Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα, με ποια έγγραφα θα κυκλοφορούμε και ποιες εργασίες μένουν ανοικτές [ΒΙΝΤΕΟ]

Επιβάλλεται απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων από τις 18:00 το απόγευμα, σε μια ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τον λαό να παραμείνει στα καταφύγια και εξήγγειλε την ισχυροποίηση των μέτρων, που θα ισχύουν μέχρι την 13η Απριλίου.

Σε δραματικούς τόνους ήταν το διάγγελμα του ΠτΔ χθες βράδυ, ο οποίος μίλησε για πόλεμο που για να κερδηθεί πρέπει να παραμείνουμε στα καταφύγιά μας. Μίλησε για συμπεριφορές απειθαρχίας μερίδας των πολιτών που εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού.

Έκανε λόγο για ασύμμετρες συνέπειες για το σύνολο των πολιτών, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα, συνέπειες που θα οδηγήσουν σε μια εκτός ελέγχου διασπορά των κρουσμάτων, και θα μας φέρει την κατάρρευση του συστήματος υγείας. 

Δεν διανοούμαι πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία ή την Ισπανία, όπου οι γιατροί εξ΄ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν, ανέφερε ο ΠτΔ που ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε κανένας πολίτης να νιώσει πως η ζωή των παιδιών, του πατέρα η της μάνας του, του παππού η της γιαγιάς θα εξαρτάται από γεγονότα που διαμορφώθηκαν, ως αποτέλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας μιας ασυνείδητης μειοψηφίας. 


Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για: 

i. Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας. 

ii. Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους. 

iii. Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο. 

iv. Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

v. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα). 

vi. Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων. 

vii. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές. 

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο. 

2. Από τις 6 μμ της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι: 

i. Πάρκα. 

ii. Παιδότοποι. 

iii. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως. 


iv. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες. 

3. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας. 

4. Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση. 

5. Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 

6. Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής. 

7. Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία. 

Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ. 

Ποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται 

Κατ αρχάς να σημειώσουμε ότι με βάση το διάταγμα ο Υπ. Υγείας κήρυξε ολες τις επαρχίες, μολυσμένες περιοχές. 
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με εξαίρεση: 

Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών. 

Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων. 

Τις επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών. 

Τις επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. 

Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. 

Τις επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών. 

Τις επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων. 

Τα καθαριστήρια. 

Τις επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών(κούριερ). 

Τις επιχειρήσεις πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων. 

Τις επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών). 

Τις επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, υλικών ή εξοπλισμού. 

Τις επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων. 

Τα γραφεία τελετών (κηδειών). 

Τα φυτώρια και ανθοπωλεία. 

Νοείται ότι, όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων και των ανωτέρω, δύναται να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον. 

Νοείται επιπλέον, ότι συνεχίζεται η λειτουργία των ακόλουθων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου: 

Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες). 

Τα φαρμακεία. 

Υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ΄ οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο. 

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων. 

Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ 


Να αναφέρουμε ότι και στο διάγγελμά του ο ΠτΔ, απευθύνθηκε στις χιλιάδες των εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν με την αγωνία του αύριο και μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξή τους. 

Όπως ανέφερε, Εντός των ημερών, με τη βοήθεια και των πολιτικών δυνάμεων, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζεται σε ανακούφιση, αλλά θα δημιουργεί την προοπτική σύντομης επανόδου στην πριν από την κρίση κατάσταση. 


Νέες δράσεις για στήριξη του συστήματος υγείας

Για σκοπούς στήριξης της προσπάθειας πρόληψης και ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: 

1. Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά η Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. 

2. Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης. 

3. Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις. 


Ο ΠτΔ στην κατακλείδα του διαγγέλματός του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς όσων παιδιών είναι αυτή την ώρα στο εξωτερικό. 

Συμμερίζεται όπως ανέφερε τις έγνοιες τους και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους και ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επαναξιο9λογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων των επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.