Ακόμη ένας επαγγελματίας Υγείας «παροπλισμένος» λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ το περιστατικό αφορά επαγγελματία Υγείας που ήλθε σε στενή επαφή με ασθενή που νοσηλευόταν σε απομόνωση πριν θετικοποιηθει.

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο με άλλα 58 περιστατικά να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 320.

Την ίδια ώρα ακόμη ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του λόγω της πανδημίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις ελεύθερες περιοχές στα εννέα. Πρόκειται για  66χρονο με βεβαρημένο ιστορικό. Παράλληλα έντεκα άτομα παραμένουν διασωληνωμένα.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 77, μετά τα εφτά σημερινά επιβεβαιωμένα.


Δείτε στο  live του ant1.com.cy όλες τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό στην Κύπρο 

____________________________________________________________________________________________

21:20: Θετική στον ιό νοσηλεύτρια του Γ.Ν. Λεμεσού

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το ΙΝΓΚ,  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, μια νοσηλεύτρια του Γ.Ν. Λεμεσού βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ  το περιστατικό αφορά επαγγελματία Υγείας που ήλθε σε στενή επαφή με ασθενή που νοσηλευόταν σε απομόνωση πριν θετικοποιηθει. 

Όλο το προσωπικό που κρίθηκε ότι είχαν στενή επαφή τέθηκαν σε περιορισμό από τις 30.3.2020.
____________________________________________________________________________________________

20:20 Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Αναφοράς

Στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα από τα συνολικά 58 νέα περιστατικά κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν σήμερα.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τα τέσσερα κρούσματα αφορούν τρεις ακτινογράφους και ένα άτομο με ειδικότητα ακτινολόγου, των οποίων διερευνάται το ιστορικό.
 
Σημειώνεται ότι τα δείγματα επιβεβαιώθηκαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί, έγινε ιχνηλάτηση των επαφών τους.
 
Είκοσι περίπου άτομα από το προσωπικό του Νοσοκομείου μετέβησαν στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων που λειτουργεί στο υπόγειο του Νοσοκομείου Αναφοράς και έδωσαν δείγμα για εξέταση κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ έγινε απολύμανση στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και μέσα σε λίγες ώρες λειτούργησε κανονικά με το υπόλοιπο προσωπικό του.
____________________________________________________________________________________________

18:45: Επτά νέα κρούσματα στα κατεχόμενα - 77 στο σύνολο

Επτά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στα κατεχόμενα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 77, ανακοίνωσε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Πιλλί σε δηλώσεις του στις 18.00 στον «Μπαϊράκ» ανέφερε ότι στα κατεχόμενα καταγράφηκαν δύο θάνατοι λόγω του κορωνοϊού ενώ δύο άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και η κατάστασή τους είναι σταθερή.
 
Από τα νέα 7 κρούσματα, τα 3 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Καρπασίας από επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα (ΣΣ: δεν αφορούν ε/κ εγκλωβισμένους), 1 στον Καραβά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 2 στην Λευκωσία που αφορούν ζευγάρι που ήρθε από την Αμερική και ήταν σε κατ’ οίκον υποχρεωτικό περιορισμό και ένα κρούσμα στην Κερύνεια.
 
Με τα νέα δεδομένα τα κρούσματα ανά περιοχή είναι: Λευκωσία 11, Κιόνελι 3, Αμμόχωστος 2, Πέργαμος 3, Λάπηθος 3, Καραβάς 4, Βασίλεια 2, Κερύνεια 1 και Καρπασία 17.
____________________________________________________________________________________________

18:17: Δραματική έκκληση Υπουργού Υγείας18:00  58 νέα κρούσματα στην Κύπρο - Ακόμη ένας νεκρός από την πανδημία

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο με άλλα 58 περιστατικά να ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 320.

