[LIVE] Κορωνοϊός: Εξιτήριο έλαβαν τρεις ασθενείς από το Νοσοκομείο Αναφοράς

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο με άλλα 36 περιστατικά να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 356.

Τριαντά έξι νέα κρούσματα, ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα στις 6, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχονται τα 356. Την ίδια ώρα, ακόμη ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του λόγω της πανδημίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις ελεύθερες περιοχές στα δεκα.Πρόκειτα για 77χρονη με υποκείμενα νοσηματα. Παράλληλα, τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα είναι 81.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό στο live του ant1.com.cy:

20.08 Υπουργός Υγείας: Δεν είναι δυνατόν να μην γίνουν λάθη

Ο Υπουργός Υγείας σε δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «αφουγκράζομαι τις έγνοιες των πολιτών που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα. Συμμερίζομαι πολλά από τα επιχειρήματα για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και του ζητώ κατανόηση, γιατί έχουμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε αυτή την προσπάθεια είναι αδύνατον να μην γίνουν λάθη και είμαι έτοιμος να δεχθώ κριτική».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι «θέλω όμως για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

«Η δική μου ευθύνη και του συνόλου της κυβέρνησης, είναι να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών. Γι᾽αυτή την υποχρέωση είμαι υπόλογος έναντι του Συντάγματος αλλά και απέναντι στη συνείδησή μου. Ούτε στους χειρότερους μου εφιάλτες δεν φανταζόμουν ότι θα ερχόταν η ώρα που θα υποχρεωνόμουν να εκδίδω διατάγματα για να επιβάλω περιορισμούς σε ατομικά δικαιώματα συμπολιτών μου», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, επανέλαβε πως «δεν είναι από επιλογή αλλά από αδήριτη ανάγκη και κατόπιν υποδείξεως των επιστημόνων. Όπου δεν πάρθηκαν μέτρα τα αποτελέσματα είναι τραγικά, άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στους διαδρόμους των νοσοκομείων και μόνοι στα σπίτια τους. Και δεν μιλάμε για τριτοκοσμικές χώρες αλλά για χώρες με πρότυπο επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Αγωνιώ και εγώ μαζί σας, είμαι κι εγώ μέλος αυτής της κοινωνίας, έχω και εγώ οικογένια, γονείς και παιδιά.»
Τέλος, είπε ότι «παραμένω επικεντρωμένος στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραδίδω όσους ισοπεδωτικά με συγκρίνουν με αδίστακτους δικτάτορες στην κρίση των πολιτών. Ειναι η ώρα της συλλογικότητας, για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό «αόρατο» εχθρό.»


19.38 Εξιτήριο έλαβαν τρεις ασθενείς από το Νοσοκομείο Αναφοράς

Εξιτήριο έλαβαν σήμερα τρεις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Μέχρι τις 19.30 απόψε νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς 35 άνθρωποι, πέντε από τους οποίους στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση.
 
Σήμερα έγιναν στο Νοσοκομείο Αναφοράς τέσσερις εισαγωγές ασθενών και από το σύνολο των 30 προσώπων, τα 12 νοσηλεύονται στη Γυναικολογική Κλινική, 13 στην Παιδιατρική και 5 στην Παθολογική Κλινική, η οποία άνοιξε για να φιλοξενήσει και άλλα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα εξιτήρια δόθηκαν σε άτομα των οποίων τα αποτελέσματα από τη δεύτερη εξέταση για κορωνοϊό ήταν αρνητικά. Τα τρία πρόσωπα μεταφέρθηκαν σπίτι τους όπου και θα παραμείνουν υπό περιορισμό για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου 2020 όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς μέχρι και σήμερα, νοσηλεύθηκαν συνολικά 75 άτομα με κορωνοϊό διαφόρων ηλικιών, ενώ 32 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.  
 
