Κατεχόμενα: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα νέων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Στα 67 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας ακόμη εννέα, νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Τα έξι από τα εννέα αφορούν περιπτώσεις που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία, πρόκειται για άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων. 


Δείτε όλες τις εξελίξεις του κορωνοϊού στο ant1.com.cy:21.39 Δεκατρία νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν απόψε από το "υπουργείο υγείας" στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται, πρόκειται για 12 Γερμανούς τουρίστες από το ίδιο γκρουπ με το πρώτο κρούσμα, την 65χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία. Το 13ο κρούσμα  ήταν υπό παρακολούθηση και είναι η σύζυγος ενός εκ των Τ/κ που είχαν έρθει από τη Βρετανία.

Συνολικά τα κρούσματα στα κατεχόμενα έφτασαν τα 33.
____________________________________________________________________________________________
21.40
Γραπτή δήλωση του Υπουργού Μεταφορών για τις ναυλωμένες πτήσεις

Λόγω των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και την αδυναμία εξεύρεσης πτήσεων από τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια όπως ανακοινώθηκαν στο Διάταγμα αριθμός  5 (ΚΔΠ103/2020) του Υπουργού Υγείας ( βεβαίωση από τις κατά τόπου Διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας), η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη ναύλωση πτήσεων για τον επαναπατρισμό τους.

Οι πρώτες διευθετήσεις αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των υπολοίπων συμπατριωτών μας.

Προτρέπονται όσοι έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις και  βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή και μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου να επικοινωνήσουν το ταχύτερο δυνατόν στο  24841100.
Ώρες επικοινωνίας: 19/3/2020  από τις 21.00  μέχρι τις 2.00 και 20/3/2020 από τις 8.00 μέχρι τις 20.00.

____________________________________________________________________________________________
21.03 Το Οδοντιατρικό Συμβούλιο Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες και ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, που έχουν ως στόχο την αποτροπή της διασποράς της λοίμωξης του κορωνοϊού, αποφάσισε προκαταρκτικά τα πιο κάτω μέτρα:

1. Αναβολή των συνεδριάσεων μέχρι 27 Απριλίου 2020

2. Η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας

3. Η κατάθεση αιτήσεων εγγράφων πιστοποιητικών από ενδιαφερόμενους, μέχρι νεωτέρας, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω:
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο cdcouncil@dental.org.cy, ήμέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 1, Engomi Business Center, Block B, Γραφείο 205 2414  Έγκωμη ή Τ.Θ.27898, 2434 Έγκωμη

4. Περαιτέρω τονίζεται ότι η προσκόμιση πρωτοτύπων εγγράφων και πιστοποιημένων αντιγράφων θα γίνει αργότερα μετά από επικοινωνία της Γραμματέως του Συμβουλίου με τους ενδιαφερόμενους / αιτητές.

5. Η υποβολή αιτήσεων εγγράφων πιστοποιητικών με το χέρι προσωρινά αναβάλλεται.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, Χριστίνα Ρούσου στο τηλέφωνο 22819820.
____________________________________________________________________________________________
21.02 Εννιακόσιοι ενενήντα δύο επιβάτες αναχώρησαν σήμερα Πέμπτη με 10 πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου για τις χώρες τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο για διακοπές. Κάποιες από τις πτήσεις ναυλώθηκαν ειδικά για τους επισκέπτες, που έπρεπε να αναχωρήσουν. Οι συγκεκριμένες πτήσεις αφίχθηκαν στην Πάφο χωρίς επιβάτες.

Συγκεκριμένα, τρεις πτήσεις αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Πάφου για το Μάντσεστερ, επίσης πτήσεις αναχώρησαν για το  Στάνσετ, το Λονδίνο, το Luton, το Εδιμβούργο, το Ταλίν της Εσθονίας, τη Μάλτα και τη Θεσσαλονίκη. 

Εξάλλου, δέκα  αεροσκάφη αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Πάφου κατά τη διάρκεια της ημέρας στα οποία επέβαιναν συνολικά 89 επιβάτες,  ενώ αναμένεται και ενδέκατη πτήση στο αερολιμένα Πάφου λίγο πριν τα μεσάνυχτα από το Ταλίν της Εσθονίας με άγνωστο αριθμό επιβατών, σύμφωνα με  πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το αεροδρόμιο Πάφου. 

Όλοι οι επιβαίνοντες που αφίχθησαν ήταν κάτοχοι πιστοποιητικού υγείας. 
____________________________________________________________________________________________
20.33 Τη δημιουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στην ορθή ιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν παιδιά και ενήλικες ασθενείς με πυρετό και την παρουσία ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, προτείνει, με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ημερομηνίας 16.03.2020, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον ιό Covid-19, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι κατανοεί την ανάγκη επίταξης ιατρών και νοσηλευτών, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ρυθμίσεις ορθολογιστικής κατανομής ευθυνών που να βασίζονται αυστηρώς στην αναγνωρισμένη από το Ιατρικό Συμβούλιο, ειδικότητα του κάθε ιατρού.
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συγχαίρει, παράλληλα, τα μέλη του, που εθελοντικά έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να το πράξουν και πολύ πριν την απόφαση για επίταξη.
 
«Είμαστε περήφανοι για την κίνηση τους, η οποία μας τιμά», προσθέτει.
 
Ο ΠΙΣ αναφέρει, επίσης, ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο και σε ότι αφορά τη λειτουργία Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (Κέντρων Covid-19) για τον νέο κορωνοϊό, έχει αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις ως προς την ενδεδειγμένη και ασφαλή αξιοποίηση του ιατρικού και παραϊατρικού ανθρώπινου δυναμικού, στη βάση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης τους και ως προς την εύρυθμη και ασφαλή (για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς) λειτουργία των Κέντρων Covid-19.
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα συμβάλει στη στελέχωση των ιατρείων αυτών με προσωπικούς ιατρούς.
 
Τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας, σημειώνει ο ΠΙΣ, θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των ιατρείων των προσωπικών γιατρών από περιστατικά εν δυνάμει μολυσματικά.
 
«Δε διαθέτουν και δεν μπορούν να διαθέτουν όλα τα ιατρεία κατάλληλες υποδομές για πρόληψη μετάδοσης του νέου κορωνοϊού  τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και προς το προσωπικό. Αντίθετα, τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας θα στελεχώνονται από προσωπικό με κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό προστασίας ενώ ο τρόπος προσέλευσης των ασθενών θα είναι τέτοιος που θα αποφεύγεται ο συνωστισμός», προσθέτει.
 
Τα Ιατρεία Δημόσιας υγείας, συνεχίζει ο ΠΙΣ, θα συμβάλουν δραστικά στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των διαφόρων Νοσοκομείων, θα εξετάζονται για τον νέο κορωνοϊό περιστατικά που προσέρχονται με τα κλινικά κριτήρια ανάλογα με την κλινική κρίση των ιατρών, καθώς και περιστατικά που κρίνονται ότι χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο θα εισάγονται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, βάσει οδηγιών για τη διαδικασία από το Υπουργείο Υγείας.
 
Επιπλέον, αναφέρει ο ΠΙΣ, στα ιατρεία αυτά θα καθησυχάζονται ασθενείς ή γονείς ασθενών που προσέρχονται ανήσυχοι γιατί νομίζουν ότι νοσούν από COVID-19
 
Όσον αφορά τις προτάσεις του, ο ΠΙΣ στην επιστολή του αναφέρει ότι συνιστάται να λειτουργήσουν τουλάχιστον τέσσερα ιατρεία σε κάθε μεγάλη πόλη (δύο ιατρεία για ενήλικες και δύο για παιδιατρικούς ασθενείς) στην Λευκωσία και Λεμεσό και 2-3 ιατρεία σε κάθε μία από τις υπόλοιπες Επαρχίες της Ελεύθερης Κύπρου.
 
Όσον αφορά στην στελέχωση, ο ΠΙΣ προτείνει όπως το κάθε ιατρείο για ενήλικες ασθενείς να στελεχώνεται από δύο Προσωπικούς Ιατρούς και ένα νοσηλευτή, ενώ αντίστοιχα το Ιατρείο για παιδιατρικούς ασθενείς να στελεχώνεται από δύο Παιδιάτρους και ένα νοσηλευτή.
 
Αναφορικά με το Ωράριο ιατρείου, προτείνει για το πρωινό, π.χ. 9-2μμ, και το απογευματινό, πχ 2μμ-7μμ.
 
« Διαφορετικό προσωπικό στην πρωινή και διαφορετικό στην απογευματινή βάρδια. Τα ιατρεία μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσουν και τα Σαββατοκύριακα», συμπληρώνει.
 
Ο ΠΙΣ προτείνει, επίσης, οι γιατροί που θα στελεχώνουν τα Ιατρεία Δημοσίας Υγείας όπως εναλλάσσονται ώστε να μην χρειάζεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του προσωπικού τους ιατρείου.
 
Σημειώνει ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα φέρει την κατάλληλη ένδυση με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό (ειδική μπλούζα, μάσκα ψηλής αναπνευστικής προστασίας, προσωπίδα και γάντια), ενώ το ιατρείο θα είναι εξοπλισμένο με όλα τα αναγκαία, για την πρώτη αντιμετώπιση ασθενούς με νόσημα αναπνευστικού πχ εκτός από εξεταστικό κρεβάτι, με συσκευή παροχής οξυγόνου, νεφελοποιητές, συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων για inhalers (spacer device), συσκευή οξυμέτρησης , θερμόμετρο, ωτοσκόπιο, ακουστικά, γλωσσοπίεστρα κ.λπ.
 
Αναφορικά με τις υποδομές και διαδικασία μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων ασθενών, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα υπάρχει λεκάνη με τρεχούμενο νερό, με υγρό σαπούνι και με οινοπνευματούχο διάλυμα [60-70%], χάρτινες πετσέτες για στέγνωμα των χεριών και καλάθι απορριμμάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να ληφθεί πρόνοια για αποδυτήρια του προσωπικού.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι μεταξύ επισκέψεων να γίνεται η στοιχειώδης απολύμανση του κρεβατιού ίσως και οριζόντιων επιφανειών με οινόπνευμα και το εξεταστικό κρεβάτι καλύπτεται σε κάθε νέα εξέταση ασθενή, με νέο χάρτινο κομμάτι όπου και ξαπλώνει.
 
«Επίσης θα πρέπει να καθαρίζονται με οινόπνευμα ωτοσκόπια και ακουστικά. Σε κάθε νέο ασθενή χρησιμοποιούμε καινούργιο χωνάκι για ωτοσκόπηση και το παλαιό πετάγεται στον κάδο απορριμμάτων. Κάτω από την μπλε αδιάβροχη μπλούζα δεν θα φορούν τα δικά τους ρούχα. Με προσέλευση στο ιατρείο θα αλλάζουν τα ρούχα τους και θα βάζουν μπλούζα ρούχινη και παντελόνι χειρουργικό και πάνω από αυτό την μπλε αδιάβροχη ολόσωμη μπλούζα, γάντια, μάσκα, προσωπίδα και σκούφο χάρτινο για προστασία των μαλλιών», προσθέτει.
 
Σημειώνει πως πάνω από την μπλε ολόσωμη μπλούζα θα φορούν μια νάιλον άσπρη την οποία και θα αλλάζουν μεταξύ ασθενών, ενώ μεταξύ ασθενών θα αλλάζουν επίσης γάντια και θα πλένουν τα χέρια τους.
 