Από τα 58 σημερινά κρούσματα, τα 24 προέρχονται μέσω ιχνηλάτησης, τα δυο από τις Βρετανικές Βάσεις και 32 των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Την ίδια ώρα ακόμη ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του λόγω της πανδημίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις ελεύθερες περιοχές στα εννέα. Πρόκειται για  66χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο Γ.Ν. Λεμεσού με βεβαρημένο ιστορικό.Συνολικά από τον ιό έχασαν τη ζωή τους οκτώ άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Εφτά από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τη μάχη με τη ζωή έχασε και ένας 80χρονος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς, αλλά τα αίτια θανάτου του οφείλονται στο βεβαρημένο ιατρικό του ιστορικό και όχι ο ιός.

Στα Κατεχόμενα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 70, ενώ δυο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Tα 320 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,176 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια.

Από τα 15 περιστατικά που δηλώθηκαν χθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 14 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το ένα συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση.
 
24 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

 Μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 32 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο. 

Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. 

Νοσηλεύονται επίσης τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Λευκωσία και έξι στην Λεμεσό. Επίσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται η μητέρα επιβεβαιωμένο κρούσμα και το νεογέννητο παιδί της στη 2η μέρα της ζωής τους.

Και οι δύο είναι σε άριστη κατάσταση και νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένα απομονωμένα δωμάτια στη Μαιευτική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.


____________________________________________________________________________________________

16:40: Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας κατά του κορωνοϊού

Τη διμερή συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Νετανιάχου στον λογαριασμό του στο twitter.
 
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους που αφορούν την μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς και τη διμερή συνεργασία σε θέματα πολιτικής, έρευνας και ανάπτυξης και προμηθειών, αναφέρεται.
 ___________________________________________________________________________________________

16:21: Κλείνουν στα κατεχόμενα υπεραγορές που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής

Δύο υπεραγορές στην Κερύνεια και μία στη Λευκωσία έκλεισαν κατόπιν ελέγχου από τις «δημοτικές αρχές» επειδή δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής ασφάλειας που έχουν τεθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στα κατεχόμενα.
 
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, στην περιοχή της Κερύνειας ελέγχθηκαν 45 υπεραγορές και δύο από αυτές βρέθηκαν να μην έχουν πάει τα προβλεπόμενα μέτρα στα τμήματα κρεοπωλείου και φούρνου καθώς δεν τηρούνταν η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων μεταξύ των πελατών στο ταμείο, ούτε υπήρχε υπάλληλος με γάντια και μάσκα κοντά στα ράφια ή στην είσοδο για να δίδει στον κόσμο γάντια και αντισηπτικό για τα χέρια.
 
Τους κανόνες δεν εφάρμοσε και μια υπεραγορά στην Λευκωσία που σύμφωνα με τον «δήμαρχο» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί «σφραγίστηκε» (ΣΣ: έκλεισε) για 72 ώρες και πριν ξαναλειτουργήσει θα γίνει έλεγχος εάν έχει συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της υγειονομικής μονάδας.
 
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι τ/κ ιστοσελίδες οι υπάλληλοι των «τελωνείων» πραγματοποίησαν σήμερα απεργία λόγω των περικοπών στους μισθούς τους που ισχύει από τον Μάρτιο και για 3 μήνες. Οι «τελωνειακοί» εγκατέλειψαν το καθήκον τους στο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπως αναφέρεται, με αποτέλεσμα το τουρκικό φορτηγό και επιβατηγό πλοίο Τόρος που ήρθε από την Μερσίνη το πρωί, να μην μπορεί να προσδέσει και να εκφορτώσει φορτίο και να κατεβάσει τους επιβάτες.
 
Στο πλοίο, γράφει η Χαμπέρ Κίπρις, επιβαίνουν 21 στρατιωτικοί και 30 φορτηγά πλοία. Αναφέρει επίσης ότι γίνεται σύσκεψη στελεχών των «υπουργείων συγκοινωνιών και δημοσιονομικών» με την συντεχνία των «τελωνειακών» για να βρεθεί λύση ώστε το πλοίο να ξεφορτώσει και να αποβιβάσει τον κόσμο.
____________________________________________________________________________________________

16:00: Υπ. Υγείας: Καλεί τα νοσηλευτήρια να μην προχωρούν σε χειρουργεία και εισαγωγές

Σε συνέχεια του Διατάγματος, Αρ. 3, ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2020, που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, και δεδομένου ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία ισχύος της παραγράφου 2 (ζ) που αφορά στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εισαγωγών σε ασθενείς και την ακύρωση επισκέψεων για αντιμετώπιση ψυχρών περιστατικών στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι η εν λόγω πρόνοια του Διατάγματος θα ανανεωθεί αύριο με σχετικό Διάταγμα.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων δρα Σάββα Καδή.