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς αυξομειώνεται συνεχώς, αφού γίνονται νέες εισαγωγές και δίνονται εξιτήρια σε πρόσωπα τα οποία αποθεραπεύονται.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτικό προσωπικό και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα ενισχυθεί και με τον κατάλληλο εξοπλισμό με στόχο οι ασθενείς να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ελλείψεις στα ιατρικά αναλώσιμα αφού υπάρχει πληθώρα προσφορών και δωρεών από εταιρείες και απλό κόσμο που ενισχύουν το Νοσηλευτήριο.

16.57 Τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση ασθενών στην Ουρολογική Κλινική ΓΝ Πάφου

Μέσω τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας θα εξυπηρετεί τους ασθενείς της η Ουρολογική Κλινική του ΓΝ Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της, Δρ. Κώστα Μαυρομάτη, λόγω της έκτακτης κατάστασης και μέχρι να επανέλθει στην ομαλότητα η λειτουργία του Νοσοκομείου Πάφου, θα εξυπηρετεί όλους τους ασθενείς του ΓεΣΥ μέσω τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δρ. Κώστας Μαυρομάτης, αυτό αφορά αποτελέσματα αναλύσεων, συνταγογραφήσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλα, που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από τον προσωπικό τους ιατρό. 

Σημειώνει δε, πως οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν να αποτείνονται στους γιατρούς της κλινικής στα τηλέφωνα Δρ. Κώστας Μαυρομάτης 99 655575 , Δρ. Κων/νος Ηλιάδης 99578805 και Δρ. Βασίλης Αδάμου στο τηλέφωνο 99034104.

Ταυτόχρονα, ο Δρ. Κώστας Μαυρομάτης ευχήθηκε σε όλους τους συναδέρφους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό δύναμη, κουράγιο για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

18.30 Δείτε σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Κύπρο

18.00 Άλλο ένα θύμα κορωνοϊού και 36 νέα κρούσματα 
Ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε τα καινούργια κρούσματα και δήλωσε:


«Έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα για τα νέα περιστατικά COVID-19. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 36 από σύνολο 603 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 1 άτομο από ταξίδι, και
• 11 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 356 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Να σημειώσω ότι από τα 32 περιστατικά που δηλώθηκαν χθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 22 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 10 συνεχίζουν να είναι υπό διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 356 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,779 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 227 από τα 356 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά πολλές φορές οδηγούν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις εάν η ανάγνωσή τους δεν είναι η ορθή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό που είχαμε χθες και αυτό ασφαλώς είναι καλοδεχούμενο. Όμως, ούτε και τα 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός.

Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τα περιοριστικά μέτρα, και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και καλύτερα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ό,τι κτίζουμε σήμερα είναι επένδυση στην υγεία μας για αύριο».

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε ακόμη ένα νέκρο από την πανδημία και ανέφερε πως:

«Συνεχίζουμε στην πατρίδα μας στη μεγάλη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. 
Πρόκειται για γυναίκα 77 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν δέκα, οκτώ άντρες και δύο γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69. Οκτώ από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 35 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 
Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Σήμερα επίσης, έχουμε να σας ανακοινώσουμε την πρώτη ακτίδα ελπίδας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είχαμε στην ΜΕΘ Λεμεσού το πρωί τον πρώτο ασθενή που αποσωληνώθηκε. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση.

Έχουμε μπει στον 4ο μήνα από την έναρξη της πανδημίας. Τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει το 1 εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 50,000. Λόγω της παρουσίασης των επιδημιολογικών στοιχείων από τον κ. Νικολόπουλο, θα αναφερθώ σήμερα μόνο στην πολύ μεγάλη σημασία του να τηρούνται οι αποστάσεις όταν λόγω της παρουσίας μας στον εργασιακό χώρο, εξ ανάγκης συγχρωτιζόμαστε με άλλο κόσμο.

Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα το να περιοριζόμαστε στο σπίτι όταν στον εργασιακό χώρο δεν τηρούμε τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Με τη μη τήρηση των αποστάσεων δημιουργούνται οι εκρήξεις κρουσμάτων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή στον χώρο εργασίας να τηρούν αυτά τα οποία λέμε. Αυτό αφορά ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Μένουμε λοιπόν σπίτι, τηρούμε τις αποστάσεις στον χώρο εργασίας, κερδίζουμε χρόνο, ζώσουμε ζωές».