Επιπρόσθετα, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι ο χώρος αναμονής πρέπει να είναι ευρύχωρος και καλά αεριζόμενος, ενώ καλός φυσικός αερισμός θα υπάρχει και στο χώρο του εξεταστηρίου.
 
Προσθέτει ότι η εξέταση ασθενών θα διευθετείται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού από τον προσωπικό ιατρό ή τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, προς αποφυγή κατά το δυνατό του συνωστισμού στον χώρο αναμονής, όπως θα προνοείται και στον σχετικό αλγόριθμο διαχείρισης που αναμένεται να εκδοθεί.
 
Όσον αφορά τη διαχείριση Μαζικής Προσέλευσης Ασθενών, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι όταν προσέρχονται για εξέταση ταυτόχρονα, περισσότεροι από ένας, ασθενείς, θα τυγχάνουν διαλογής από τον/την νοσηλευτή/τρια του ιατρείου προκειμένου να αξιολογείται η σοβαρότητα της κατάστασης.
 
«Τα ολιγότερο επείγοντα περιστατικά θα πρέπει αφού δηλώσουν την άφιξη τους στον/στην νοσηλευτή/τρια του ιατρείου, είτε να περιμένουν στο αυτοκίνητο τους μέχρι να φτάσει η ώρα της εξέτασης τους οπότε και θα ειδοποιούνται να προσέλθουν για εξέταση, ή εναλλακτικά, αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να περιμένουν στον ανοικτό χώρο έξω από το ιατρείο τηρώντας τις αναγκαίες  αποστάσεις μεταξύ τους, σε καθίσματα που θα τοποθετηθούν αναλόγως», σημειώνει.
 
Προσθέτει, επίσης, ότι ο κάθε ασθενής θα συνοδεύεται μόνο από ένα άτομο.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι επιβάλλεται στα ειδικά διαμορφωμένα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, να διενεργείται δειγματοληψία για εργαστηριακή διερεύνηση, των υπόπτων περιστατικών, και εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς εξοπλισμού και κρίνεται απαραίτητο κατά την κλινική κρίση του ιατρού, να διενεργείται ακτινογραφία θώρακος.
 
Σημειώνει ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για νόσο από κορωνοϊό οι ασθενείς μπορούν να κατευθύνονται προς τον προσωπικό τους ιατρό.
 
Αναφορικά με την παραπομπή σοβαρών περιστατικών για εισαγωγή, ο ΠΙΣ αναφέρει πως εφόσον ο ιατρός κρίνει ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, ότι χρήζει εισαγωγής θα τον/την παραπέμπει για εισαγωγή στο ανάλογο νοσοκομείο. (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραστεί ανάγκη ασθενοφόρου για την μεταφορά εφόσον πρόκειται για βαριά πάσχοντες).
 
Ο ΠΙΣ σημειώνει τέλος, ότι το κείμενο ετοιμάστηκε με πρότυπο τα ιατρεία πυρετού που λειτούργησαν φέτος στην Αυστραλία σε απάντηση στην φετινή πανδημία.

____________________________________________________________________________________________
20.16 Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προτρέπουν τους πολίτες μέσω τηλεφωνικού μηνύματος όπως κάνουν μόνο τις απόλυτα αναγκαίες μετακινήσεις.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η απομόνωση καθυστερεί τη διασπορά του ιού. Μόνο απόλυτα αναγκαίες μετακινήσεις. Προστατέψτε τις ευάλωτες ομάδες», αναφέρεται στο μήνυμα, που αποστέλλεται μαζικά σε όλους τους τηλεφωνικούς αριθμούς από το πρωί.
 
____________________________________________________________________________________________
20.00
Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν οι τέσσερις ασθενείς που μεταφέρθηκαν σήμερα από Πάφο, Λάρνακα και Παραλίμνι, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο Πάφου και φαίνεται ότι προσβλήθηκαν από το κορωνοϊό ενδονοσοκομειακά, ενώ ένα άτομο ήταν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του στη Λάρνακα και παρουσίασε συμπτώματα του ιού.
 
Η τέταρτη ασθενής είναι γυναίκα ηλικίας 79 ετών, η οποία ήρθε από τη Βρετανία πριν δύο περίπου εβδομάδες και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο Παραλίμνι, αφού παρουσίασε διαταραχές λόγω πάθησης από την οποία έπασχε. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και για κορωνοϊό και βγήκε θετική.

Σε γραπτή ανακοίνωση του το ιδιωτικό νοσηλευτήριο αναφέρει ότι "τα εξωτερικά του ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα για προληπτικούς λόγους".

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας 70χρονου ασθενή που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς τις προηγούμενες μέρες από το Νοσοκομείο Πάφου. Η κρισιμότητα της κατάστασης του αποδίδεται στο προηγούμενο βεβαρημένο ιατρικό του ιστορικό.
 
Εν τω μεταξύ οι δύο από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αναφοράς και διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό με νέες εξετάσεις, αναμένεται ότι αύριο θα πάρουν εξιτήριο για να επιστρέψουν σπίτι τους όπου θα περιοριστούν για 14 μέρες.
____________________________________________________________________________________________
19.53 Σε αναστολή λειτουργίας προχωρούν οργανισμοί και εταιρείες, εκδηλώσεις αναβάλλονται, ωράρια λειτουργίας γραφείων διαφοροποιούνται όλα ως έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που άγγιξε και την πατρίδα μας.
 
Σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων χαιρετίζει «όλα τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για πρόληψη και προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τον κορωνοϊό».
 
Στέλνει ευχές «σε όλους εκείνους που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, ιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων καθώς και το προσωπικό που στελεχώνει όλα τα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης».
 
Η  Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων καλεί «το κοινό, εργοδότες και εργαζομένους, να σεβαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, ενώ για τον λόγο αυτό το Κέντρο ‘Φωλιά’ θα παραμείνει κλειστό για το κοινό για όλο το διάστημα που θα διαρκέσουν τα μέτρα, θα λειτουργεί όμως κανονικά το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης».
 
Αν υποπέσει στην αντίληψη οποιουδήποτε συμπολίτη μας περίπτωση ατόμων με χρόνιες και σπάνιες ασθένειες που χρειάζονται την οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη να γίνεται επικοινωνία με το 22 203762.
 
Σε δική της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών αναφέρει ότι προχωρεί «άμεσα, σε προσωρινό κλείσιμο των γραφείων της για το κοινό».
 
Προσθέτει ότι «το μέτρο αυτό λαμβάνεται έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την υποχρέωση που όλοι μας έχουμε, να συνδράμουμε στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και να προστατέψουμε τα μέλη μας που οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
 
Σημειώνεται ωστόσο, ότι στο διάστημα που τα γραφεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων  Ασθενών Κύπρου θα παραμείνουν κλειστά, το κοινό, θα μπορεί να επικοινωνεί με την Ομοσπονδία, καλώντας στους αριθμούς  22 386001/22 386002, αφού οι λειτουργοί θα εργάζονται κανονικά.
 
Τέλος, η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι έχει αναβάλει όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τέλος Απριλίου 2020.
 
Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι προχωρεί στη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης για την Κύπρο στο οποίο συνεργάζονται δομημένα επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα «για τη στήριξη αυτών που μας στηρίζουν», στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Δίκτυο Υποστήριξης απευθύνεται σε δημόσιους φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που αυτή την περίοδο καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο αγώνα».
 
Στο δίκτυο περιλαμβάνονται ήδη (αλφαβητικά) οι Φούρνοι Ζορπάς και τα καταστήματα Bionic και Public. Η Τράπεζα Κύπρου θα συμβάλλει οικονομικά και οργανωτικά στην προσπάθεια, μαζί με τον ΜΚΟ Reaction, που είναι ο βασικός συνεργάτης.
 
Εξάλλου, η Πολιτική Άμυνα αναστέλλει, μέχρι νεότερης ειδοποίησης, προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις των υπόχρεων μελών της.
 
 «Η αναστολή παρουσιάσεων των υπόχρεων μελών, που εκτελούν τη θητεία τους στην Πολιτική Άμυνα, είναι ευθυγραμμισμένη προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από το Υπουργικό Συμβούλιο, για περιορισμό του κορωνοϊού, δηλαδή την απόφαση 10/3/2020 και τις άλλες σχετικές που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα» αναφέρει ανακοίνωση της Δύναμης.
 
Η Πετρολίνα σε δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι  «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των εργασιών της και την επιχειρησιακή της συνέχιση».
 
 Προσθέτει ότι έχει προχωρήσει «στην αναστολή της λειτουργίας των πλυντηρίων σε όλα τα πρατήρια Πετρολίνα, Eni και Agip που διαχειρίζεται η εταιρεία και αριθμός πρατηριούχων έχει προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικών τους πλυντηρίων».
 
Επίσης τοποθέτησε αντισηπτικά «σε όλα τα ταμεία (πάγκους εργασίας), τουαλέτες, στον εσωτερικό χώρο και χώρο της πίστας στα πρατήρια για χρήση από τους υπαλλήλους καθώς και τους πελάτες».
 
Επίσης η Πετρολίνα διενεργεί και «τακτική απολύμανση και καθαρισμό σ’ όλες τις επιφάνειες, ράφια και πάγκους εργασίας, στις αντλίες και στον χρηματοδέκτη των πρατηρίων της».

____________________________________________________________________________________________

19.40 Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μεταφέρεται και πέμπτο περιστατικό από την Λευκωσία.

Πρόκειται για ασθενή που βρισκόταν σε αυτοαπομόνωση.
____________________________________________________________________________________________
19.38 Παρουσιάζεται αύξηση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών της τάξης του 30%, από τις 9 Μαρτίου, όπου και εμφανίστηκε στην Κύπρο το πρώτο κρούσμα κορωνοϊου, σύμφωνα με στοιχεία που απεστάλησαν στην Επίτροπο Ισότητας των Φύλων από τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια.
 
Σε ανακοίνωση της, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου καλεί τις γυναίκες θύματα βίας, να καταγγέλλουν το θύτη, είτε στην αστυνομία είτε στο 1440 του ΣΠΑΒΟ άμεσα.
 
Σημειώνει ότι όλες οι δομές στήριξης και προστασίας της Πολιτείας λειτουργούν κανονικά και συνεχίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 
Όπως αναφέρει, ο επιβαλλόμενος, για διατήρηση της υγείας μας αυτοπεριορισμός, οι νέες εργασιακές συνθήκες, η οικονομική ανασφάλεια, η μείωση των κοινωνικών επαφών, η παραμονή των παιδιών στο σπίτι, δίνει στους θύτες την «ευκαιρία» να επιβάλουν τον εξουσιαστικό ρόλο, που στο άρρωστο μυαλό τους θεωρούν ότι έχουν πάνω στη γυναίκα.
 
«Μην αφήσετε το φόβο να σας εγκλωβίσει σε μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για σας, ίσως και για το παιδί σας. Δραπέτευσε από το φαύλο κύκλο της βίας, σπάσε τη σιωπή σου και άνοιξε τη πόρτα της διαφυγής. Όλοι οι φορείς για το χειρισμό της βίας κατά των γυναικών παρέχουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι το τηλεφωνικό κέντρο 1440 λειτουργεί 24 ώρες και παρέχει υποστηρικτική και συμβουλευτική βοήθεια στα θύματα.
 
«Ο εχθρός της δικής σου ζωής, έχει πρόσωπο και βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου. Μην του επιτρέψεις ξανά να σε πληγώσει ψυχολογικά και σωματικά. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου», καταλήγει η Επίτροπος, στην ανακοίνωσή της. 

