Ανακούφιση στο ΓΝ Αμμοχώστου: Αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων του [ΒΙΝΤΕΟ]

Πέντε συνολικά νεκρούς και 162 κρούσματα κορωνοϊού μετρά η Κύπρος.

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού δύο συνάνθρωποι μας που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Πρόκειται για γυναίκα 76 ετών Κύπρια υπήκοο, με υποκείμενα νοσήματα, και άντρα 47 ετών Ελλαδίτη υπήκοο χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες από το ιστορικό. Την ίδια ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 162, με τα 16 εξ αυτών να νέα. Πρόκειται για 1 άτομο που επέστρεψε από Ευρωπαϊκή χώρα, 9 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις, 2 μέλη πληρώματος πλοίων, και 3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Όσον αφορά τα κρούσματα  κορωνοϊού στα κατεχόμενα αυτά αυξήθηκαν στα 61.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον  κορωνοϊό στο live του ant1.com.cy:

21.00 Αρνητικά τα αποτελέσματα του προσωπικού του ΓΝ Αμμοχώστου

Ανακούφιση από τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων που λήφθηκαν από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, έδωσαν δείγματα 26 άτομα, τα οποία θεωρήθηκαν ότι ήρθαν σε στενή επαφή με εργαζομένη της γυναικολογικής κλινικής που διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό.

18.01 Δύο νέα θύματα του κορωνοϊού και 16 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Υγείας.

«Δυστυχώς, σήμερα στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λεμεσού. Πρόκειται για γυναίκα 76 ετών Κύπρια υπήκοο, με υποκείμενα νοσήματα, και άντρα 47 ετών Ελλαδίτη υπήκοο χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες από το ιστορικό. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν πέντε, 4 άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 63», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου.

«Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 18 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας», σημείωσε ο κ. Λοΐζου.

Στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού νοσηλεύονται σε θάλαμο τρία άτομα, ένα σε κάθε νοσοκομείο. Εφτά άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών είναι κρίσιμη αλλά μέχρι στιγμής σταθερή. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

Ο κ. Λοΐζου πρόσθεσε πως «με την αύξηση των σοβαρών περιστατικών περνά στην πρώτη γραμμή, η ανάγκη παροχής της καλύτερης δυνατής θεραπείας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η νόσος, λόγω της ιδιαιτερότητας της κλινικής εικόνας και της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλεί αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Πολλές θεραπείες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλά φάρμακα δοκιμάζονται».

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι και ο Κύπριος ασθενής έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιλογές όπως οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Ήδη οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έχουν δοθεί σε ασθενείς με βάση τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτήσει ο Υπουργός Υγείας ετοιμάζει κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης των ασθενών, που θα είναι έτοιμες πολύ σύντομα», υπογράμμισε.

Τόνισε δε, πως «οι σημερινές απώλειες μάς θυμίζουν αυτό που έχουμε πει από την αρχή. Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση. Έναν αόρατο εχθρό. Η προσπάθεια για να νικήσουμε, να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές πρέπει να είναι καθολική. Αφορά όλους μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».

Ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών δήλωσε με τη σειρά του πως «έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16».

Συγκεκριμένα,

1 άτομο επέστρεψε από Ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρείται εισαγόμενη λοίμωξη,

9 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, εκ των οποίων το ένα είναι από το cluster της Πάφου,

1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις,

2 μέλη πληρώματος πλοίων, και

3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 162, (περιλαμβανομένων και των τεσσάρων που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Τα 85 από τα 162 προέρχονται από επαφές, άρα είναι λοιμώξεις από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό έχουν αποθεραπευτεί.

Οι απώλειες των δύο ζωών δυστυχώς, δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Να μου επιτρέψετέ να επαναλάβω σε όλους τις σαφείς οδηγίες  να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας και να μείνουμε ήσυχοι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας μας για να είναι έτοιμο όταν το χρειαστούμε.