Ως εκ τούτου, καλούνται τα νοσηλευτήρια να μην προγραμματίζουν χειρουργεία και εισαγωγές ασθενών προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών.
____________________________________________________________________________________________

15:40: Ακόμη δυο Κύπριοι της Βρετανίας θύματα του κορωνοϊού

____________________________________________________________________________________________

15:30: Κανονικά λειτουργεί το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, διαμηνύει ο Διευθυντής του Νοσοκομείου

Κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου μετά την απολύμανση που έγινε στους χώρους του, σύμφωνα με τον Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη που ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση του ΓΝ Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ  ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου συνεχίζει την λειτουργία του, ενώ οι χώροι του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών έχουν απολυμανθεί.

Επίσης, πρόσθεσε, μερικοί επαγγελματίες υγείες κρίθηκε αναγκαίο από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να τεθούν σε απομόνωση και να εξεταστούν.

Επιπρόσθετα ο κ. Μουτήρης σημείωσε πως σε επικοινωνία που είχε με όλο το προσωπικό του ΓΝ Πάφου , ζήτησε περισσότερη τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Διότι, όπως εξήγησε, ένα ασφαλές προσωπικό μπορεί να επιτελέσει καλύτερα το καθήκον του αυτές τις στιγμές. 

Σημειώνεται πως το ΤΑΕΠ έμεινε για λίγη ώρα κλειστό σήμερα, εξαιτίας του ότι επαγγελματίας υγείας που εργάζεται στο αεροδρόμιο και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, κάποιες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας είχε μεταβεί στο ΤΑΕΠ Πάφου.
____________________________________________________________________________________________
14.49 Απολυμάνθηκαν οι χώροι του αεροδρομίου Πάφου μετά το νέο περιστατικό με επαγγελματία υγείας


Aπολυμάνθηκαν οι χώροι του αεροδρομίου Πάφου μετά το νέο περιστατικό που αφορά επαγγελματία υγείας ο οποίος εργάζεται στο αεροδρόμιο και συνδέεται με το Νοσοκομείο Πάφου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από τον αερολιμένα Πάφου, οι χώροι τους οποίους κινήθηκε ο επαγγελματίας υγείας στο αεροδρόμιο έχουν απολυμανθεί και το προσωπικό του αεροδρομίου Πάφου με το οποίο ήρθε σε επαφή ο συγκεκριμένος επαγγελματίας υγείας τέθηκε σε αυτοπεριορισμό. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι λίγοι οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου που ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο επαγγελματία υγείας από κάποια απόσταση.

____________________________________________________________________________________________

14.50 Τροποποιήσεις στην διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών

Ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
____________________________________________________________________________________________

13.46 Στα 19 τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στο ΓΝ Λεμεσού

Στα 19 έφτασαν τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. 
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Επαρχιών Λεμεσού - Πάφου, Χρίστος Νικολάου, μέχρι το μεσημέρι νοσηλεύονταν στον 5ο όροφο πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά εκ των οποίων τα τέσσερα διασωληνωμένα.
 
Τα ύποπτα περιστατικά, που αναμένουν το αποτέλεσμα των επιστημονικών εξετάσεων, έφτασαν τα 19, συμπλήρωσε.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία ο Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας στη ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου. Η λειτουργία της , που θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του 5ου όροφου, αναμένεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, κατέληξε ο κ.Νικολάου.

____________________________________________________________________________________________

13.32 Επαγγελματίας υγείας του αεροδρομίου Πάφου το νέο περιστατικό που σχετίζεται με το ΓΝ Πάφου, διευκρινίζει ο ΟΚΥπΥ


Επαγγελματία υγείας που έχει αποσπαστεί από το ΤΑΕΠ Πάφου στο αεροδρόμιο Πάφου αφορά το νέο περιστατικό του Νοσοκομείου Πάφου, διευκρινίζει στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Πάμπος Χαριλάου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαριλάου,  το περιστατικό που σχετίζεται με το ΓΝ Πάφου αφορά επαγγελματία υγείας που εργάζεται στο αεροδρόμιο και όχι στο ΤΑΕΠ, ωστόσο κάποιες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας είχε μεταβεί στο ΤΑΕΠ Πάφου.