___________________________________________________________________________________________
19.38
Τη λειτουργία από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 του παγκύπριου τετραψήφιου αριθμού 1433, όπου θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη του κοινού, όπως αναφέρει, για ενημέρωση σχετικά με όλες τις έκτακτες αποφάσεις που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Εργασίας.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 18:00 και οι ώρες λειτουργίας του για τα Σαββατοκύριακα θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι τόσο στην ιστοσελίδα του ( www.mlsi.gov.cy ), όσο και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ( www.pio.gov.cy/coronavirus ) βρίσκονται απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα επικαιροποιούνται τακτικά. 


___________________________________________________________________________________________
19.32
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που τίθενται σε σχέση με το πρόγραμμα στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού που έχει εξαγγελθεί από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδει το Υπουργείο Εργασίας. Οι πιο συχνές ερωτήσεις αφορούν το ειδικό επίδομα ασθενείας, την ειδική άδεια, αλλά και άλλα, γενικά θέματα, όπως η καταβολή του ανεργιακού, η πληρωμή κοινωνικών ασφαλίσεων κ.λπ.
 
Ειδικό Επίδομα Ασθενείας

1.  Ποιοι είναι οι Δικαιούχοι του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας;

Στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας σε:
εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον Κατάλογο που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για σκοπούς προστασίας της υγείας τους και μη επιδείνωσή της. Προϋπόθεση η προσκόμιση πιστοποιητικού από τον προσωπικό ιατρό τους.

Περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία σε πρόσωπα με οδηγίες ή εντολή των Αρχών (Κατηγορία 1 [υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα)] και Κατηγορία 2 [αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση]), νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.

Πρόσωπα πέραν της ηλικίας του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ο έτους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται και οι οποίοι εμπίπτουν στις Κατηγορίες 1 και 2 του Υπουργείου Υγείας, νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.

Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δικαιούνται το ειδικό επίδομα ασθενείας;

Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δικαιούνται το ειδικό επίδομα ασθενείας, νοουμένου ότι πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι για σκοπούς στήριξής τους, θα καταβάλλεται όπως και στους μισθωτούς, από την τέταρτη μέρα.

2.  Πόσες μέρες δικαιούμαι το ειδικό επίδομα ασθενείας;

Το ειδικό επίδομα ασθενείας θα καταβάλλεται για όσες μέρες ο αιτητής είναι πρόσωπο που εμπίπτει στις κατηγορίες δικαιούχων, δηλαδή: (α) εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, (β) περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία και (γ) πρόσωπα πέραν του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ου ηλικίας. Η περίοδος κάλυψης επιδόματος ασθενείας λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

3.  Θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καταβολή του επιδόματος ασθενείας;

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ακολουθήσει απλοποιημένες διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος ασθενείας σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία και πρόσωπα πέραν του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ου ηλικίας). Το ειδικό επίδομα ασθενείας θα καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους, μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζομένους, από την τέταρτη μέρα.

4.  Στο πιστοποιητικό ιατρού θα πρέπει να αναγράφονται ημερομηνίες απουσίας από την εργασία;

Στο πιστοποιητικό ιατρού θα πρέπει να αναφέρονται οι ιατρικοί λόγοι που συντρέχουν και περιλαμβάνονται στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση Άδειας Ασθενείας σε ευάλωτες ομάδες που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus Στη σχετική αίτηση που θα υποβληθεί θα πρέπει να αναγράφεται η περίοδος απουσίας από την εργασία για σκοπούς άδειας ασθενείας.

Ειδική Άδεια

5.  Τι είναι η Ειδική Άδεια;

Η «Ειδική Άδεια» αφορά σε γονείς που εργάζονται τόσο στον Ιδιωτικό, όσο και στον Δημόσιο / Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών (μέχρι και την τρίτη τάξη Γυμνασίου), λόγω αναστολής της φοίτησης σε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς.

Επισημαίνεται ότι οι γονείς προσώπων με αναπηρίες δικαιούνται την ειδική άδεια ανεξαρτήτου ηλικίας, νοουμένου ότι δεν παραχωρείται επίδομα φροντίδας για τα παιδιά τους.

Η περίοδος της ειδικής άδειας, θα θεωρείται περίοδος εξομοιουμένης ασφάλισης.

6.  Πόση διάρκεια έχει η Ειδική Άδεια και τι ποσοστό του μισθού καλύπτει;

Η Ειδική Άδεια δύναται να έχει διάρκεια μέχρι και 4 εβδομάδες στο παρόν στάδιο και δεν περιλαμβάνει αργίες, ενώ θα παραχωρείται σε γονέα με μηναίο μισθό μέχρι €2.500 (ακάθαρτα) επίδομα ως ακολούθως:

Για τα πρώτα €1.000 του μισθού του γονέα θα καταβληθεί επίδομα «ειδικής άδειας» σε ποσοστό 60% του μισθού και για τα επόμενα €1.000 του μισθού του, θα καταβληθεί επίδομα σε ποσοστό 40%. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, η αναλογία για καταβολή του επιδόματος διαφοροποιείται στο 70% και 50% αντίστοιχα.
Η περίοδος κάλυψης επιδόματος Ειδικής Άδειας λήγει στις 30 Απριλίου 2020.
 
7.  Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για παραχώρησή της;

Η άδεια παραχωρείται σε γονέα με μηναίο μισθό μέχρι €2.500 (ακάθαρτα). Γονέας με μισθό που υπερβαίνει τις €2.500 (ακάθαρτα) δεν δικαιούται την ειδική άδεια.

Η άδεια θα παραχωρείται σε έναν από τους δύο γονείς και αν ο ένας γονέας λάβει την υπό αναφορά άδεια, ο άλλος δεν μπορεί να λάβει αντίστοιχη άδεια ταυτοχρόνως. Επίσης, αν ο ένας γονέας εργάζεται / λαμβάνει επίδομα ανεργίας/ συμμετέχει σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών και ο άλλος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν την δικαιούται, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται έχει νοσήσει ο ίδιος με τον ιό ή νοσηλεύεται ή είναι πρόσωπο με αναπηρία ή είναι πρόσωπο σε υποχρεωτικό περιορισμό.

Τονίζεται ότι η υπό αναφορά άδεια θα παραχωρείται, αν η φύση της εργασίας τους δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο και αν δεν υπάρχει εσωτερική βοήθεια. Η άδεια θα παραχωρείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση.

8.  Το υπόλοιπο ποσό από την ειδική άδεια θα την καταβάλλει ο εργοδότης;

Η ειδική άδεια προνοεί για γονέα με μισθό μέχρι €2.500 (ακαθάριστα) τα ακόλουθα: για τα πρώτα €1.000 του μισθού του γονέα θα καταβληθεί επίδομα «ειδικής άδειας» σε ποσοστό 60% του μισθού και για τα επόμενα €1.000 του μισθού του, θα καταβληθεί επίδομα σε ποσοστό 40%. Σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, η αναλογία για καταβολή του επιδόματος διαφοροποιείται στο 70% και 50% αντίστοιχα.

Ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει το υπόλοιπο του μισθού.
Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει και από την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του.

9.  Η ειδική άδεια θα πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα;

Η ειδική άδεια θα παραχωρείται για περίοδο μέχρι και 4 εβδομάδων και μπορεί να λαμβάνεται είτε συνεχόμενα, είτε αποσπασματικά σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Ο γονέας θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση για κάθε περίοδο που επιθυμεί να λάβει ειδική άδεια.

10.  Μπορώ να πάρω ειδική άδεια για σύζυγο/γονέα σε ευπαθή ομάδα (π.χ. σύζυγος έγκυος);

Η ειδική άδεια παραχωρείται μόνο για τη φροντίδα παιδιών μέχρι 15 ετών. Σε περίπτωση που τα παιδιά αφορούν σε άτομα με αναπηρίες, η ειδική άδεια παραχωρείται ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει φροντίδα για τον γονέα/σύζυγο σε ευπαθή ομάδα όπως αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να υποβληθεί αίτηση, η οποία θα εξεταστεί στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και σε περιπτώσεις που σύζυγος εργαζόμενου είναι εγκυμονούσα.

11.  Η ειδική άδεια αφορά μόνο σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης;

Δικαίωμα σε ειδική άδεια έχουν οι εργαζόμενοι πλήρους, αλλά και μερικής απασχόλησης καθώς και εργαζόμενοι με κυλιόμενο ωράριο (σύστημα βάρδιας). Αφορά σε ιδιωτικούς υπάλληλους και υπάλληλους στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.  Δεν αφορά σε αυτοτελώς εργαζομένους.
Σχέδιο Αναστολής Εργασίας

12.  Τι είναι το Σχέδιο Αναστολής Εργασιών;

Σε όσες επιχειρήσεις έχει αποφασισθεί να αναστείλουν τις εργασίες τους και σε όσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα υποστούν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 25%, εφαρμόζεται Σχέδιο Αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων με στόχο να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα οι  επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα βρίσκεται σε αναστολή εργασιών.

Για να ισχύσει το Σχέδιο Αναστολών Εργασιών σε μια επιχείρηση θα πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην οποία θα αναγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο. Επιχειρήσεις που θα προβούν σε οποιεσδήποτε απολύσεις δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο.

13.  Όσοι προσλήφθηκαν πρόσφατα και δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις θα πάρουν ανεργιακό επίδομα στο πλαίσιο Σχεδίου Αναστολής;

Όχι, οι περιπτώσεις αυτές δεν εμπίπτον στο ανεργιακό επίδομα. Τα πρόσωπα που επηρεάζονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση, η οποία θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

14.  Με ποιο τρόπο αποδεικνύεται η μείωση κύκλου εργασιών κατά 25%;

Θα υποβάλλεται τυποποιημένη πιστοποίηση από τους εγκεκριμένους λογιστές της επιχείρησης, οι οποίοι, αφού μελετήσουν τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς και με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την κατάσταση που ισχύει και τον τύπο και δραστηριότητες της επιχείρησης, θα πιστοποιούν την εκτιμώμενη ή και υφιστάμενη μείωση του κύκλου εργασιών για την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου 2020. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνταν κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, η βάση σύγκρισης θα είναι οι αμέσως προηγούμενοι μήνες.

15.  Εργάζομαι σε επιχείρηση που εμπίπτει σε οικονομική δραστηριότητα υποχρεωτικής αναστολής (νηπιαγωγείο, φροντιστήριο). Μπορώ να συμμετάσχω σε Σχέδιο Αναστολής;

19.31 Στο Σχέδιο Αναστολής Εργασιών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν τόσο επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική αναστολή όπως αναφέρονται στα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus, όσο και επιχειρήσεις που θα υποστούν σημαντική μείωση κύκλου εργασιών (πέραν του 25%), οι οποίες δεν εμπίπτουν στις οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα σχετικά Διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

16.  Για επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε Σχέδια Αναστολής Εργασίας και εργοδοτούν υπηκόους τρίτων χωρών ή εποχικούς εργάτες, οι εν λόγω εργαζόμενοι δικαιούνται ανεργιακό επίδομα;

Υπήκοοι Τρίτων Χωρών και Εποχικοί Εργάτες είναι δικαιούχοι του επιδόματος, νοουμένου ότι διαθέτουν εν ισχύ σχετικές άδειες παραμονής και εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

17.  Θα καλύπτονται και ενοίκια για τις επιχειρήσεις που τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή;
Το Σχέδιο Αναστολής καλύπτει μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και όχι οποιαδήποτε λειτουργικά έξοδα. Συνεπώς, δεν καλύπτει ενοίκια.