16.07 Ανακοίνωση ΟΚΥπΥ για καρκινοπαθή που διαγνώστηκε κατ’ αρχήν θετικός στον κορωνοϊό

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα αναφορικά με ασθενή στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που βρέθηκε κατ’ αρχήν θετικός, και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας διευκρινίζει τα εξής: 

Ο εν λόγω ασθενής νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα τον περασμένο Φεβρουάριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και υποβλήθηκε στην ενδεδειγμένη θεραπεία. 

Αφού ολοκλήρωσε τη θεραπεία του, ο ασθενής μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Πάφο και επέστρεψε στο Νοσοκομείο Λεμεσού για την προγραμματισμένη του θεραπεία στις 20 Μαρτίου 2020.

Στις 22 Μαρτίου 2020, επαγγελματίας υγείας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο οποίο νοσηλεύτηκε ο ασθενής επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού και, συνεπώς, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του, διενεργήθηκε εργαστηριακή εξέταση και στον ασθενή, ο οποίος βρέθηκε κατ’ αρχήν θετικός και αναμένεται η επιβεβαίωση της εξέτασης από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Μέχρι και την επιβεβαίωση από το εργαστήριo αναφοράς, σημειώνεται ότι λήφθηκαν δείγματα από όλο το προσωπικό και τους υπόλοιπους ασθενείς του Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ έγινε και απολύμανση του θαλάμου. 

Παράλληλα, όλες οι προγραμματισμένες ημερήσιες θεραπείες σε άλλους ασθενείς αναβλήθηκαν και από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020, θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο Μονάδα Ημερήσιας Χορήγησης Χημειοθεραπείας (για τους νεοεισερχόμενους ασθενείς). 

14.39 Συνολικά 61 κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

14.26 Το Υπουργείο Υγείας συστήνει τηλεφωνικά μέσω προσωπικού γιατρού πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τις διαδικασίες για απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσα από επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό.
 
Διευκρινίζοντας ποιες είναι αυτές, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες προτρέπονται να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του και επισημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να μεταβαίνουν στα ιατρεία των Προσωπικών τους Ιατρών, εκτός εάν οι ίδιοι οι γιατροί τους συμβουλεύσουν να επισκεφθούν το ιατρείο.
 
 Συγκεκριμένα, καλεί τον πολίτη που παρουσιάζει ύποπτη συμπτωματολογία, η οποία σχετίζεται με τον κορωνοϊό, να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος, αφού αξιολογήσει τα δεδομένα, θα του δώσει τις αρχικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει.
 
Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου που μεταδίδει το ΓΤΠ,  πρόσβαση στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας γίνεται μόνο εάν ο Προσωπικός Ιατρός το κρίνει απαραίτητο και μετά από συνεννόηση του Προσωπικού Ιατρού με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία θα καθορίζει ραντεβού για τον ασθενή.
 
Διευκρινίζεται ότι  σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και δεδομένου ότι η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει, θα παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα παρακολουθείται μέσω τηλεφώνου από τον Προσωπικό του Ιατρό.

13.15 Μέτρα προφύλαξης για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον COVID-19, προτρέπουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις τους:

Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων:
- Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο / 8 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός).
- Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών. 
- Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων. 
- Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό από χώρους κοπής τυριών/αλλαντικών να αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον τεμαχισμό των τροφίμων ή τη μεταφορά χύμα τροφίμων σε συσκευασίες και την εξυπηρέτηση των πελατών. Εάν κατά τις εργασίες αυτές θα φέρουν μάσκα, αυτή πρέπει να είναι κατάλληλη, να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο, και να αλλάζεται συχνά ώστε να μην αποτελέσει με την πάροδο του χρόνου εστία μικροβίων (σταφυλόκοκκος κτλ). Εάν θα φορούν γάντια, να γίνεται σωστή χρήση, ως αναφέρεται πιο κάτω. 
- Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κλπ να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών. 
- Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
- Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
- Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
- Αποφυγή κατά το δυνατόν χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
- Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης. 
- Όλα τα προϊόντα / τρόφιμα, όπως ψωμιά κ.ά., να εκτίθενται προς πώληση και να προσφέρονται, σε συσκευασίες / σε χάρτινο περιτύλιγμα, και όχι χύμα. 
- Σε περίπτωση κατ’ οίκον διανομής τροφίμων (delivery) τα μόνιμα δοχεία (αν χρησιμοποιούνται αντί δοχείων μιας χρήσης) και τα μονωτικά μέσα – τόσο τα μετακινούμενα, όπως αυτά μέσα στα οποία τοποθετούνται πίτσες μέσα σε χαρτονένιες συσκευασίες, όσο και τα μόνιμα πάνω σε μέσα μεταφοράς (π.χ. κουτί στο πίσω μέρος μοτοσυκλέτας) θα είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση συντήρησης, θα επιδέχονται αποτελεσματικό καθαρισμό και απολύμανση και θα καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά κάθε μέρα.   
- Όλοι οι χειριστές τροφίμων τηρούν αυστηρώς τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των χεριών, και αποφεύγουν απολύτως να  ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων. Εάν κατά τον χειρισμό τροφίμων φέρουν μάσκα, αυτή πρέπει να είναι κατάλληλη, να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο, και να αλλάζεται συχνά ώστε να μην αποτελέσει με την πάροδο του χρόνου εστία μικροβίων (σταφυλόκοκκος, κτλ). 
- Στην περίπτωση μεγάλων υπεραγορών ενδείκνυται να διενεργείται τακτικά έλεγχος από άτομο της επιχείρησης για έλεγχο της τήρησης των μέτρων προφύλαξης τόσο από το προσωπικό όσο και από συνεργάτες και πελάτες, καθώς και καθοδήγηση αυτών.   
- Γενικά να συμμορφώνονται με τα σχετικά Διατάγματα που εκδίδει ο Υπουργός Υγείας. 

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος:
- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων. 
- Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας. 
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης. 
- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. 
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων. 
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών. 
- Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

Σωστή χρήση γαντιών:
Όπου ενδείκνυται η χρήση γαντιών, πρέπει να ακολουθούνται οι ακόλουθες οδηγίες:
- Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε.
- Φοράτε το σωστό μέγεθος.
- Αλλάζετε  γάντια,  όπως  θα  πλένατε  τα  χέρια  σας  αν  δεν  φορούσατε  γάντια, τουλάχιστον κάθε 4 ώρες.
- Τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τρώτε ή χειρίζεστε σκουπίδια ή καθαρίζετε επιφάνειες. 
- Δεν θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια. 
- Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται.
- Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως. 
- Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα. Κάθε φορά που αλλάζετε γάντια πετάτε τα χρησιμοποιημένα. 
- Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά πιάνοντάς το από τη μανσέτα.
- Πλύνετε τα χέρια σας ακόμα και αν φοράτε γάντια, καθώς τα μολυσμένα γάντια όταν αφαιρεθούν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα χέρια σας.


12.40 Συνολικά 17 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Συνολικά 17 ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι  στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 17 ασθενείς, δύο εκ των οποίων στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί αφού, η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς, από άλλα Νοσοκομεία, εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.
 
Προν το παρόν δεν αναμένεται να δοθούν εξιτήρια, σε αντίθεση με τη χθεσινή μέρα κατά την οποία συνολικά πέντε ασθενείς αποθεραπεύτηκαν από τον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους. Ολοι οι ασθενείς που αποθεραπεύονται από τον ιό παραμένουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για 14 μέρες.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε περιορισμό τέθηκε το μέλος του προσωπικού της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Αναφοράς που χθες επιβεβαιώθηκε ότι ασθένησε με κορωνοϊό και διερευνάται το ιστορικό του.
 
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν ασχολείτο με τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ λήφθηκαν δείγματα από δέκα περίπου πρόσωπα τα οποία εργάζονταν στην ίδια βάρδια μαζί του.
 
Τα δέκα πρόσωπα σταμάτησαν αμέσως να εργάζονται και τέθηκαν σε περιορισμό μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για κορωνοϊό από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.


12.25 Πήρε εξιτήριο για το σπίτι το τρίμηνο βρέφος  που είναι θετικό στον κορωνοϊό

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείο, Αβραάμ Ηλίας, το τρίμηνο βρέφος είναι σε άριστη κατάσταση και πήρε εξιτήριο σήμερα για το σπίτι και θα μείνει σε περιορισμό. «Θα είμαστε σε συνεχή επαφή ούτως ώστε εάν αλλάξει η συμπτωματολογία λόγω της ηλικίας, θα επαναφέρουμε το παιδί  για επαναξιολόγηση στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Πιστεύω όλα θα πάνε καλά και το παιδί θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Ηλία.