17.14 Τέσσερα νέα κρύσματα στα κατεχόμενα
Τέσσερα νέα κρούσματα COVID-19 στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ο λεγόμενος υπουργός Υγείας, Αλί Πιλί, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 81.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Πιλί είπε ότι τα τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, τη Λάπηθο, την Καρπασία και την Αμμόχωστο και είχαν όλα έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο κ. Πιλί ανάφερε επίσης ότι δύο ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας είναι καλύτερα στην υγεία τους σε σχέση με χθες.

Έδωσε επίσης τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ανά πόλη ως ακολούθως: Λευκωσία 11, Κιόνελι 3, Αμμόχωστος 3, Πέργαμος 3, Κερύνεια 2, Λάπηθος 4, Καραβάς 4, Βασίλεια 2 και Καρπασία 18.

Είπε ότι θα προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονται για τη φαρμακευτική αγωγή εναντίον του κορωνοϊού από την Τουρκία.

 16.10 Τρόφιμα και Κορωνοϊός: Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις


15.11 Εκατοντάδες ασπίδες προσώπου κατασκευάζουν καθημερινά πολίτες για το Νοσοκομείο Λεμεσού

Σε μικρά εργαστήρια έχουν μετατραπεί χώροι σε οικίες συμπολιτών μας, οι οποίοι αξιοποιούν την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή ασπίδων προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Λεμεσού. Την ίδια ώρα, στο  Δημαρχείο Ύψωνα, εθελοντές της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης  - Διάσωση 1, κατασκευάζουν παρόμοιες ασπίδες προσώπου.
 
Η προσπάθεια ενίσχυσης των νοσοκομείων με ασπίδες προσώπου ξεκίνησε πριν 15 μέρες μέσα από πρωτοβουλία πολίτη και σύντομα, μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί ήταν αυτοί που προθυμοποιήθηκαν να συνεισφέρουν με τους προσωπικούς τους 3D εκτυπωτές, αλλά και εταιρείες για παροχή του απαραίτητου υλικού.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ μέλος της ομάδας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, το σχετικό αρχείο για την τρισδιάστατη εκτύπωση διανεμήθηκε σε όλους τους εθελοντές, οι οποίοι μέρα με τη μέρα αυξάνονται.
 
Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν πέραν των 70 εθελοντών και  περίπου 100 εκτυπωτές που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία,  με την παραγωγή να φτάνει  σχεδόν τις 500 ασπίδες προσώπου την ημέρα, οι οποίες αφού απολυμανθούν παραδίδονται σε τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
 
Ασπίδες προσώπου αναμένεται να παραδοθούν και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, καθώς με τη σημερινή παρτίδα αναμένεται να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, συμπλήρωσε.
 
Παρόμοια προσπάθεια έχουν ξεκινήσει και εθελοντές της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης  - Διάσωση 1, οι οποίοι έχουν ως έδρα τους το Δημαρχείο του Ύψωνα.
 
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, τις τελευταίες 10 μέρες οι εθελοντές κατασκευάζουν καθημερινά πέραν των 100 ασπίδων προσώπου.
 
Οι ασπίδες προσώπου, που κατασκευάζονται χειρωνακτικά  με συγκεκριμένα υλικά, μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ σήμερα ζήτησε όπως προμηθευτεί αριθμό ασπίδων προσώπου και το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, συμπλήρωσε ο κ.Γεωργίου.