Γενικά Ερωτήματα

18.  Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την παραχώρηση των πιο πάνω επιδομάτων;
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ανακοινώσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών τη διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, η οποία θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θα είναι απλή και συνοπτική, με σκοπό να καταβληθούν τα επιδόματα το συντομότερο δυνατόν. Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για όλα τα πιο πάνω μέτρα.

19.  Θα επεκταθεί η διάρκεια του ανεργιακού, λόγω της έκτακτης κατάστασης;

Σε αυτό το στάδιο, όλες οι μελέτες και τα μέτρα λαμβάνονται για την περίοδο μέχρι και 30 Απριλίου 2020. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα επαναξιολογηθούν.

20.  Υπάρχει μέτρο για παράταση στην αποπληρωμή οφειλόμενων εισφορών (τρέχουσες, ληξιπρόθεσμες, καθυστερημένες) στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Δεν υπάρχει μέτρο για παράταση στην αποπληρωμή οφειλόμενων εισφορών.

21.  Υπάρχει οποιοδήποτε μέτρο προς στήριξη των Αυτοτελώς Εργαζομένων;

To Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελετά τρόπους στήριξης προσώπων που είναι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι και εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας. Θα υπάρξουν σχετικές Ανακοινώσεις σύντομα.

22.  Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις στις Υπηρεσίες Κοινωνικών  Ασφαλίσεων από αυτοτελώς εργαζομένους;

Η χρονική περίοδος υποβολής ενστάσεων στις κοινωνικές ασφαλίσεις από αυτοτελώς εργαζομένους επεκτάθηκε για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 (αντί 31 Μαρτίου 2020).

23.  Πως μπορώ να ενημερωθώ ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή;

Οι οικονομικές δραστηριότητες που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους παρουσιάζονται σε Διάταγμα του αρμόδιου Υπουργού Υγείας, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus

24.  Καταγγελίες σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις των μέτρων:

Ανάλογα με το θέμα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν τις καταγγελίες τους ως ακολούθως:
Καταγγελίες σχετικά με παραβίαση του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, θα πρέπει να υποβάλλονται στην Αστυνομία.

Καταγγελίες σχετικά με την παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα πρέπει να υποβάλλονται στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (Λευκωσία: 22803100 / 22803127, Λεμεσός: 25819440 / 22819820, Λάρνακα: 24817800 / 24817801 και Πάφος: 26822614 / 26826640  και ηλ. ταχ.: info@dlr.mlsi.gov.cy) και στην Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων (τηλ.: 77778577 και ηλ. ταχ.: aapostolou@dlr.mlsi.gov.cy ).   

___________________________________________________________________________________________
19.32 Αύριο αναμένεται να δοθούν τελικά τα εξιτήρια σε δύο άτομα που νοσηλεύονταν στο ΓΝ Αμμοχώστου. Οι λόγοι της καθυστέρησης αφορούν καθαρά διαδικαστικά ζητήματα. 

__________________________________________________________________________________________
19.10 Επέστρεψε στο κέντρο «Ζήνων» ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, αφού έφυγε νωρίτερα σήμερα εκτάκτως για το Προεδρικό για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

image

____________________________________________________________________________________________

19.07 Ο Υπ. Υγείας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε το κοινό ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

____________________________________________________________________________________________
18. 34 Μία νοσηλεύτρια, που φέρεται να είχε επαφή με κρούσμα που είχε  επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες και δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στον παθολογικό θάλαμο του ΓΝ Πάφου σε ξεχωριστό χώρο, είναι ανάμεσα στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στο ΓΝ Πάφου. Εξάλλου, ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι και ιατρός Ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στην Πάφο, η γυναίκα του οποίου είναι νοσηλεύτρια και επίσης επιβεβαιωμένο κρούσμα του ΓΝ Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο, το οποίο παραμένει κλειστό, συνεχίστηκε και σήμερα η λήψη δειγμάτων από το νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΓΝ Πάφου, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό άτομα που εργάζονται στο Νοσοκομείο. 

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στο κρατικό νοσηλευτήριο, είναι 13 πρόσωπα, που όλα τους ήρθαν σε επαφή με τον 65χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στο ΓΝ Πάφου και είχε επιβεβαιωθεί ως θετικός στον κορωνοϊό, τις προηγούμενες μέρες. Επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι δώδεκα λειτουργοί του Νοσοκομείου Πάφου και συγκεκριμένα δώδεκα νοσηλευτές, μια γιατρός της ΜΕΘ, ένας ασθενής που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ, εκεί όπου νοσηλευόταν και ο 65χρονος που εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, μια εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας και δύο ασθενείς που νοσηλεύονται σε ξεχωριστό θάλαμο στην Παθολογική κλινική του ΓΝ Πάφου.

Σήμερα λήφθηκαν 100 νέα δείγματα από το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Πάφου, και άλλα 50 δείγματα στο Ιατρείο Δημόσιας Υγείας από τους συγγενείς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 
 
Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί στην διάρκεια τεσσάρων ημερών, δείγματα από 460 εργαζόμενους στο Νοσοκομείο όπως ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και από 100 ασθενείς του ΓΝ Πάφου, ενώ αύριο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν ακόμη 220 περίπου δείγματα.


____________________________________________________________________________________________

18.31
Κατηγορηματικά διαψεύδει η Κυβέρνηση ότι προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση της διακίνησης των πολιτών ή πλήρη αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων, των γραφείων ή των υπεραγορών και καταστημάτων τροφίμων, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν δικαιολογείται ο πανικός και καλώντας το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

«Η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση της διακίνησης των πολιτών ή πλήρη αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων ή των γραφείων, πολύ δε περισσότερο των υπεραγορών και καταστημάτων τροφίμων», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπό τις περιστάσεις, όπως αυτές αξιολογούνται σήμερα, προσθέτει, «δεν επιβάλλεται ούτε δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο η λήψη τέτοιων δραστικών μέτρων».

«Δεν δικαιολογείται ο πανικός, ούτε οι συμπολίτες μας θα πρέπει να καθοδηγούνται από ψιθύρους ή φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς από διάφορες "πηγές"», σημειώνει.

Ο κ. Κούσιος συνεχίζει αναφέροντας ότι «επιβάλλεται ο λαός μας να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας».

Διαβεβαιώνει επίσης ότι «η Κυβέρνηση θα ενημερώνει τον λαό έγκυρα και έγκαιρα για τις εξελίξεις, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λαμβάνει, μέσω των αρμοδίων Υπουργών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου». 
____________________________________________________________________________________________
18.27 Εννέα νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας.
 
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 67 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 37 ήταν επαφές.
 
Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε σήμερα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πρόκειται για έξι άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες και τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία.
 
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
 
Σημειώνει, τέλος, ότι με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 67 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 37 ήταν επαφές.
____________________________________________________________________________________________
18.17 Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 70χρονου, που νοσηλεύεται στο ΓΝ Αμμοχώστου, λόγω του προηγούμενο βεβαρυμμένου ιατρικού ιστορικού. 

____________________________________________________________________________________________
18.15
Ο Υπ. Μεταφορών μεταβαίνει εκτάκτως στο Προεδρικό για να συναντήσει τον ΠτΔ.

Ο Υπ. Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μεταβαίνει εκτάκτως στο Προεδρικό για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Αναχώρησε πριν από λίγο από το κέντρο «Ζήνων».

____________________________________________________________________________________________

18.14
Στη δωρεά ποσού 100 χιλιάδων ευρώ στο Υπουργείο Υγείας προχώρησε η Integrated Casino Resorts Cyprus (“ICR Cyprus”) «με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών της κυβέρνησης για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την έμπρακτη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», όπως αναφέρει η κοινοπραξία σε ανακοίνωσή της.

Η ICR Cyprus, κοινοπραξία της Melco και της Cyprus Phassouri (Cyprus) Ltd (μέλος του Ομίλου CNS), είναι η Εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη και λειτουργία των Cyprus Casinos "C2" και του πολυθεματικού καζίνο-θέρετρου City of Dreams Mediterranean.

Ο Πρόεδρος και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Melco, Lawrence Ho, δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και την προστασία τους από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και ευελπιστούμε ότι η συνεισφορά μας θα συμβάλει στην επιτάχυνση των προληπτικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς και στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων στη δύσκολη αυτή συγκυρία».
 
Σημειώνεται πως τα Cyprus Casinos ‘C2’ έχουν προσωρινά αναστείλει τις εργασίες τους από τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ανακοινώθηκε στις 15 Μαρτίου 2020.

____________________________________________________________________________________________
18.14 Η ΠΕΟ καλεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις παραβιάσεις των μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους.
 
Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση και εκεί και όπου παραβιάζονται οι αποφάσεις και οι οδηγίες να αντιδρούν και να τις καταγγέλλουν αποφασιστικά.
 
«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, έχουν συμφωνηθεί και εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση  μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους  τα οποία ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης και κοινωνικής συναίνεσης», αναφέρει η ΠΕΟ σε σημερινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, ένας από τους βασικούς  στόχους αυτών των μέτρων  είναι να μην υπάρξουν απολύσεις.
 
«Επειδή έχουν παρουσιαστεί κρούσματα από μερίδα εργοδοτών, με αυθαίρετες συμπεριφορές που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα, είτε με αυθαίρετες απολύσεις είτε με αποστολή εργαζομένων σε υποχρεωτική ή απλήρωτη άδεια, θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι τέτοια συμπεριφορά  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», καταλήγει.
 

____________________________________________________________________________________________
18.13 Έκτακτα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, λαμβάνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και στα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ) μόνο για αίτηση για έκδοση ταυτότητας, για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας ασφάλισης ασθενείας, για αίτηση για έκδοση διαβατηρίου, μόνο αν προσκομιστούν εισιτήρια για ταξίδι, για έκδοση πιστοποιητικού γέννησης για νεογέννητο και για παραλαβή εγγράφων που έχουν εκδοθεί (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, προσφυγικές ταυτότητες).
 
Αιτήσεις για υποβολή αιτήσεων, που αφορούν στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (π.χ. για συντάξεις, επιδόματα, βοηθήματα κτλ), για αιτήσεις για ΕΕΕ, για υποβολή δικαιολογητικών για το ΕΕΕ και για το επίδομα τέκνου, για υποβολή αιτήσεων για φοιτητική χορηγία.  Δόθηκε παράταση ενός μηνός από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, θα πρέπει να τοποθετούνται στα ειδικά κιβώτια που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του κάθε ΚΕΠ/ ΚΕ.ΠΟ.
 
Το Υπουργείο καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα ΚΕΠ / ΚΕ.ΠΟ., για ανανέωση καρτών νοσηλείας, καθώς αυτές θα γίνονται αποδεκτές για περίοδο ενός μηνός, έστω και εάν έχουν λήξει.
 
Το Ωράριο λειτουργίας ΚΕΠ/ ΚΕ.ΠΟ., από 17.03.2020, θα είναι 7:30 π.μ. έως 15:00 μ.μ., και ως εκ τούτου, ωράριο εξυπηρέτησης κοινού 8:00 π.μ. έως 14:30 μ.μ..
 
Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες, να σεβαστούν τα έκτακτα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊου και να προσέρχονται στα ΚΕΠ και ΚΕ.ΠΟ μόνο εάν επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για όλα τα πιο πάνω. 

____________________________________________________________________________________________
18.06  ΓΝ Αμμοχώστου: Τέσσερεις νέες εισαγωγές – Έκλεισαν εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικού νοσοκομείου για απολύμανση 

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρθηκε στο ΓΝ Αμμοχώστου.