12.14 Ενίσχυση του ΓΝ Πάφου με δύο παθολόγους μετά από εντολή του Υπουργείου Υγείας

Με δύο ιδιώτες ιατρούς παθολόγους ενισχύθηκε σήμερα το ΓΝ Πάφου μετά από εντολή του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον  Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη που έχει αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του ΓΝ Πάφου.

Ο κ. Μουτήρης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Πάφου βρίσκονται υπό περιορισμό στις κατοικίες τους  και ως εκ τούτου στάλθηκαν δύο παθολόγοι ιατροί από νοσηλευτήρια άλλων πόλεων.Σήμερα οι δύο παθολόγοι ξεκίνησαν εργασία, πραγματοποιώντας μαζί με τον κ. Μουτήρη επίσκεψη στους νοσηλευόμενους θαλάμους του Νοσοκομείου. Οι συγκεκριμένοι, όπως είπε, θα καλύψουν επίσης το Νοσοκομείο για παθολογικά περιστατικά κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξάλλου  σύμφωνα με   τον κ. Μουτήρη, στην διάρκεια του τελευταίου 24ωρου το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου δέχτηκε 23 ασθενείς, Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως από τους 23 ασθενείς που δέχτηκαν οι Πρώτες Βοήθειες του κρατικού νοσηλευτηρίου Πάφου το τελευταίο 24ωρωο, οι 7 στάλθηκαν για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Πάφου και 2 ασθενείς στάλθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού.Επεσήμανε πως το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, συνεχίζει να εργάζεται και σήμερα με προσωπικό ασφαλείας.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως  η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, Θαλασσαιμίας , το Χημείο και το Ακτινολογικό Τμήμα του ΓΝ Πάφου, συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασθενείς.

Ανέφερε πως τα προγραμματισμένα ραντεβού στα ιατρεία έχουν ακυρωθεί και θα δοθεί νέα ημερομηνία.
Στο πλαίσιο επίσκεψης του  στο Ιατρείο Δημόσιας Υγείας και στο  χώρο βραχείας νοσηλείας, που βρίσκεται δίπλα , ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως έδωσε οδηγίες για την κατάλληλη προετοιμασία τους, ώστε να μπορούν να δεχτούν ασθενείς για βραχεία νοσηλεία. 

Είπε πως το Ιατρείο Δημόσιας Υγείας λειτουργεί με δύο ιατρούς πρωί και απόγευμα για δειγματοληψία επί του παρόντος και θα αρχίσει να δέχεται κατόπιν ραντεβού από τους προσωπικούς ιατρούς ύποπτα περιστατικά για εξέταση. Είπε ακόμη, πως συνεχίζεται η προετοιμασία για την κατάλληλη διαμόρφωση του θαλάμου νοσηλείας ύποπτων περιστατικών σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας χτες.

Ακόμη συνεχίζεται και η   εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τον θάλαμο, στην διαχείριση των περιστατικών και στην κατάλληλη προστασία των ιδίων από λοίμωξη από κορωνοϊό.

Ο κ. Μουτήρης είπε πως την Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τον θάλαμο .

Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ θα αρχίσει  την προετοιμασία της Εντατικής Μονάδας Παρακολούθησης  για το νέο ρόλο του Νοσοκομείου Πάφου , δηλαδή την εξυπηρέτηση των περιστατικών με κορωνοϊό, κατέληξε.

11.30 Κανένα κρούσμα κορωνοϊού από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα ξενοδοχεία, μέχρι στιγμής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη 1207 πρόσωπα βρίσκονται σε καραντίνα σε 11 συνολικά ξενοδοχεία και κανένα εξ αυτών δεν είναι θετικό στον κορωνοϊό. 