Επειδή ωστόσο, όπως εξήγησε, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας επισκέφτηκε το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, μετά από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για προληπτικούς λόγους θα γίνει απολύμανση του χώρου, που θα διαρκέσει μερικές ώρες και αμέσως μετά θα συνεχίσει την λειτουργία του το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο συγκεκριμένος επαγγελματίας υγείας δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα και έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό.

Στο μεταξύ ήδη οι συνάδερφοι του συγκεκριμένου επαγγελματία υγείας που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του έχουν δώσει  δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας. Σημειώνεται πως και αυτοί δεν έχουν παρουσιάσει καμία συμπτωματολογία.
____________________________________________________________________________________________

13.11 Κατεχόμενα: Δεύτερος θάνατος λόγω κορωνοϊού - Πρόκειται για Γερμανίδα τουρίστρια

Νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας από τις 24 Μαρτίου.
____________________________________________________________________________________________

12.55 Συνολικά 31 άτομα με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Συνολικά 31 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς καθ’ όλη τη χθεσινή ημέρα έγιναν 5 νέες εισαγωγές ενώ χθες δόθηκε και ένα εξιτήριο σε ασθενή, αφού το αποτέλεσμα των δεύτερων εξετάσεων που διενεργήθηκαν, ήταν αρνητικό στον κορωνοϊό.
 
Πέντε ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, καθώς χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση, με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες υγείας ως καλή.
 
Συνολικά από τις 11 Μαρτίου 2020, νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς 62 ασθενείς, δόθηκαν 27 εξιτήρια, ενώ έξι άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλων Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.

Σημειώνεται ότι δύο από τα συνολικά οκτώ πρόσωπα που έχασαν μέχρι σήμερα, τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Εν τω μεταξύ, με εννέα γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και 15 νοσηλευτές που εργάζονταν από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ενισχύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Συγκεκριμένα επιστρατεύθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα τρεις παθολόγοι, δύο πνευμονολόγοι και τέσσερις γενικοί γιατροί. Επίσης έγινε επίταξη ενός εντατικολόγου με πλήρη απασχόληση από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσλήφθηκε και Ελλαδίτης εντατικολόγος ο οποίος αρχίζει  σύντομα καθήκοντα.
____________________________________________________________________________________________

12.30 Ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει δωρεά στην Κύπρο 2.000 κουτιά χλωροκίνης

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni – Pharma, η οποία σταμάτησε την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου και τροφοδοτεί όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας με χλωροκίνη, εξέφρασε την θέληση της να κάνει μία γενναία δωρεά στην Κύπρο, ανέφερε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιερα Ισσεγιεκ στο «Μέρα Μεσημέρι» στον ΑΝΤ1. 

Συγκεκριμένα η δωρεά αφορά 2.000 κουτιά, δηλαδή 60.000 δώσεις χλωροκίνης. 

Σύμφωνα με την κα Ισσεγιεκ, το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε και αναμένεται η ΚΔ να παραλάβει την εν λόγω ποσότητα που μας προσφέρεται το συντομότερο δυνατό.

«Ακόμα και αν θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε αρκετή ποσότητα δεν ξέρουμε αύριο τι θα συμβεί», υπογράμμισε η κα Ισσεγιεκ ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν είναι ώρα να δοθεί έμφαση στα διαδικαστικά και στις λεπτομέρειες.
____________________________________________________________________________________________

12.23 Λίστα γιατρών για εξυπηρέτηση Κυπρίων στο εξωτερικό ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ 

Την έναρξη συνεργασίας με δίκτυα ιατρών που έχουν συσταθεί για την εξυπηρέτηση Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικές ρυθμίσεις έχουν γίνει για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση συμπατριωτών μας.  
  