Πρόκειται για 79χρονη η οποία πριν δυο εβδομάδες ταξιδέψε στην Βρετανία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τρεις μέρες παρουσίασε διαβητικό σύνδρομο, εφόσον είναι διαβητική και επισκέφτηκε γιατρό, του οποίου το ιατρείο βρίσκεται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. 

Όπως φαίνεται ο γιατρός έλαβε από την 79χρονη δείγματα για κορωνοϊό, με το αποτέλεσμα σήμερα να αποδεικνύεται θετικό.

Η κατάσταση της υγείας της είναι αρκετά καλή ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς, ΓΝ Αμμοχώστου ενώ τα εξωτερικά ιατρεία, που επισκέφθηκε έκλεισαν.

Το προσωπικό και άλλα άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή μαζί της, έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοπεριορισμού και λαμβάνονται δείγματα για εξετάσεις. 

____________________________________________________________________________________________
17.51
ΣΕΚ και ΠΕΟ καταγγέλλουν παραβίαση από μεμονωμένους εργοδότες των μέτρων για προστασία των εργαζομένων και καλούν τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες αυτών των εργοδοτών, ενώ εφιστούν παράλληλα την προσοχή των εργοδοτών ότι δεν θα δεχθούν καταστρατήγηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατό πιο σωστή και άμεση ενημέρωση προς τους εργοδότες, ενώ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι «είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο τα μέτρα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε απολύσεις και μονομερές επιβολές από πλευράς εργοδοτών».
 
Ο κ. Μάτσας είπε ότι υπάρχει μια σειρά από ατασθαλίες εργοδοτών οι οποίοι, ωστόσο, είναι η εξαίρεση του κανόνα και πρόσθεσε ότι για αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει επίσημες καταγγελίες.
 
Ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα δεχθούν «απόκλιση από το ό,τι έχει συμφωνηθεί» και κάλεσε τόσο τους εργοδότες να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην προσπάθεια για διαχείριση της κατάστασης όσο και τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες όπου βλέπουν παρατυπίες.
 
Σημείωσε ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων μπορούν να γίνονται στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι προέβησαν σε καταγγελία στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με περιπτώσεις απολύσεων εργαζομένων, εκμετάλλευσης αντί αξιοποίηση της δυνατότητας που δίδεται για αναστολή εργασίας, και επιβολής σε κάποιους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

Επίσης, ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εργοδοτών υπάρχουν προσκόμματα να αξιοποιήσουν το μέτρο της ειδικής άδειας για φροντίδα παιδιών.
 
Είπε ακόμη ότι υπάρχει περίπτωση σε μαζικό εργοδότη όπου γίνεται εκμετάλλευση εργαζομένων που είναι πέραν των 60 ετών και οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας και ούτε είναι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από τους οποίους «ζητούν να κάνουν χρήση της άδειας ασθενείας τους» για να μειώσει η επιχείρηση το λειτουργικό της κόστος.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι «το πνεύμα και το γράμμα όσων έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνικοί εταίροι με την Υπουργό Εργασίας και όλα τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται και που θα έχουν ένα τεράστιο κόστος για την Δημοκρατία», όπως είπε, «είναι μέτρα για να μην γίνει οποιαδήποτε απόλυση, ούτε να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να εγκαταλείψει την εργασία του».
 
Όποιος εργοδότης ενεργεί διαφορετικά, είναι εκτός πλαισίου και απαράδεκτος και δεν θα δεχθούμε καταστρατήγηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί, υπογράμμισε.
 
Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη πως δεν μπορεί να πει ότι υπάρχουν μαζικά φαινόμενα απολύσεων ή παραβίασης αυτών που συμφωνήθηκαν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους που προέρχονται ιδιαίτερα από χώρους που είναι συνδικαλιστικά ανοργάνωτοι όπου υπάρχει μια κουλτούρα ετσιθελισμού και αυθαιρεσίας από εργοδότες».
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση, να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να ενημερώνονται και σε περίπτωση που υπάρχει καταπάτηση και παραβίαση, όπως είπε, των συμφωνηθέντων να τα καταγγέλλουν είτε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας.

___________________________________________________________________________________________
17.45 Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κλείσιμο των υπεραγορών, τονίζει σχολιάζοντας το φαινόμενο της μαζικής προσέλευσης των καταναλωτών, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και προειδοποιεί ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις δεν βοηθούν καθόλου στον περιορισμό του ιού.
 
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ιωάννου ξεκαθαρίζει, επειδή παρατηρείται συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε υπεραγορές και γύρω απ` αυτές, ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κλείσιμο των υπεραγορών».
 
«Οι μαζικές συγκεντρώσεις δεν βοηθούν καθόλου στον περιορισμό του ιού», καταλήγει στην ανάρτηση του ο Υπουργός Υγείας. 
____________________________________________________________________________________________
17.29 Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς μέχρι αυτή την ώρα από τον αερολιμένα Πάφου η αναχώρηση τουριστών και άλλων ξένων επισκεπτών που βρίσκονταν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το αεροδρόμιο, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής από το αεροδρόμιο Πάφου ανέρχεται στους 626. 

Οι επιβάτες αναχώρησαν με επτά πτήσεις και πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι βρίσκονταν στην Κύπρο για διακοπές. Κάποιες δε από τις πτήσεις ναυλώθηκαν ειδικά για τους επισκέπτες, που έπρεπε να αναχωρήσουν. Οι συγκεκριμένες πτήσεις αφίχθηκαν στην Πάφο χωρίς επιβάτες.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 514 επιβάτες προς Stansted και Mangester, Luton, Εδιμβούργο και το Tallin της Εσθονίας. Άλλοι 112 επιβάτες αναχώρησαν από τον αερολιμένα Πάφου με πτήση με προορισμό τη Μάλτα.  
  
Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις 16:00, πτήση από τη Θεσσαλονίκη με 37 επιβαίνοντες αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ενώ αναμένεται να αφιχθεί επίσης άλλη πτήση από το Stansted Airport του Λονδίνου με 49 επιβαίνοντες. Στις πτήσεις των αφίξεων συγκαταλέγονται Βρετανοί, Ρώσοι και αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο αλλά και αριθμός φοιτητών. 
  
Εξάλλου, η επιβάτης του αεροσκάφους που αφίχθη στις 11:05 από την Μάλτα και παρουσίασε εμπύρετη κατάσταση έχει μεταφερθεί από το αεροδρόμιο Πάφου, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Όσο για τους άλλους δύο επιβάτες που αφίχθησαν με την ίδια πτήση από τη Μάλτα, έχουν τεθεί σε περιορισμό για 14 μέρες.

Σημειώνεται πως ακόμα οκτώ αφίξεις και οκτώ αναχωρήσεις αναμένονται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα στο Αεροδρόμιο Πάφου.

____________________________________________________________________________________________
17.28 Συνολικά 276 άτομα που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού έφτασαν μέχρι τις 4 το απόγευμα στην Κύπρο και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε χώρους απομόνωσης.
 
Οι πέντε πτήσεις που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι από Αθήνα, μεταφέροντας 119 επιβάτες, Κάιρο με 23, Άμστερνταμ με 47, Μόσχα με 53 και Φραγκφούρτη με 31.
 
Στο αεροδρόμιο Πάφου προσγειώθηκε μία πτήση από Μάλτα, μεταφέροντας τρία πρόσωπα, ενώ γύρω στις 4.30 το απόγευμα προσγειώθηκε αεροσκάφος από τη Θεσσαλονίκη με 37 επιβάτες.
 
Οι επιβάτες που έφτασαν και τους δόθηκε άδεια για αποβίβαση, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στους χώρους που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση, όπου και θα απομονωθούν για 14 μέρες.
 
Εξάλλου γύρω στις 18.45 αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας μία πτήση από τη Σόφια, μεταφέροντας 97 επιβάτες, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου θα προσγειωθεί λίγο πριν τις 7 απόψε πτήση από το Stanstead του Λονδίνου με 49 επιβάτες.
 
Σημειώνεται ότι μόλις ένα αεροσκάφος προσγειωθεί στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, ανεβαίνουν μέλη της Αστυνομίας και λειτουργοί από τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά των επιβατών και αφού διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος από το Κέντρο Συντονισμού «Ζήνων» στη Λάρνακα, δίνεται η άδεια για αποβίβαση.

___________________________________________________________________________________________
17.27  Όλες οι απομακρυσμένες συνδέσεις πρόσβασης του προσωπικού με τις εργασίες τους θα πρέπει να πληρούν την πολιτική ασφάλειας του οργανισμού τους, προειδοποιεί η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν για καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Η οδηγία της ΑΨΑ εκδόθηκε, καθώς στην Ιταλία, για παράδειγμα, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο της εργασίας από το σπίτι, έφερε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών κυβερνοασφάλειας (Phishing attacks, Malware attacks, data loss και άλλα).
 
«Όλες οι απομακρυσμένες συνδέσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται από υπηρεσιακές συσκευές που ακολουθούν πιστά την πολιτική ασφαλείας του οργανισμού. Η οδηγία αυτή είναι προς όλες τις Κρίσιμες Υποδομές Πληροφοριών και σύσταση προς τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο Διευθυντής της ΑΨΑ Αντώνης Αντωνιάδης.
 
Όπως προσθέτει, σε περίπτωση αδυναμίας παροχής συσκευών από τον οργανισμό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωπικοί υπολογιστές οι οποίοι θα περάσουν από έλεγχο ώστε να πληρούν όλες τις απαιτήσεις της πολιτικής ασφάλειας του οργανισμού με ευθύνη των κεντρικών και περιφερειακών διαχειριστών.

Η ΑΨΑ παρακαλεί όπως άμεσα πραγματοποιηθούν έλεγχοι πιστής εφαρμογής της οδηγίας, κεντρικά ή από τους κατά-τόπους διαχειριστές των συστημάτων και ενημερωθεί ανάλογα το προσωπικό.

Για την λειτουργία της ασφαλούς απομακρυσμένης εργασίας έχει αναρτηθεί σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας: Οδηγίες καλής πρακτικής για απομακρυσμένη εργασία
https://csirt.cy/οδηγίες-καλής-πρακτικής-για-απομακρυ/ 

____________________________________________________________________________________________
17.14 Δύο εκ των τεσσάρων ασθενών που μεταφέρθηκαν στο ΓΝ Αμμοχώστου σήμερα, νοσηλεύονταν στο ΓΝ Πάφου.

Μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό ενώ όπως φαίνεται προσβλήθηκαν από τον ιό ενδονοσοκομειακά.
____________________________________________________________________________________________

17.06 Μόνο το κράτος, και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τα διοικητικά θέματα, την οργάνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τις όποιες αξιολογήσεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο.
____________________________________________________________________________________________
16.57 Τη στήριξη και εξυπηρέτηση ατόμων τρίτης ηλικίας και ευπαθών ομάδων ανακοινώνει ο Δήμος Πέγειας. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δ.Πέγειας, αρμόδιοι λειτουργοί του Δήμου Πέγειας θα βρίσκονται στη διάθεση των ατόμων τρίτης ηλικίας και των ευπαθών ομάδων, που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια και ειδικά με τις αγορές των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης και τις προμήθειες αναγκαίων φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα άτομα αυτά μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26621113, 26621244 από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 02:30 κατά τις εργάσιμες μέρες. 