14.11 Εντός της ημέρας τα αποτελέσματα  τρία από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο 

Εντός της ημέρας τα αποτελέσματα για τα τρία από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβράαμ Ηλία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλία είπε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πέντε παιδιά στον ειδικό θάλαμο από τα οποία τα δύο είναι αρνητικά στον κορωνοϊό, ενώ αναμένονται εντός της ημέρας τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα τρία.13.20 Αναστολή λειτουργίας του Προσωρ. Σταθμού Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου μετά επιβεβαιωμένο κρούσμα

Kλειστός  παραμένει από σήμερα  ο Προσωρινός Σταθμός Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου  ο οποίος λειτουργούσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πάφο , μετά από θετική που  εντοπίστηκε αιμολήπτρια του κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την διεύθυνση του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου  , η αναστολή της λειτουργίας του Προσωρινού Σταθμού Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου αναγράφεται σε ανάρτηση ταμπέλας στην είσοδο του χώρου προς ενημέρωση του κοινού.

Το Κέντρο Αίματος  του Νοσοκομείου Πάφου που στεγάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πάφο θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο για απολύμανση στους χώρου του Προσωρινού Σταθμού Αιμοδοσίας ενώ  θα περάσουν απο δειγματοληπτική εξέταση και οι άλλοι τέσσερις  αιμολήπτες του Προσωρινού Σταθμού.

Στο μεταξύ , η  διεύθυνση του ΓΝ Πάφου μίλησε με τον υπεύθυνο του Τμήματος Αιμοδοσίας στη Λευκωσία που είναι υπεύθυνος Παγκύπρια, ο οποίος  διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας είναι Παγκύπριο και δεν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα αν το Τμήμα Αιμοδοσίας στην Πάφο  για μερικές μέρες δεν μπορέσει να προχωρεί στη λήψη αίματος .

Επιπρόσθετα το Τμήμα Θαλασσαιμίας το οποίο χρειάζεται το περισσότερο αίμα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά σε σχέση και με την προμήθεια αίματος. 

12.55 Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Υπουργείο Εξωτερικών 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πριν από λίγο έχει επιβεβαιωθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

 12.20 Κλείνει ο μεικτός θάλαμος ασθενών του ΓΝ Πάφου μετά νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Στο ΓΝ Αμμοχώστου- Κέντρο Αναφοράς  μεταφέρεται τώρα 88χρονος ασθενής  του ΓΝ Πάφου που αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ενώ κλείνει ο μεικτός θάλαμος ασθενών όπου νοσηλευόταν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από την διεύθυνση του κρατικού νοσηλευτηρίου πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύονταν στο  μεικτό θάλαμο ασθενών όπου νοσηλεύονται περιστατικά όλων των ειδικοτήτων.

Ο 88χρονος   στο δεύτερο  δείγμα που του λήφθηκε εντοπίστηκε θετικός.                                          

Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο μεικτό θάλαμο ασθενών του ΓΝ Πάφου, δέκα στον αριθμό,  μεταφέρθηκαν στον Ορθοπεδικό θάλαμο του κρατικού νοσηλευτηρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την διεύθυνση του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης, στο συγκεκριμένο θάλαμο νοσηλεύονται οι εναπομείναντες ασθενείς του Νοσοκομείου Πάφου που δεν υπερβαίνουν τους δέκα. 

Από τους δέκα εναπομείναντες ασθενείς του Νοσοκομείου που νοσηλεύονταν στο μεικτό θάλαμο μόνο οι τρείς βρίσκονταν στον ίδιο δωμάτιο με τον 88χρονο. Οι τρεις αυτοί ασθενείς μεταφέρθηκαν σε μονόκλινα δωμάτια, του Ορθοπεδικού θαλάμου.

Όλοι ωστόσο οι ασθενείς του μεικτού θαλάμου θα υποβληθούν σε δειγματοληψία. 

Σε σχέση με το προσωπικό του μεικτού  θαλάμου η διεύθυνση του ΓΝ Πάφου σημείωσε πως αυτοί είναι προστατευμένοι λόγω και του κατάλληλου εξοπλισμού που φορούν και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας.

