Κορωνοϊός: Στον απόηχο της απειθαρχίας - Διευκρινήσεις για το δικαιώμα εφόδου σε κατοικίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε πλήρη εφαρμογή από τις έξι τα πρωί τα νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις.

Του Χρυσόστομου Σουρκούνη 
Σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρεί η Κυβέρνηση, για τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει, για την πάταξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην προσπάθεια αποτροπής των άσκοπων μετακινήσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για αύξηση του προστίμου για παραβίαση των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε ότι «το εξώδικο πρόστιμο σε όλες τις παραβιάσεις των νόμων και των διαταγμάτων που αφορούν τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο θα ανεβεί από 150 ευρώ στα 300 ευρώ »

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εσωτερικών, διά του Εκπροσώπου Τύπου, Λοΐζου Μιχαήλ, έδωσε διευκρινήσεις, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, για τα νέα μέτρα.

Σε σχέση με την απαγόρευση σύναξης προσώπων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων, διευκρινίζεται ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να εισέρχεται αυτόβουλα και χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπει την είσοδο, αλλά οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν στο σπίτι άτομα πέραν των μόνιμων κατοίκων, θα εξασφαλίζεται ένταλμα έρευνας.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των ωρών εννέα το βράδυ και έξι το πρωί, εξαιρούνται όσοι κατέχουν το πιστοποιητικό εργαζόμενου σε νυχτερινή βάρδια.

Εξάλλου, όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να αποστέλλουν sms στο 8998 για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις τους, εκτός από τα άτομα πέραν των 65 ετών που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και το έντυπο.

Ενώ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν μερικές από τις έκτακτες ανάγκες τους, αξιοποιώντας τη μία και μόνη μετακίνηση την ημέρα που δικαιούνται.

Κάποιες κατηγορίες μετακινήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ, σημείωσε πως « αυτές οι εξαιρέσεις αφορούν την μετάβαση από και προς τα φαρμακεία, την μετάβαση από και προς τους Γιατρούς, την μετάβαση σε χώρους άλλους για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και την μεταφορά των οπλιτών μας στην εθνική φρουρά.»


Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και οι διαζευγμένοι γονείς που έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν πίσω.


Σε σχέση, τώρα, με το κενό το οποίο προέκυψε για τη βόλτα των κατοικίδιων, οι αρμόδιοι διευκρινίζουν ότι οι κηδεμόνες μπορούν να μετακινούνται για τις ανάγκες των ζώων τους, σε περιοχή γύρω από την οικία τους, χωρίς την αποστολή μηνύματος SMS.


Και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρενέβη και απάντησε στις αντιδράσεις, με μήνυμα στο Twitter.


Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισήμανε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι σκληρά τα μέτρα αλλά προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα»

Σε τοποθέτηση για τα νέα μέτρα προέβη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ο οποίος χαρακτήρισε αχρείαστες τίς οποίες αντιδράσεις.

Ο Άρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι «θεωρώ ότι είναι αχρείαστες αυτές οι αντιδράσεις και στα αυτιά τα δικά μας δεν φτάνουν αντιδράσεις από κόσμο. Θεωρώ ότι αν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχουν από κάποια άτομα τα οποία προφανώς σχεδιάζουν ή έχουν σχεδιάσει να κάνουν οποιαδήποτε παράτυπη ενέργεια σε σχέση με αυτό που έχει εξαγγελθεί».

Πέραν του νομοσχεδίου για αύξηση του χρηματικού προστίμου για την παραβίαση των διαταγμάτων μετακίνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα και δυο επιπλέον νομοσχέδια που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές.

Το πρώτο αφορά στην επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ' οίκον περιορισμού σε κατάδικους και το δεύτερο στην επέκταση του θεσμού της Ανοιχτής Φυλακής και του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων στο Κέντρο Επαγγελματικής και Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Με ανακοίνωσή της αμέσως μετά η Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος γνωστοποίησε ότι θα αποφυλακιστούν συνολικά 114 κρατούμενοι.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.