Επίσης ο Δήμος Πέγειας αναφέρει πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο και την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς του Κράτους για περιορισμό της εμφάνισης της ασθένειας, παρακαλεί τους δημότες του που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και παρουσιάζουν ή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, να αποφύγουν την προσέλευση τους εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Επισημαίνει πως όλοι οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με το Κέντρο Κλήσεων 1420 αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.

Καλεί για οποιαδήποτε βοήθεια να επικοινωνήσουν  με τα Γραφεία του Δήμου στο τηλ: 26621113.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δ. Πέγειας απευθύνει επίσης έκκληση προς όλους τους δημότες, όπως τηρούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται όπως επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων 1420.

Σημειώνεται ότι συνεχής ενημέρωση και επίσημη πληροφόρηση με οδηγίες για τον νέο κορωνοϊό αναρτώνται από το Υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus , καταλήγει ο Δ. Πέγειας. 

___________________________________________________________________________________________
16.50 Τη θερμομέτρηση όλων των πελατών που εισέρχονται στα καταστήματα των τραπεζών εισηγείται μεταξύ άλλων η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) με νέα εγκύκλιό της με πρόσθετα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Η ΕΤΥΚ επικαλείται την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και εισηγείται προς τις διοικήσεις των τραπεζών, με κοινοποίηση προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πρόσθετα μέτρα.
 
Όπως αναφέρει, στην είσοδο των καταστημάτων πρέπει να τοποθετηθεί άτομο που θα έχει θερμόμετρο και να εξετάζει όλους τους πελάτες και θα απαγορεύει την είσοδο σε όσους πελάτες έχουν πυρετό.
 
Το πρόσωπο αυτό θα ρωτά τον πελάτη τι εξυπηρέτηση θέλει και αν δεν είναι απαραίτητη η εξυπηρέτηση που θέλει να μην του επιτρέπει την είσοδο.
 
Παράλληλα, με βάση την εγκύκλιο, όλοι οι πελάτες να αναγκάζονται να απολυμαίνονται, να φορούν μάσκα και γάντια πριν την είσοδο τους στο κατάστημα.
 
Αν ο πελάτης μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς την είσοδο του στο κατάστημα τότε το άτομο πρέπει να τον καθοδηγεί / εξυπηρετεί μέσα από την εναλλακτική επιλογή, προσθέτει.
 
Όπως εξηγεί, τα άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (λόγω γνώσης) με την τεχνολογία που προσφέρουν οι Τράπεζες/Εταιρείες, συνήθως είναι οι ηλικιωμένοι και συνεπώς αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους που αναγκάζονται να επισκέπτονται την Τράπεζα/Εταιρεία και αφού θεωρούνται ότι ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους, τις οικογένειες τους αλλά και για το προσωπικό των Τραπεζών/Εταιρειών.
 
 Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, ο κάθε ταμίας της Τράπεζας/Εταιρείας εξυπηρετεί με άμεση επαφή 50 – 100 άτομα την ημέρα και αυτός ο αριθμός από μόνος του «αναδεικνύει το υψηλό ρίσκο, συνεπώς πρέπει να παρθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα».


____________________________________________________________________________________________
16.43
Πέραν των 200 είναι τα άτομα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική υπό έλεγχο καραντίνα σε πεντάστερο ξενοδοχείο στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο Κερύνειας  για 14 μέρες, όπου η «αστυνομία» λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, όσοι έρχονταν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου παραλαμβάνονταν από τη σκάλα του αεροσκάφους από ειδικά λεωφορεία και προσωπικό με στολές προστασίας για να μεταφερθούν στο ξενοδοχείο. Το μέτρο ισχύει για όλους τους πολίτες, όπως διευκρινίζεται, ακόμα και πολίτες της Τουρκίας.
 
Εκτός από τις πτήσεις που θα έρθουν από Βρετανία αύριο και μεθαύριο, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι Τ/κ φοιτητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία θα έρθουν με πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών μέσω Τουρκίας.
 
Με το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας αντιδρούν οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας. Ο Τ/κ  κοινοτάρχης Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουτέν σε δηλώσεις στην Κίπρις ανέφερε ότι η απόφαση απομονώνει τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στην Πύλα και στο Πέργαμος και προκάλεσε απογοήτευση, οργή και απελπισία. Υπενθυμίζοντας ότι ένα σημαντικό κομμάτι των διαμενόντων στα εν λόγω χωριά εργάζονται «στον βορρά» και λαμβάνουν σύνταξη από εκεί, ο κοινοτάρχης επεσήμανε ότι προσεχώς οι άνθρωποι αυτοί θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.
 
Κατανοεί, πρόσθεσε, τη λήψη μέτρων αλλά θα ανέμενε να ληφθεί μια απόφαση που θα επέτρεπε να συνεχίσουν τη ζωή τους οι Τουρκοκύπριοι που έχουν συνδέσει τη διαβίωσή τους με τον «βορρά» και η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί από κοινού από τις δύο πλευρές του νησιού. «Ο αγώνας έπρεπε να διεξαγόταν από κοινού», ανέφερε ο  κ. Γκιουτέν, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους Ελληνοκύπριους.
 
Στο μεταξύ, κατόπιν έκκλησης της «γενικής διεύθυνσης» του «ιδρύματος δανείων και οικοτροφείων» εκκενώθηκαν φοιτητικές εστίες στα κατεχόμενα που αριθμούν 6,000 κλίνες και το 90% αυτών, που ήταν κατά κύριο λόγο Τούρκοι φοιτητές, επέστρεψε στην Τουρκία.
 
Εγινε επίσης γνωστό ότι ως μέτρο για το κορωνοϊό από τις κεντρικές φυλακές αποφυλακίστηκαν 29 κατάδικοι με μη σοβαρές παραβάσεις ενώ τα 10 άτομα που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στις 15 του μήνα ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης με αφορμή τον κορωνοϊό, προσήχθηκαν σήμερα στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας που τους άφησε ελεύθερους με χρηματικό πρόστιμο μέχρι στην εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Ως μέτρο προστασίας για τα άτομα άνω των 65 ετών, ο «δήμος» Κιόνελι ανακοίνωσε ότι κάθε τρεις μέρες θα εξυπηρετεί μόνο άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

____________________________________________________________________________________________
16.40 Πτήση από τη Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Πάφου με 37 επιβάτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποβιβαστεί.  

____________________________________________________________________________________________
16.30 Η χρήση προϊόντων χλωρίνης στα σπίτια πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ σε περίπτωση αγοράς προϊόντων καθαρισμού και άλλων επικίνδυνων προϊόντων από διαδικτυακά καταστήματα οι πληροφορίες επικινδυνότητας θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία.

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι «η πανδημία από τον κορωνοϊό (COVID-19), επιβάλλει τη λήψη ειδικών μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων καθαριότητας και υγιεινής για όσον το δυνατό καλύτερο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

Προσθέτει ότι «ένα από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά είναι ο καλός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στις οικίες και μια συνήθης πρακτική είναι η χρήση διαλυμάτων χλωρίνης σε αναλογία 1:10 που θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη των μολύνσεων».

Είναι σημαντικό όμως, συνεχίζει, τα προϊόντα χλωρίνης να χρησιμοποιούνται σωστά ώστε να μην προκύψουν περαιτέρω σοβαρά θέματα για την υγεία μας.

Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι «η χρήση προϊόντων χλωρίνης στα σπίτια πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς στην οικία μας υπάρχουν και άλλα διάφορα άλλα χημικά προϊόντα όπως απορρυπαντικά, φάρμακα και υλικά μαγειρικής, τα οποία αν αναμιχθούν με προϊόντα χλωρίνης είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην παραγωγή επικίνδυνων παραπροϊόντων».

Επίσης, «από την ανάμειξη της χλωρίνης με κάποιο οξύ (π.χ. καθαριστικό αλάτων) ή με αμμωνία παράγεται αέριο Χλώριο που είναι ιδιαίτερα τοξικό (δηλητήριο) για τον ανθρώπινο οργανισμό και σε περίπτωση εισπνοής ερεθίζει τους βλεννογόνους, ενώ προκαλεί σοβαρό ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα και είναι και πολύ επικίνδυνο και για το περιβάλλον». 

Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιείται χλωρίνη σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.
 
Σε σχέση με αγορές προϊόντων καθαρισμού και άλλων επικίνδυνων χημικών προϊόντων μέσω διαδικτυακών καταστημάτων (αγορές εξ αποστάσεως, είτε μέσω υπολογιστή, διαδικτύου, διαφημιστικών εντύπων/ καταλόγων, ή τηλεοπτικών διαφημίσεων) θα πρέπει να αναγιγνώσκονται προσεκτικά οι πληροφορίες που αφορούν την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών. 

Οι πληροφορίες επικινδυνότητας θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία για καλύτερη ενημέρωσή και λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας και προφύλαξης για τους καταναλωτές.

____________________________________________________________________________________________
16.29 Στους 276 ανέρχονται οι επιβάτες που έφθασαν στην Κύπρο με έξι πτήσεις ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να αποβιβαστούν 459 συνολικά. 
__________________________________________________________________________________________
16.14 Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε δήλωση μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών διευκρίνισε ότι οι συνεδρίες του νομοθετικού σώματος, που προγραμματίστηκαν για αύριο Παρασκευή αναβλήθηκαν για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση να επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων και να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής μια ολοκληρωμένη δέσμη νομοθεσιών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
 
Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και της Ολομέλειας της Βουλής, αναβάλλονται για την Τρίτη και ίσως ακόμα και για Τετάρτη, για να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση να επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.
 
«Άρα, δίνουμε αυτό τον χρόνο, διότι μέσα από αυτή την πολύ εξαιρετική συζήτηση, ενημέρωση που οδήγησε σε πολύ συναινετικές προτάσεις, αξίζει τον κόπο να καθυστερήσουμε τρεις-τέσσερις μέρες και να γίνει ένα πακέτο ακόμα πιο ολοκληρωμένο», συμπλήρωσε. 

____________________________________________________________________________________________
16.11
Η ΠΑΣΥΔΥ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους αρμοδίους όπως μεριμνήσουν για την αναθεώρηση του Διατάγματος για τις ουσιώδεις υπηρεσίες και αναπροσαρμόσουν τις πρόνοιές του, για την παρουσία εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στο μέτρο που απολύτως κρίνεται αναγκαίο.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η Κεντρική Γραμματεία συνέρχεται αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση, για να μελετήσει σε συνεργασία με τους επηρεαζόμενους Κλάδους, το όλο θέμα και να προβεί στη λήψη αποφάσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στην ανακοίνωση η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει πως «θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις έντονες αντιδράσεις των επηρεαζόμενων Κλάδων και μελών της, για το πρόσθετο μέτρο που λήφθηκε για τον κορωνοϊό, σε σχέση με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερ. 19 Μαρτίου 2020».
 
Η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι ο θεσμός του καθορισμού των «ουσιωδών υπηρεσιών» με Συμφωνίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποσκοπεί διαχρονικά στη διασφάλιση αποκλειστικά της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής του πληθυσμού. 

Σημειώνει πως υποχρεωτική παρουσία μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους χώρους εργασίας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης επειγουσών ή έκτακτων αναγκών, «όχι μόνο βρίσκεται σε αντίθεση και αντίφαση με όλα τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόστηκαν και επικροτήθηκαν από όλα τα οργανωμένα σύνολα και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, αλλά εξ αντικειμένου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών που αποτελεί για όλους το κυρίαρχο και πρωταρχικό μέλημα». 