11.45 Ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας των ατόμων με αναπηρίες για τα μέτρα για κορωνοϊό

Σειρά τρόπων με τους οποίους μπορούν να ενημερώνονται τα άτομα με αναπηρίες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης όλου του πληθυσμού για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας προτρέπει τα άτομα με αναπηρίες να παρακολουθούν τη συνεχή ανανέωση του ενημερωτικού υλικού, δελτίων τύπου, διαταγμάτων και της πληροφόρησης, που αναρτάται στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus, να παρακολουθούν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που ανακοινώνουν καθημερινά τις οποιεσδήποτε αλλαγές στα μέτρα που λαμβάνονται, ηχητικά, με υποτίτλους και στη νοηματική γλώσσα και να παρακολουθούν τα ενημερωτικά τηλεοπτικά σποτάκια καθημερινά που μεταδίδονται σε απλή οπτικοακουστική μορφή.
 
Επίσης, να επικοινωνούν για ερωτήσεις και ενημέρωση με τα κυβερνητικά τηλέφωνα που είναι αναρτημένα στις Πληροφορίες/Οδηγίες στην ιστοσελίδα  www.pio.gov.cy/coronavirus
 
Αναφορικά με τα ξενόγλωσσα άτομα με αναπηρίες ή οι ξενόγλωσσοι φροντιστές, το Υπουργείο Εργασίας τους προτρέπει να παρακολουθούν το ενημερωτικό υλικό που αναρτάται στα αγγλικά στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus.
 
Επιπρόσθετα από τους πιο πάνω τρόπους ενημέρωσης όλου του πληθυσμού, το Υπουργείο Εργασίας τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση για πρόσθετη ενημέρωση, με τους πιο κάτω τρόπους:

Για τα άτομα με νοητική αναπηρία, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους αλλά και όλους, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως διατίθεται ο Οδηγός «Κορωνοιός – Δε φοβόμαστε – Προστατευόμαστε», σε εικονογραφημένη μορφή με απλή γλώσσα (easy-to-read), ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία www.cpmental.com.cy και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου συγγραφής του Οδηγού www.noesi.gr
 
Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας καλεί τα άτομα με οπτική αναπηρία που χρησιμοποιούν την γραφή braille να επικοινωνούν με την Σχολή Τυφλών ή την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών ή την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, για να προμηθεύονται ενημερωτικό υλικό σε γραφή braille.

Αναφορικά με τα άτομα με ακουστική αναπηρία που επικοινωνούν σε νοηματική γλώσσα, το Υπουργείο Εργασίας τα καλεί να παρακολουθούν, εκτός από τα δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και τα ενημερωτικά σποτάκια σε νοηματική γλώσσα που θα αναρτούνται στην γενική ενημερωτική ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus
 
10.27 Χωρίς τέλος η μάχη κατά του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Μια νέα εισαγωγή έγινε πριν από λίγο στο Νοσοκομείο Αναφοράς (ΓΝ Αμμοχώστου). Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 5 ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό στην  ΜΕΘ, 12 στο Γυναικολογικό Τμήμα, 13 στο Παιδιατρικό Τμήμα, και 5 στο Παθολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το απόγευμα αναμένονται νέα εξιτήρια.
10.05 ΠΑΣΥΚΙ: Να αποφεύγονται οι θεατρινισμοί από τον ΟΚΥπΥ γιατί προκαλούν όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

09.45 Το ΓΝ Πάφου στέκεται όρθιο και οργανώνεται λέει η Διεύθυνσή του

Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που σχετίζονται με το κρατικό νοσηλευτήριο της Πάφου στέκεται όρθιο, δήλωσε ο δρ. Ιωσήφ Μουτήρης, ο οποίος έχει αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρ. Μουτήρης ανέφερε πως ”το ΓΝ Πάφου, παρά τις δυσκολίες, στέκει όρθιο, οργανώνεται και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία, ως το κύριο Νοσοκομείο της Επαρχίας Πάφου”.

Σύμφωνα με τον δρα Μουτήρη, η λειτουργία του Κέντρου Βραχείας Νοσηλείας  Διαλογής και της Κλινικής Νοσηλείας Ύποπτων Περιστατικών θα βοηθήσει σημαντικά το κρατικό νοσηλευτήριο της Πάφου να περιορίσει την επαφή των ύποπτων περιστατικών με τους υπόλοιπους χώρους.

