμπανάκι κινδύνου για Πάφο και Αραδίππου

Όσα μέτρα και να παρθούν, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η ευσυνειδησία και η πειθαρχία της κοινωνίας ως προς τα μέτρα, τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Άκρως αποκαλυπτικός και έντονος παρουσιάστηκε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, λίγο την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού ρόκειται για επιβεβαιωμένα κρούσματα ρεκόρ (58) μέσα σε μια μέρα, για τα δεδομένα της χώρας μας.

Ο κ. Ιωάννου, χαρακτήρισε ως «ανοικτή πληγή» της πανδημίας την πόλη της Πάφου και την Αραδίππου σε ό,τι έχει να κάνει με την διασπορά του ιού μέχρι σήμερα. Ξεκαθάρισε παράλληλα σε έντονο ύφος πως σήμερα θα έχει συνάντηση με την ειδική ομάδα που συνέστησε το Υπουργείο για τα ζητήματα του κορωνοϊού και από την οποία έχει ήδη ζητήσει να του ετοιμάσουν μια ειδική αναφορά για να ακούσει τις επισημάνσεις τους.

Τόνισε παράλληλα πως «Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες, έχουμε να κάνουμε με έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει φάρμακο. Το μόνο φάρμακο είναι ο περιορισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα σε μια με δυο εβδομάδες, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως  χαρακτηριστικά ελπίζει να υπάρξει, διότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. «Ήδη είναι κρίσιμη», συμπλήρωσε.

Σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία ομολογουμένως έχουν δεχθεί ισχυρά «κτυπήματα» στην μάχη της πανδημίας, ο Υπουργός ανέφερε πως «τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τον ιό, και όπως και στις άλλες χώρες δυστυχώς υπάρχουν κρούσματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Γι’ αυτό και προβαίνουν σε εκκλήσεις: μείνετε σπίτι να μας προστατεύσετε», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν αποθεραπευτεί είναι ακόμη μικρός, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε το πλάνο μας. Υπάρχει το Νοσοκομείο Αναφοράς που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 120 άτομα, υπάρχουν οι Εντατικές όπου με βάση τους σχεδιασμούς μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 120 άτομα». 

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε επίσης πως έχει ήδη δώσει οδηγίες για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός στις εντατικές, όντας θορυβημένος από τον υψηλό αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο Υπουργός Υγείας, παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως το τι μπορούμε να προσφέρουμε, δεν είναι μόνο θέμα υποδομών αλλά και έμψυχου δυναμικού. «Όσον αφορά τους Εντατικολόγους υπάρχει ένα δεδομένο με το πόσοι υπάρχουν στην Κύπρο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού σε θέματα εντατικής», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όσα μέτρα και να παρθούν, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η ευσυνειδησία και η πειθαρχία της κοινωνίας ως προς τα μέτρα, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου «κτύπησε» καμπανάκι κινδύνου και για τα λεγόμενα «ορφανά κρούσματα», ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για επιβεβαιωμένα κρούσματα πλήρως ασυμπτωματικά τα οποία κυκλοφορούν στην κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον Υπουργό είναι «δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που ήρθαν από το εξωτερικό, τους ζητήθηκε να αυτοπεριοριστούν για 14 ημέρες, δεν το τήρησαν και δημιούργησαν προβλήματα μολύνοντας και άλλα άτομα».

Καθησυχαστικός παρόλα αυτά παρουσιάστηκε σε ότι έχει να κάνει με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, αναφέροντας  πως «έχουμε πάρα πολλά. Εδώ και μέρες έχουμε με Διάταγμα ρυθμίσει τις εξαγωγές φαρμάκων, και επειδή κάποια παράγονται στην Κύπρο, έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους στο εξωτερικό».


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.