«Και τούτο σε μια περίοδο που η επικινδυνότητα και η εξέλιξη του ιού παραμένει απροσδιόριστη και οι εκκλήσεις παγκοσμίως συνίστανται στις λέξεις «Μένουμε σπίτι»», αναφέρεται. 


___________________________________________________________________________________________
15.55 Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να λάβουν εξιτήριο σε δύο ασθενείς από το ΓΝ Αμμοχώστου.

Μετά από την δεύτερη εξέταση, στην οποία υποβλήθηκαν, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν αρνητικά, θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί. 

____________________________________________________________________________________________
15.51 Σε διαδικασία απολύμανσης βρίσκεται  ιδιωτικό νοσοκομείο  στην Πάφο μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε ιατρό του. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του ιδιωτικού νοσοκομείου ανέφερε πως ένας από τους ιατρούς του νοσοκομείου έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοιό.

Το ιδιωτικό νοσοκομείο απολυμαίνεται και έχουν σταλεί δείγματα από όλους τους εργαζόμενους του, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, και ασθενείς που νοσηλεύονται, για εξετάσεις προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι θετικοί ή αρνητικοί στον κορωνοϊο.

Επιπρόσθετα, είπε ο Διευθυντής του ιδιωτικού νοσοκομείου, έχει ήδη αρχίσει και η ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, ενώ οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του έχουν αποσυρθεί από την εργασία τους.

Όσο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στους θαλάμους του, ανέφερε πως αυτοί εξυπηρετούνται από το υπόλοιπο προσωπικό. Το Ιδιωτικό νοσοκομείο δεν δέχεται προς το παρόν νέες εισαγωγές. 

Ο Διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε πως θα επαναλειτουργήσει κανονικά το αργότερο μέχρι το Σάββατο και όταν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι θετικός στο τεστ για κορωνοϊό κανένας άλλος εργαζόμενος .

____________________________________________________________________________________________

15.41 Εξέταση ταχύτατης αναγνώρισης του κορωνοϊού θέτει σε εφαρμογή σε όλες τις πόλεις της χώρα, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, λέγοντας ότι έχουν αναπτύξει το δικό τους τεστ και στόχος είναι να γίνονται 10-15 χιλιάδες εξετάσεις την ημέρα.

Κατά την ενημέρωσή που έκανε στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες εξετάσεις για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα.
 ____________________________________________________________________________________________
15.40 Επεκτείνεται, λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού, η περίοδος ισχύς των πιστοποιητικών καταλληλότητας οχημάτων (ΜΟΤ) που λήγουν μετά τις 17 Μαρτίου και χρήζουν ανανέωσης.
 
Ανακοίνωση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών αναφέρει πως επεκτείνεται η ισχύς του πιστοποιητικού καταλληλόλητας των οχημάτων που επιθεωρούνται από τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, που λήγει μετά τις 17 Μαρτίου και που χρήζει  ανανέωσης, ώστε το κοινό να μην αναγκάζεται να κυκλοφορεί για το σκοπό αυτό.

Τα υφιστάμενα πιστοποιητικά θα ισχύουν μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, καταλήγει η ανακοίνωση.
____________________________________________________________________________________________
15.32 Με 41 ψήφους υπέρ και δύο κατά, εκείνες των «βουλευτών» του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων) η «βουλή» ενέκρινε σήμερα την αναβολή των «προεδρικών εκλογών» για τις 11 Οκτωβρίου.
 
Η απόφαση είχε ληφθεί προχθές σε σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον Μουσταφά Ακιντζί. Η «επιτροπή νομικών και πολιτικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων» συζήτησε σήμερα το θέμα και πρότεινε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.
 
Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του ο νυν Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
___________________________________________________________________________________________
15.31 Στην Πολιτική Άμυνα έχει δοθεί ο ρόλος της υποστήριξης άλλων Υπηρεσιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης, ερωτηθείς για τον ρόλο της Δύναμης στην έκτακτη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος λόγω του κορωνοϊού.
 
«Η Πολιτική Άμυνα συντονίζει και χειρίζεται διάφορα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο συγκεκριμένο, όμως, σχέδιο, του Υπουργείου Υγείας, στην Πολιτική Άμυνα έχει δοθεί ο ρόλος της υποστήριξης άλλων Υπηρεσιών και η Πολιτική Άμυνα δεν είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορωνοϊού», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάρης είπε ότι η Πολιτική Άμυνα συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή για το θέμα, που αποτελείται από διάφορα κρατικά τμήματα, και η οποία Συντονιστική Επιτροπή, υποστηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
 
«Τώρα συγκεκριμένα, στο σχέδιο δίνεται στην Πολιτική Άμυνα η υπευθυνότητα εκκένωσης περιοχών αν χρειαστεί. Επειδή δεν έχουμε τέτοιο χαρακτηριστικό σε τούτη την κρίση, κάνουμε διάφορα άλλα πράματα σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, που συμφωνούνται στη Συντονιστική Επιτροπή, όπως για παράδειγμα, συντονίζουμε και είμαστε το σημείο επαφής με το Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών στις Βρυξέλλες, του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για ζήτηση βοήθειας», συμπλήρωσε.
 
Αποθηκεύουμε, συνέχισε ο κ. Πάρης, διάφορα αναλώσιμα είδη, παραϊατρικό υλικό, για δικούς μας σκοπούς, αλλά χρειάστηκε να τα διαθέσουμε και στο Υπουργείο Υγείας, στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων .
 
«Στήνουμε αντίσκηνα, κυρίως για το Υπουργείο Υγείας, για δικούς τους σκοπούς και επίσης, παρόλο ότι έχουμε αναστείλει τις συγκεντρώσεις υπόχρεων (αμυνιτών/τριών) και τις εκπαιδεύσεις μέχρι νεωτέρας, λειτουργούμε, με εθελοντές, τρεις σταθμούς Πολιτικής Άμυνας, στην Επαρχία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές για να παρέχουμε βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα, σε ανάπηρους και ηλικιωμένους, πράγμα το οποίο κάνουμε με την πολύτιμη βοήθεια του Ταμείου Θήρας και επίσης, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, απαντούμε σε τηλεφωνήματα πολιτών με απορίες για θέματα όμως που δεν αφορούν ιατρικά θέματα, για άλλα θέματα, διευκρινίσεις επί των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των ανακοινώσεων που γίνονται», πρόσθεσε.
 
Καταυλισμός Κοκκινοτριμιθιάς
 
Ο κ. Πάρης ανέφερε, παράλληλα, ότι η Πολιτική Άμυνα εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα της στέγασης και σίτισης άτυπων μεταναστών στο καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς .
 
«Παρόλο ότι έχουν μειωθεί οι ροές τις τελευταίες 10 μέρες, εντούτοις δεν έχουν σταματήσει και το θέμα έχει γίνει πολύπλοκο από ότι προηγουμένως λόγω της πανδημίας και χρειάζεται ειδικός χειρισμός», κατέληξε.

____________________________________________________________________________________________
15.26 Ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που θα ακολουθούσε, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Οι συνεδρίες επρόκειτο να διεξαχθούν για να ψηφιστούν σε νόμους ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός και τα τέσσερα νομοσχέδια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Βουλή, θα καθοριστούν αργότερα νέες ημερομηνίες για τις πιο πάνω συνεδριάσεις.  

___________________________________________________________________________________________
15.25
Δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο πρόθεση ή σκέψη για επιβολή επιπλέον δραστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος μιλούσε μετά την πολύωρη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, σε πνεύμα συναντίληψης αντάλλαξαν προτάσεις, οι οποίες θα κωδικοποιηθούν και θα αποσταλούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση, κάλεσαν για ακόμη μια φορά τους πολίτες να συμμορφωθούν με τον κατ΄ οίκον περιορισμό και έστειλαν το μήνυμα ότι ενωμένοι θα νικήσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό, είπε ο κ. Κούσιος.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε αρχικά τη συνεδρία του συμβουλίου αρχηγών ως εξαιρετικά παραγωγικότατη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τούς ενημέρωσε για τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη συνέχεια οι αρμόδιοι Υπουργοί ενημέρωσαν για τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνονται και τους σχεδιασμούς των Υπουργείων.
 
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν τον λόγο και συνέδραμαν με τις προτάσεις τους, μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτης συναντίληψης στις αρχές των προτάσεων που είχαν κατατεθεί και σημείωσε πως έχει συμφωνηθεί ότι όλες οι προτάσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων θα κωδικοποιηθούν και θα αποσταλούν στα κόμματα το ταχύτερο για επεξεργασία.
 
Αφού επισήμανε πως δεν προβλέπεται διαφωνία, καθώς υπήρξε συναντίληψη, αμέσως μετά την επεξεργασία, τότε θα συνέλθει η Βουλή σε ειδική συνεδρία την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ούτως ώστε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που κρίνονται αναγκαία για την εφαρμογή των μέτρων. «Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την εκτίμηση και τις ευχαριστίες τους για όλους τους λειτουργούς του δημοσίου που δίνουν τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ενωμένοι θα νικήσουμε», είπε.
 
Μετέφερε παράλληλα την παράκληση προς τους πολίτες για αυτοπειθαρχία για την προστασία των οικογενειών, συγγενών και γενικότερο του συνόλου του λαού.
 
Ερωτηθείς αν εξετάστηκε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κ. Κούσιος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως δεν υπάρχει επί του παρόντος απόφαση ή σκέψη για επιβολή τέτοιου μέτρου. «Δεν κρύβουμε εντούτοις ότι σχεδιασμοί υπάρχουν για όλα τα πιθανά σενάρια αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», είπε, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις οι οποίες εδράζονται από τις συμβουλές ειδικών.
 
Σε αυτό το στάδιο, συνέχισε, δεν υπάρχει πρόθεση εφαρμογής οποιωνδήποτε περαιτέρω δραστικών μέτρων, κάτι που δεν αποκλείει την έκδοση άλλων διαταγμάτων αλλά όχι, όπως είπε, δραστικών.
 
Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτών γιατρών, είπε πως υπάρχει σχεδιασμός για το πού θα υπηρετήσει ο κάθε γιατρός, ωστόσο παρέπεμψε στον Υπουργό Υγείας για τις λεπτομέρειες.
 
____________________________________________________________________________________________
15.21 Στην ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού ευελπιστεί ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος δηλώνει ότι η προσπάθεια είναι να εγκριθεί το πακέτο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ταυτόχρονα με ένα πακέτο μέτρων για τόνωση της ρευστότητας που ετοιμάζει.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη διαβούλευση που έγινε για τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ευχαρίστησε τα κόμματα. «Βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση και έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό, αόρατο εχθρό», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι στο δημοσιονομικό πακέτο «το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα στην ΕΕ», έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και των τελευταίων ημερών.
 
«Ευελπιστώ και προσδοκώ ότι ομόφωνα, συλλογικά η πολιτεία θα εγκρίνει το πακέτο από τη Βουλή», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
 
Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως την επόμενη εβδομάδα προτίθεται να ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για τόνωση της ρευστότητας για μικρομεσαίους και επιχειρήσεις, μέσω εγγυημένων δανείων, επιδότησης τόκων ή ενός συνδυασμού των δύο.
 
Είπε ακόμη ότι για το πακέτο αυτό θα υπάρξει διαβούλευση και με τον τραπεζικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρέχεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης της ΕΚΤ.
 
Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν και τα δύο ταυτόχρονα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.
 
Ανέφερε ακόμη ότι θα είναι από τα πιο δυνατά πακέτα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρησιμοποιούνται σωστά τα εφόδια που υπάρχουν για αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθμό αβεβαιότητας ως προς το βάθος και τη διάρκειά της.
 