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάζεται να επικοινωνήσουν με ιατρό, μπορούν να το πράξουν αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση doctors@cypriotfederation.org.uk ή καλώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο την ειδική γραμμή επικοινωνίας 0207 124 4090, μέσω της οποίας θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυο γιατρών που έχει συσταθεί σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.
  
Επίσης, Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τους πιο κάτω ιατρούς που μετέχουν στο δίκτυο:
   

image

____________________________________________________________________________________________

11.59 Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα 400 εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ από την Κύπρο

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ασφαλούς επαναπατρισμού από την Κύπρο περίπου 400 εργαζομένων στα έργα των θυγατρικών της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλείσιμο των εργοταξίων στη χώρα.

όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο επαναπατρισμός γίνεται, για την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ειδικές πτήσεις που οργάνωσε η ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με την Aegean. Για τους επαναπατρισθέντες εργαζόμενους ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από την Πολιτεία και τον ΕΟΔΥ διαδικασίες κι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει φροντίσει για την ασφαλή μετάβασή τους στους τόπους κατοικίας τους, εντός κι εκτός Αθηνών.

«Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ως κυρίαρχη προτεραιότητά του την υγεία κι ασφάλεια των ανθρώπων του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονήσει και υλοποιεί, από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας που είναι σε εξέλιξη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλούς επαναπατρισμού των στελεχών και των εργαζομένων του ανά τον κόσμο, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και πάντα σε απόλυτη εφαρμογή των αποφάσεων και των οδηγιών των διεθνών και των κατά τόπους εθνικών αρμόδιων αρχών» αναφέρεται το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι παραλήφθηκε χθες δωρεά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για κάλυψη αναγκών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, παραλήφθηκαν 1,320 προστατευτικές στολές, ενώ φτάνουν άμεσα, μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, επιπλέον ποσότητες προστατευτικών μασκών.

Παράλληλα, αναμένεται εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου η άφιξη της ειδικής πτήσης που θα πραγματοποιήσει η αεροπορική εταιρεία Aegean με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία θα μεταφέρει από την Κίνα ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, μέρος των οποίων επίσης αποτελεί δωρεά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία που σε πνεύμα αλληλεγγύης συνέβαλε στην κάλυψη αναγκών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.

____________________________________________________________________________________________

11.33 Παραλήφθηκε δωρεά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ειδών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι παραλήφθηκε χθες δωρεά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για κάλυψη αναγκών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, παραλήφθηκαν 1,320 προστατευτικές στολές, ενώ φτάνουν άμεσα, μέσω ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, επιπλέον ποσότητες προστατευτικών μασκών.

Παράλληλα, αναμένεται εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου η άφιξη της ειδικής πτήσης που θα πραγματοποιήσει η αεροπορική εταιρεία Aegean με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία θα μεταφέρει από την Κίνα ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, μέρος των οποίων επίσης αποτελεί δωρεά από τη Λαϊκή
Δημοκρατία της Κίνας.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία που σε πνεύμα αλληλεγγύης συνέβαλε στην κάλυψη αναγκών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.
____________________________________________________________________________________________

11.28 Αβραάμ Ηλία: Εξέφρασε αισιοδοξία για το νεογνό που γεννήθηκε στο Μακάρειο από μητέρα θετική στον κορωνοϊό

«Αναμένεται το πρώτο δείγμα που πάρθηκε σήμερα το πρωί για να διαφανεί εάν είναι θετικό ή αρνητικό στον κορωνοϊό».

____________________________________________________________________________________________

11.21 Θετικοί στον κορωνοϊού γιατρός και δύο νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. 

____________________________________________________________________________________________

11.20 Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Αμμοχώστου, έχουν ουσιαστικά κλείσει το τμήμα.

Άλλα δύο επιβεβαιώθηκαν χθες βράδυ, με αποτέλεσμα όλο το προσωπικό να τεθεί σε καραντίνα. 