Παράλληλα, συνέχισε, η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού σ’ ότι αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας, θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου.

Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι όπως,”μπορέσουμε σταδιακά να επαναλειτουργήσουμε και τις υπόλοιπες κλινικές του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου”.

Ερωτηθείς για τη Μονάδα Θαλασσαιμίας, ο δρ. Μουτήρης απάντησε πως αυτή συνεχίζει να λειτουργεί στον ίδιο χώρο και πως είναι μακριά από το χώρο όπου θα λειτουργεί το Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας  Διαλογής και ο Θάλαμος Ύποπτων Περιστατικών.

Όπως ανέφερε, έχει ξεχωριστή είσοδο και συνεπώς δεν υπάρχει οποιοσδήποτε αυξημένος κίνδυνος.

09.43 Ενημέρωση σχετικά με υπό ανάπτυξη θεραπείες και εμβόλια κατά του COVID-19

Η υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης και έγκρισης αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών και εμβολίων κατά του COVID-19 είναι η κορυφαία προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να βοηθήσει στη διάσωση ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας. 

Σημειώνει δε, πως «τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί με πολλούς παρασκευαστές θεραπευτικών φαρμάκων και υπάρχουν αρκετές ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, επί του παρόντος, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό, κανένα φάρμακο δεν έχει ακόμη αποδείξει αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη θεραπεία του COVID-19».

«Η ομάδα απόκρισης COVID-19 του EMA έχει έρθει σε επαφή με περίπου 40 παρασκευαστές θεραπευτικών φαρμάκων, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση των πιθανών θεραπειών», υπογραμμίζει το Υπουργείο. 

Μεταξύ των πιθανών θεραπειών για το COVID-19 που υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους έναντι της νόσου είναι:
Remdesivir (ερευνητική),
lopinavir / ritonavir (που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο ως φάρμακο κατά του HIV),
χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη (που επί του παρόντος έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο ως θεραπείες κατά της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα), 
συστηματικές ιντερφερόνες και ειδικότερα ιντερφερόνη βήτα (που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη για τη θεραπεία ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας), και
μονοκλωνικά αντισώματα με δραστικότητα έναντι συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος

Το Υπουργείο εξηγεί πως «ο EMA επικροτεί τη διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών, καθώς είναι απαραίτητες για τη δημιουργία των ισχυρών δεδομένων που είναι αναγκαία για την καθιέρωση αποδεικτικών στοιχείων για τα φάρμακα που λειτουργούν και, συνεπώς, για την παροχή κατάλληλων συμβουλών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και των ασθενών και για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων, όπως γνωστοποιείται από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP)».

«Ο Οργανισμός έχει επίσης συζητήσει με παρασκευαστές για δώδεκα πιθανά εμβόλια COVID-19. Δύο εμβόλια έχουν ήδη εισαχθεί σε κλινικές δοκιμές φάσης Ι, οι οποίες είναι οι πρώτες δοκιμές που απαιτούνται και δοκιμάζονται σε υγιείς εθελοντές. Γενικά, τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και της προηγούμενης εμπειρίας με τα χρονικά πλαίσια ανάπτυξης των εμβολίων, ο EMA εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος πριν το εμβόλιο κατά του COVID-19 είναι έτοιμο για έγκριση και διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καταστεί δυνατή η ευρεία χρήση. Η επαρκής παροχή δόσεων για την κάλυψη των αναγκών όλων των χωρών της ΕΕ πρέπει να προβλεφθεί προληπτικά», υπογραμμίζει το Υπουργείο.

«Η ομάδα ανταπόκρισης του EMA θα συνεχίσει να αλληλοεπιδρά με τους παρασκευαστές για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών ή εμβολίων κατά του COVID-19. Στόχος είναι να παρέχονται συμβουλές σχετικά με τις κανονιστικές απαιτήσεις, έτσι ώστε κάθε υποσχόμενο φάρμακο να μπορεί να διατεθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στους ασθενείς, αρχικά στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής και στη συνέχεια, μόλις εγκριθεί, στην αγορά», καταλήγει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο.