Επίσης, κάποια από τα άτομα που ήρθαν στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα ή με τις ναυλωμένες πτήσεις, και βρίσκονταν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, μπαίνουν σε κατ' οίκον περιορισμό για να μπορούν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες ιατρούς τους και να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους.10.45 Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα 


10.35 Το Υπ. Μεταφορών στέλνει ναυλωμένη πτήση στην Κίνα για ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα

10.26 Κύπριος θύμα του κορωνοϊού στο Λονδίνο

Τη μάχη για τη ζωή έχασε χτες 51χρονος Κύπριος στο Λονδίνο, ο οποίος  ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Παναγιώτης Παχωμίου, ο αδελφός της γυναίκας του κ. Παχωμίου, Παναγιώτης Φιλίππου (51 ετών), πέθανε χτες στο Λονδίνο από κορωνοϊό.


10.05 Κορωνοϊός: 261 καταγγελίες το τελευταίο 24ωρο για παραβίαση του διατάγματος διακίνησης

09.40 «Είμαστε δίπλα σας»: Οι νοσηλευτές του Αγρού έφτιαξαν προστατευτικές μάσκες και τις έστειλαν στους συναδέλφους τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς [ΦΩΤΟΣ]

08.15 Κορωνοϊός: Έκτακτη Ολομέλεια με φόντο τα νομοσχέδια για στήριξη της οικονομίας


07.50 Συνολικά 25 επαγγελματίες υγείας του ΓΝ Πάφου «κτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό


07.15 Ασθενής του ΓΝ Λευκωσίας ανάμεσα στα νέα κρούσματα

Ασθενής του ΓΝ Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα 14  νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες. Πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύεται από την Τετάρτη στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά από ατύχημα. Όπως πληροφορούμαστε κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες για παραπομπή του στον ιδιωτικό τομέα, με τον ιδιώτη γιατρό να απαιτεί όπως ελεγχθεί ο ασθενής πριν γίνει η παραπομπή και για κορωνοϊό, καθώς παρουσίαζε πυρετό. Όπερ και εγένετο, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν θετικά. Ως εκ τούτου, όλο το προσωπικό με το οποίο ο ασθενής ήρθε σε επαφή τέθηκε σε αυτοπεριορισμό και υποβλήθηκε στις εξετάσεις, όμως το θετικό είναι ότι νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο έτσι η ιχνηλάτηση δεν περιλαμβάνει ασθενείς. Το δωμάτιο απολυμάνθηκε, όπως και το Ακτινολογικό Τμήμα από όπου είχε περάσει.

Για το περιστατικό αυτό τοποθετήθηκε και ο Δρ Μάριος Λοΐζου, ο Επιστημονικός Διευθυντής Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, ο οποίος τόνισε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και ξεκαθάρισε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο και ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό του. Πάντως ο δρ. Λοίζου κατέστησε σαφές ότι δεν θα αφεθεί κανένας ασθενής να κινδυνεύσει απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό.

07.00 14 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Διψήφιο αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε χτες Πέμπτη το Υπ. Υγείας. Συγκεκριμένα 14 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 146, με 76 εξ αυτών να θεωρούνται επαφές.

Πρόκειται για 4 άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες και θεωρούνται ως εκ τούτου εισαγόμενα κρούσματα. Άλλα οκτώ άτομα εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και το κρούσμα που αφορά σε επαγγελματία υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Επίσης στη κατηγορία των επαφών, περιλαμβάνεται και ο Δ/ντης της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Όμως τα χτυπήματα στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Πάφου δεν τελειώνουν εδώ καθώς με βάση τις χτεσινές ανακοινώσεις βρέθηκε άλλο ένα άτομο από το περιβάλλον του, θετικός στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα πρόκειται για γιατρό του παιδιατρικού τμήματος, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων σε επαγγελματίες υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, σε 25.

Το τελευταίο κρούσμα, αφορά σε άτομο το ιστορικό του οποίου διερευνάται. Είναι δηλαδή άλλο ένα ορφανό κρούσμα, που ανεβάζει τον αριθμό αυτού του είδους των περιστατικών, σε 9, και είναι και αυτά που προβληματίζουν πολύ τους αρμοδίους.


ANT1 Newsroom

Maria Frangeskou

27/03/2020>11:41

Ok

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.