Κορωνοϊός: Στην πρώτη γραμμή δηλώνουν και οι φαρμακοποιοί-Τήρηση των μέτρων εν μέσω ανησυχίας των πολιτών [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ίδια ώρα η Κύπρος αποστέλλει στο Ισραήλ ποσότητα χλωροκίνης με αντάλλαγμα πενήντα αναπνευστήρες.

Ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα που χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσηλευτήρια, στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εξασφάλισε η Κύπρος από την Κίνα, και η μεταφορά αναμένεται τις επόμενες ημέρες. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «ήδη προβαίνουμε σε ενέργειες για ναύλωση ειδικής πτήσης, η οποία θα πάει στην Κίνα για να φέρει υλικό το οποίο χρειάζεται στην Κύπρο». 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε πως «η απόφαση είναι ότι θα ναυλώσουμε αεροπλάνο για να πάει στην Κίνα, να φέρουμε ό,τι προμήθειες χρειαζόμαστε για υλικά που χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας καθώς και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε που είναι ανάγκη. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να μεταφέρουμε υλικά από την Κίνα στην Κύπρο». 

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, σε σχέση με τα θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε ότι « ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα του Προέδρου Ρίβλιν για αποστολή από την Κύπρο ποσότητας χλωροκίνης στο Ισραήλ, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για αποστολή από το Ισραήλ στην Κύπρο αριθμού αναπνευστήρων και αναμένεται ότι σύντομα θα καταστεί δυνατόν να αποσταλούν συνολικά 50 αναπνευστήρες, γεγονός για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες. 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Remedica, συνυπολογίζοντας τις δύσκολες στιγμές που περνά η Κύπρος, προσφέρει ως δωρεά στο Δημόσιο, 10 αναπνευστήρες, 500.000 χειρουργικές μάσκες για το ιατρικό προσωπικό, καθώς και το φάρμακο χλωροκίνη, που με βάση επιστημονικές μελέτες αποτελεί ένα από τα φάρμακα που μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς από τον κορωνοϊό. 

Προσφορά από τη Remedica 

- 10 αναπνευστήρες 
- 500.000 χειρουργικές μάσκες 
- το φάρμακο χλωροκίνη 

O ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Remedica, Μιχάλης Νεοπτολέμου, τόνισε πως «είχαμε ανταποκριθεί άμεσα στην έκκληση και έχουμε ήδη παραδώσει την πρώτη ποσότητα δωρεάν, και εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι όλες οι ποσότητες, όποιες και αν είναι αυτές, που θα κρίνει το κράτος ότι θα πρέπει να χορηγηθούν, η εταιρεία θα τις παρέχει δωρεάν». 

Με νέο διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, και έχει άμεση ισχύ, στο Υπουργείο Υγείας απαγορεύει κάθε εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, χωρίς γραπτή έγκριση από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. 

Στην πρώτη γραμμή και οι φαρμακοποιοί 

Δεν είναι μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη στην πρώτη γραμμή με την επιδημία του κορωνοϊού. 

Και τα φαρμακεία είναι το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας. 

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, δήλωσε πως «τηρούνται όλα τα μέτρα στα φαρμακεία, γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο, δηλαδή περιμένουν στη σειρά, σε απόσταση δύο μέτρων, περιμένουν στο πεζοδρόμιο, εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλη ζήτηση σε μάσκες και σε αντισηπτικά υγρά». 

Φαρμακοποιός είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι «ο κόσμος έρχεται αρκετά στο φαρμακείο, είναι στην πρώτη γραμμή το φαρμακείο όσο αφορά την υποστήριξη του κόσμου και την εξυπηρέτηση».

«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, είναι το καθήκον μας και γι αυτό είμαστε εδώ, για τον κόσμο για να τον εξυπηρετήσουμε και να τον βοηθήσουμε όπου χρειάζεται», πρόσθεσε ένας άλλος φαρμακοποιός.

Οι πολίτες εξέφρασαν ανησυχίες, αλλά και αβεβαιότητα, για το πότε θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας. 

«Δεν εξαναζήσαμε κάτι τέτοιο, σίουρα μας ανησυχεί, δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει», είπε ένας πολίτης στην κάμερα του ANT1. 

Ένας δεύτερος πολίτης δήλωσε ότι «να πω ότι δεν ανησυχώ, είναι λάθος, οπωσδήποτε ανησυχούμε και πρέπει όλοι να ανησυχούμε γι αυτό και λαμβάνουμε τα μέτρα μας». 

Οι ανησυχίες των φαρμακοποιών συνδυάζονται με τις ανησυχίες των πολιτών για τις ελλείψεις σε είδη προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά υγρά. 

Η πραγματική μάχη, όμως, αφορά στο πώς θα παραμείνουν και οι φαρμακοποιοί υγιείς, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες.

Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...