«Πράσινος φως» από το Υπουργικό για αύξηση του εξώδικου πρόστιμου [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα τρία νομοσχέδια για εξώδικο και αποσυμφόρηση φυλακών ενέκρινε το Υπουργικό.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν προς ψήφιση την Παρασκευή τα τρία νομοσχέδια τα οποία εξέτασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με τη μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια τα οποία έχουν  υποβληθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και τα οποία θα υποβληθούν εντός της ημέρας στη Βουλή.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε με συνεννοήσεις που έγιναν ήδη θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που θα συνεδριάσεις εκτάκτως.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης τα τρία νομοσχέδια είναι τα εξής:

Το πρώτο είναι υλοποίηση της χθεσινής απόφασης της διυπουργικής υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση την οποία το εξώδικο πρόστιμο σε όλες τις παραβιάσεις του νόμου και των διαταγμάτων που αφορούν τον περί των περί λοιμοκαθάρσεως νόμο, θα ανεβεί από 150 ευρώ σε 300 ευρώ.

«Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί δυστυχώς παρατηρήθηκαν πολλές παραβιάσεις των διαταγμάτων αυτών οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αναγκαιότητα λήψης σειρά νέων μέτρων, ένα από τα οποία είναι και η αύξηση του εξώδικου προστίμου», εξήγησε ο κ. Σαββίδης.

«Όπως και μέχρι σήμερα, το εξώδικο πρόστιμο είναι δυνητικό, είναι στην ευχέρεια του αστυνομικού που θα εξετάσει την υπόθεση και σε περίπτωση που η παράβαση είναι τέτοιας σοβαρής μορφής που να κρίνεται ότι έστω και το νέο εξώδικο πρόστιμο είναι ανεπαρκές, θα έχει την ευχέρεια η Αστυνομία να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια για την επιβολή μεγαλύτερης ποινής. Και θυμίζω πως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δικαίωμα επιβολής και φυλάκισης και προστίμου μέχρι 3 χιλιάδων ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Σαββίδης.    

Το δεύτερο και τρίτο νομοσχέδιο είναι αποτελέσματα μιας σύσκεψης που έγινε χθες υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία παρευρέθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και η Διεύθυνση των Φυλακών εκτός από τον υποφαινόμενο και κατά αυτή συζητήθηκαν διάφορα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού που έχουν στο Σωφρονιστικό μας  Ίδρυμα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.