Σημειώσεις
1. Το παρόν δελτίο τύπου, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα, διατίθεται στον ιστότοπο του Οργανισμού.
2. Ο EMA διαθέτει μια σειρά μέτρων στήριξης που μπορούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων, τα οποία εκτός από τις ταχείες επιστημονικές συμβουλές περιλαμβάνουν το πρόγραμμα PRIME, την ταχεία αξιολόγηση και τις διαδικασίες χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους.
3. Οι παρασκευαστές που εργάζονται σε φαρμακευτικά προϊόντα ή εμβόλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19 ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με τον Οργανισμό και να συζητήσουν το συντομότερο δυνατό τη στρατηγική τους για την παραγωγή αποδεικτικών στοιχείων στέλνοντας ένα email στο 2019-nCoV@ema.europa.eu. O EMA θα επανεξετάσει τις λαμβανόμενες προτάσεις και θα επικοινωνήσει με τους παρασκευαστές με τις πιο σχετικές προτάσεις για μια πρώτη συζήτηση.
4. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: www.ema.europa.eu

09.40 Υπ. Υγείας: Οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν μόνο χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη

09.00 Τρόπους αντιμετώπισης της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων συζητούν Υπ. Υγείας και Επιδημιολογική Ομάδα

Τους τρόπους, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, συζητά την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με την Επιδημιολογική Ομάδα στο γραφείο του.

Η συνάντηση άρχισε στις 08:30, με σκοπό να αξιολογήσουν τη νέα κατάσταση και να μελετήσουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Κύπρος μετράει ακόμη ένα νεκρό από τον κορωνοϊό, καθώς και 58 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους εννέα και ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα 320.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, η μεγάλη αύξηση στα περιστατικά επιβεβαιώνει ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν στα περιοριστικά μέτρα, για να σημειώσει ότι Υπουργός και Επιδημιολογική Ομάδα θα επαναξιολογήσουν σήμερα τα μέτρα και θα μελετήσουν αν χρειάζεται να ληφθούν περισσότερα και πιο αυστηρά.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πάφο και στην Αραδίππου της Επαρχίας Λάρνακας, προσθέτοντας ότι εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τις αρχές.

 Ωστόσο, η κ. Κυριάκου είπε ότι αν οι ειδικοί αποφασίσουν ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές ή ο,τιδήποτε άλλο, ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να το δει με την Διϋπουργική Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφασίσουν.

08.35 Υπ. Υγείας στον ΑΝΤ1: «Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες» - Καμπανάκι κινδύνου για Πάφο και Αραδίππου

08.28 Κορωνοϊός: 153 συνολικά καταγγελίες σε 12 ώρες για παραβίαση του διατάγματος διακίνησης

08.25 Εκκλησία και φορείς της Πάφου ενισχύσουν το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης

08.15 13 οι ανήλικοι με κορωνοϊό στην Κύπρο - Όλοι καλά στην υγεία τους [ΒΙΝΤΕΟ]

08.03 Οργάνωση Κέντρου Βραχείας Νοσηλείας Διαλογής και του Θαλάμου ύποπτων περιστατικών στο ΓΝ Πάφου

Στην καλύτερη οργάνωση του Κέντρου Βραχείας Νοσηλείας Διαλογής και του Θαλάμου Νοσηλείας Ύποπτων Περιστατικών  θα επικεντρωθεί σήμερα η διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με τον δρα Ιωσήφ Μουτήρη που έχει αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο δρ. Μουτήρης ανέφερε πως σήμερα θα εντατικοποιήσουν την εκπαίδευση του προσωπικού που θα εργαστεί σ’ αυτά τα δύο νευραλγικά σημεία και τη γενικότερη οργάνωση των τμημάτων.