Τα γραφεία έχουν κλείσει για απολύμανση ενώ γίνεται προσπάθεια να στελεχωθούν προσωρινά με λειτουργούς από άλλα κυβερνητικά τιμήματα και άλλες επαρχίες.
____________________________________________________________________________________________

10.56 Συνολικά 31 ασθενείς νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ενώ τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει πέντε εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναμένεται να δοθούν εξιτήρια το απόγευμα σήμερα.
____________________________________________________________________________________________

10.48 Δυο και όχι τέσσερα τα χθεσινά νέα κρούσματά τους, λένε οι Βρετανικές Βάσεις

Δυο είναι τα νέα θετικά κρούσματα εντός των Βρετανικών Βάσεων και όχι τέσσερα όπως μεταδόθηκε χθες, διευκρινίζει η διοίκηση των Βάσεων.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση,  δύο μέλη της κοινότητας των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου έχουν βρεθεί θετικά στην εξέταση COVID-19 «και όχι τέσσερα, όπως αρχικά ανακοινώθηκε από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
 
«Το ένα έχει μόνιμη βάση την Επισκοπή και το άλλο την Ανατολική περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Τα άτομα βρίσκονται επί του παρόντος σε αυτοπεριορισμό και παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα» προστίθεται.
 
Αυτό φέρνει τον συνολικό αριθμό θετικών αποτελεσμάτων εντός των Βρετανικών Βάσεων σε επτά, όχι εννιά, λέει η ανακοίνωση.
 
Τέλος οι ΒΒ διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

____________________________________________________________________________________________

10.14 Καταγγέλθηκαν 212 άτομα σε 12 ώρες για παράβαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 1.452 έλεγχοι παγκύπρια σε υποστατικά με μηδέν καταγγελίες. 
____________________________________________________________________________________________

9.59. ΓΝ Πάφου: Κλειστό το ΤΑΕΠ μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος σε νοσηλευτή

Θα ακολουθήσει ιχνηλάτηση των επαφών του νοσηλευτή, όπως προνοεί το πρωτόκολλο.
____________________________________________________________________________________________

7.20 Από χθες το μεσημέρι σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα για τους Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6.650 εγγραφές συνολικά.

____________________________________________________________________________________________

 7.00 Άλλα νέα 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο – Στα 262 ο συνολικός αριθμός

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων αλλά και των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε ακόμα ένας θάνατος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων απεβίωσαν στους οκτώ, εκ των οποίων οι επτά αφορούσαν άνδρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη.

Σημειώνεται ότι έξι από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 32 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα. 

Πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Άλλα 4 περιστατικά αφορούν σε άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις.

Τα άλλα 15 κρούσματα αφορούν σε άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται και ένα αγοράκι πέντε ετών. 

Η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης προσπαθεί να διαπιστώσει πως ακριβώς νόσησαν τα άτομα αυτά ενώ ακόμα δεν συγκαταλέγονται στη λίστα με τα ορφανά

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 262. Εννέα εξ αυτών αφορούν σε άτομα στις βρετανικές βάσεις.

Τα 262 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 7,397 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Τα 143 από τα 262 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Ενώ να αναφέρουμε ότι 23 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Φύλο και τις ηλικίες των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι και την 28η Μαρτίου, το 57 τις εκατόν των κρουσμάτων είναι άντρες και το 42% γυναίκες ενώ το 1% είναι αγνώστου φύλου.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε άτομα μεταξύ είκοσι και 59 ετών, με το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας να ανέρχεται στο 66%. Το 26% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ το 5% αφορά σε άτομα μέχρι και 19 ετών. Ενώ δεν γνωρίζουμε την ηλικία για το 3% των κρουσμάτων.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Επαρχία Πάφου, με το ποσοστό 39,3%. Ακολουθεί η Λάρνακα με ποσοστό 23,1%, η Λευκωσία με 9,7 και η Λεμεσός με 3.3%. Ενώ το 10,1% έχει καταγραφεί στις Βρετανικές Βάσεις.

Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 3.3%.

Σημειώνεται ότι χθες γεννήθηκε και το πρώτο παιδί από μητέρα, η οποία ήταν θετική στον ιό και έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγοράκι. Μητέρα και νεογνό νοσηλεύονται σε ξεχωριστούς θαλάμους στο Μακάρειο Νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας τους να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ καλή.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.