Σύμφωνα με τον δρα. Μουτήρη, το Κέντρο Βραχείας και Διαλογής Νοσηλείας θα βρίσκεται στον Β’ όροφο του κρατικού νοσηλευτηρίου και συγκεκριμένα θα στεγαστεί στον χώρο ψυχικής υγείας με απευθείας πρόσβαση απ’ έξω ώστε να φθάνουν τα ασθενοφόρα.

Επιπρόσθετα σημείωσε, πως η Κλινική Νοσηλείας Ύποπτων Περιστατικών θα βρίσκεται στον Γ’ όροφο στον πρώην παθολογικό θάλαμο. 

Όπως ανέφερε και τα δύο τμήματα θα στελεχωθούν από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που ήδη  εργάζονται στο κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης, από εξασκούμενους και ειδικευόμενους ιατρούς  που επίσης εργάζονται στο Νοσοκομείο, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς που έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν. 

Στο μεταξύ επαγγελματίας υγείας του ΓΝ Πάφου περιλαμβάνεται στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ΓΝ Πάφου που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας .

Πρόκειται για ιατρό που βρισκόταν σε απομόνωση εδώ και αρκετές μέρες.  Ο σύζυγος της που είναι επίσης επαγγελματίας υγείας είχε εντοπιστεί θετικός, από τις πρώτες μέρες εντοπισμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και νοσηλεύτηκε στο ΓΝ Αμμοχώστου .

Σημειώνεται, εξάλλου, πως το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του.


07.42 Τα δεδομένα όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κύπρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι χτες το μεσημέρι, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 32 άτομα, τέσσερις εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αξιολογείται ως σταθερή αλλά κρίσιμη. Εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται στο ΓΝ Λευκωσίας, άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα και στο ΓΝ Λεμεσού άλλα έξι.

Πληροφορίες και για άλλους επαγγελματίες υγείας με βάση προκαταρκτικές εξετάσεις

Αναμένεται επιβεβαίωση και από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ωστόσο στο προκαταρκτικό τεστ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, δυο νοσηλευτές,  δυο διασώστες και ένας κλητήρας στις πρώτες βοήθειες του Γ Ν Λευκωσίας.

Πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύμανση στο χώρο, ούτε έκλεισε το Τμήμα ενώ οι εργαζόμενοι στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα αρκετές προστατευτικές στολές για τους επαγγελματίες υγείας.

07.20 Το προφίλ των νέων κρουσμάτων

24 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, δυο άτομα από τις βρετανικές βάσεις περιλαμβάνονται στα σημερινά 58 περιστατικά, ενώ για τα υπόλοιπα 32 κρούσματα, το ιστορικό τους διερευνάται.

Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στα συγκεκριμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκαταλέγεται άλλος ένας επαγγελματίας υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και συγκεκριμένα γυναίκα γιατρός, της οποίας ο σύζυγος της επίσης γιατρό νοσεί με κορωνοϊό. Η γυναίκα ήταν σε απομόνωση τις τελευταίες ημέρες, καθώς ανήκε στον κύκλο των στενών επαφών του συζύγου της, το πρώτο της τεστ ήταν αρνητικό ωστόσο στο επαναληπτικό βγήκε θετική στον κορωνοϊό.

Τα 181 από τα 320 κρούσματα στην Κύπρο προέρχονται από επαφές, από λοιμώξεις δηλαδή που έγιναν στην κοινότητα. Ενώ σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, 24 άτομα που νοσηλεύτηκαν αφού βρέθηκαν θετικοί στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί, γεγονός πολύ θετικό.

Ο αριθμός των ιαθέντων εξάλλου, είναι μεγαλύτερος καθώς ανάρρωσαν και πολλοί άλλοι που νόσησαν με κορωνοϊο αλλά δεν νοσηλεύτηκαν, με τον ακριβή αριθμό να αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από τους ειδικούς του Υπ. Υγείας.

07.00 58 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την Τρίτη. 58 στο σύνολό τους τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά από 779 εργαστηριακές αναλύσεις που διενεργήθηκαν, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό στα 320 από 8,176 εργαστηριακές διαγνώσεις.ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.