Είπε ακόμη ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης εξαρτώνται «σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και αλλάζουν καθημερινά» σε σχέση με τους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας. "Αντιδρούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο πολιτικού κόσμου και κομμάτων", κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.
____________________________________________________________________________________________
15.16 Ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση επιδόματος ύψους €750 για κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού και δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρογια την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

H Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΦΜ) της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης ανακοινώνει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων, είναι διαθέσιμη στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο σύνδεσμο http://www.moec.gov.cy/. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14:00 της Τετάρτης, 22 Απριλίου 2020.

Σημειώνεται ότι στον πιο πάνω σύνδεσμο είναι αναρτημένος λεπτομερής οδηγός καθοδήγησης για συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ΥΦΜ για απορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα είναι τα ακόλουθα: 22804002, 22804050, 22804053, 22804055.
____________________________________________________________________________________________
15.14 Από τις τέσσερεις, συνολικά, πτήσεις που θα φθάσουν την ΚΔ, μέχρι στιγμής έχουν αποβιβαστεί 192 επιβάτες από τους 276 συνολικά, που αναμένεται να αποβιβαστούν σήμερα. 
____________________________________________________________________________________________

15.09 Στη δημιουργία Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης προχωρεί ο Δήμος Λεμεσού, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των δημοτών της Λεμεσού, που αδυνατούν να διακινηθούν λόγω της πανδημίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, μαζί με άλλο προσωπικό και εθελοντές, «θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για άμεση επικοινωνία με δημότες που χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια».
 
Συγκεκριμένα, οι δημότες θα μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 8:00 - 14:00, στο τηλέφωνο 77 77 77 88, για καθοδήγηση και υποστήριξη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα) και για αντιμετώπιση άλλων πρακτικών δυσκολιών που είναι αποτέλεσμα του περιορισμού και της πανδημίας.
____________________________________________________________________________________________
15.06 Την επεξεργασία των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα άρχισαν να επεξεργάζονται οι εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις και λύσεις για τους πελάτες τους με στόχο να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις, που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου και τα μέλη του χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) για σχεδιασμό σειράς μέτρων προς στήριξη της κυπριακής οικονομία
 
«Αναμένουμε να λάβουμε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις σχετικές εγκυκλίους που αφορούν στις προτεινόμενες συστάσεις, προκειμένου να διευκρινιστούν συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε πρακτικά να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης των εργαλείων για στήριξη της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Τέλος, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι τράπεζες – μέλη του «επαναβεβαιώνουν τη θέση και τη βούλησή τους ότι θα προβούν σε όλες τις δυνατές ενέργειες για στήριξη των  επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εργαζομένων προς αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί».

____________________________________________________________________________________________

14.56
Ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, το Σάββατο 21 Μαρτίου, και καθώς ο καθιερωμένος πλέον Περίπατος Κατά των Διακρίσεων ακυρώθηκε, 60 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ευρωπαϊκά δίκτυα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στείλουν το φετινό μήνυμα κατά των διακρίσεων «ΝΑΙ στο σπίτι, ΟΧΙ στον ρατσισμό!».

Oπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, φέτος, «μπορεί να μην μπορούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί στον δρόμο, αλλά στέλνουμε το μήνυμά μας διαδικτυακά, κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων».

Η οργανωτική ομάδα του Περίπατου καλεί τις ομάδες που πλήττονται από τον ρατσισμό, αλλά και όλους τους πολίτες να μπουν στη σελίδα της Facebook εκδήλωσης «Στέλνουμε μήνυμα κατά των Διακρίσεων - WAD2020» μέχρι το Σάββατο και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης είναι: https://www.facebook.com/events/577090703150887/.

____________________________________________________________________________________________
14.52 Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην αλυσίδα εφοδιασμού και λαμβάνοντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ο διαχειριστής του τερματικού γενικού φορτίου στο λιμάνι Λεμεσού, διαβεβαιώνει ότι όλες οι εμπορικές δραστηριότητες διεξάγονται κανονικά.
 
Σε γραπτή δήλωση του, ο διευθύνων σύμβουλος της DP World Limassol, Nawaf Abdulla, αναφέρει ότι στην εταιρεία η ασφάλεια και η ευημερία του προσωπικού και των πελατών αποτελεί πάντοτε προτεραιότητά, ενώ παράλληλα «αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην παροχή ενός δικτύου συνδεσιμότητας και λύσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο».
 
Η DP World Limassol, προσθέτει, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τον COVID-19 και λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλίσει την προστασία και την ασφάλεια της κοινότητάς.
 
 «Ως εταιρεία που διαχειρίζεται εξαιρετικά σημαντικές υποδομές στο λιμάνι Λεμεσού, ζωτικές για την κυπριακή οικονομία, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίων δράσης  που διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και σημειώνει ότι σήμερα, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες καθώς και οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο τερματικό διεξάγονται κανονικά.
 
Επιπρόσθετα, υποδεικνύει πως, στη διάρκεια αυτής της δημόσιας υγειονομικής κρίσης που διανύουμε, η συνεργασία μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης, επιχειρηματικής κοινότητας και δημόσιου τομέα είναι απολύτως αναγκαία και ως εκ τούτου «εργαζόμαστε στενά με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».
 
Ο κ. Abdulla σημειώνει πως, «με σκοπό να προστατέψουμε τη λιμενική κοινότητα αλλά και εκείνους με τους οποίους τα μέλη της έρχονται σε επαφή, όπως οι επισκέπτες, τα μέλη του πληρώματος των σκαφών κ.λπ. διασφαλίζουμε όπως όλοι όσοι διατηρούν τη βάση τους ή δραστηριοποιούνται στο τερματικό που βρίσκεται υπό την ευθύνη της DP World Limassol, συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες των τοπικών αρχών».
 
Πέρα από τα προληπτικά αυτά μέτρα, συνεχίζει, η DP World Limassol έχει προχωρήσει στην ακύρωση όλων των επιχειρηματικών ταξιδιών του προσωπικού της όπως και την αναβολή των εκδηλώσεων ενώ όλες οι συναντήσεις διεξάγονται ψηφιακά, όποτε αυτό είναι εφικτό.
 
Παράλληλα, έχουν γίνει διευθετήσεις για το προσωπικό που μπορεί να εργαστεί από το σπίτι ενώ εφαρμόζεται αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς σε θέματα ασφάλειας σε κάθε γραφειακό περιβάλλον, όπου και έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα βάσει των σχετικών οδηγιών.
 
«Επιπλέον, διατηρούμε όσο το δυνατό αναγκαίες προμήθειες, θέτοντας σε εφαρμογή πρωτόκολλα στη βάση των οποίων μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα επιπρόσθετες διαδικασίες απολύμανσης και υποχρεωτικού περιορισμού σύμφωνα με τις εισηγήσεις των κυβερνητικών φορέων και των υπηρεσιών υγείας», συμπληρώνει.
 
Κυριότερος στόχος αυτή στιγμή, προσθέτει, «είναι να προστατέψουμε αποτελεσματικά όλους τους φορείς της λιμενικής κοινότητας, εξυπηρετώντας με ασφάλεια τους πελάτες μας και διασφαλίζοντας παράλληλα, τη συνέχιση της επιχειρησιακής μας λειτουργίας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας».

____________________________________________________________________________________________
14.51 Παρά την αναταραχή και τις ανησυχίες που προκλήθηκαν λόγω κορωνοϊού, τα κυπριακά λιμάνια (Λεμεσός, Λάρνακα και Βασιλικό) συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα πλοία και το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στη βάση των οδηγιών των ιατρικών υπηρεσιών αναφέρει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.
 
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος εκφράζει τις πιο θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους, διαχειρίστριες εταιρείες στη Λεμεσό και την Αρχή Λιμένων, όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους στα λιμάνια και συνδεδεμένες υπηρεσίες τόσο στον ναυτιλιακό όσο και λιμενικό μας κλάδο, καθώς επίσης και όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς.
 
«Παρά το γενικότερο κλίμα φόβου και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού, τα λιμάνια μας συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πλήρη συνεργασία  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι προσπάθειες όλων θα συνεχιστούν για το καλό της οικονομίας του τόπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

____________________________________________________________________________________________
14.50 Στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, o Δήμος Λευκωσίας εφαρμόζει τη δράση «Καλάθι Αλληλεγγύης» παρέχοντας τρόφιμα στους ηλικιωμένους του Πολυδύναμου Κέντρου για να Μείνουν Σπίτι και τις άπορες οικογένειες των προγραμμάτων φύλαξης και απασχόλησης παιδιών  του ιδίου Κέντρου.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μικρός αριθμός πακέτων θα διανεμηθεί σε ηλικιωμένους που δεν έχουν υποστηρικτικό δίκτυο και σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος καλεί όλους όσοι γνωρίζουν άτομα που δυσκολεύονται και κατοικούν εντός του Δήμου Λευκωσίας να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη στο  22797007.
 
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η διανομή θα γίνεται ανάλογα με την διαθεσιμότητα του αποθέματος των πακέτων, διευκρινίζοντας  ότι τα αγαθά πρώτης ανάγκης προσφέρονται από εταιρείες-χορηγούς, τις οποίες και ο Δήμος ευχαριστεί.
 
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας θα λειτουργήσει έκτακτα ως Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής των Αγαθών και για την διανομή θα χρησιμοποιηθεί το δίκτυο μεταφορών του Δήμου.  
 
Προστίθεται ότι την τηλεφωνική γραμμή θα διαχειρίζονται Λειτουργοί του Δήμου Λευκωσίας, οι οποίοι θα είναι στη διάθεση των δημοτών για κάθε πληροφορία και εξυπηρέτηση από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 κατά τις εργάσιμες μέρες.
 
Σημειώνεται ότι κατά την εφαρμογή της δράσης θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής όπως έχουν οριστεί από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
____________________________________________________________________________________________
14.50 Υπ. Υγείας: Κανένα συγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία στην ΕΕ δεν είναι αδειοδοτημένο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε πανδημία COVID-19 στις 11 Μαρτίου 2020, για την οποία επί του παρόντος κανένα συγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν είναι αδειοδοτημένο, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι με καθημερινά όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που νοσηλεύονται και χρειάζονται θεραπεία, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη στην Ευρώπη να εφαρμόσουν μια εναρμονισμένη και ισχυρή μεθοδολογία για τη συλλογή δεδομένων.

Όπως προσθέτει η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) γνωρίζει ότι πολλά νοσοκομεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πειραματικές μελέτες σε τοπικό επίπεδο ή να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς ως επείγουσες περιπτώσεις με πρωτόκολλα παρηγορητικής χρήσης ή παρόμοια πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης.

«Μετά τη συζήτηση της τρέχουσας κατάστασης, η CHMP θεωρεί κρίσιμη τη δημιουργία ισχυρών και ερμηνεύσιμων στοιχείων που θα επέτρεπαν τον άμεσο προσδιορισμό των αποτελεσμάτων και των αποτελεσμάτων των δοκιμαστικών ή επαναχρησιμοποιούμενων φαρμακευτικών προϊόντων για τη θεραπεία του COVID-19», συμπληρώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι «τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες ελέγχου χωρίς αντιΐκά ή άλλους πειραματικούς παράγοντες, καθώς κανένας δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αποτελεσματικός, θα επέτρεπε την παραγωγή δεδομένων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έγκαιρες ρυθμιστικές αποφάσεις και θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς στον καθορισμό των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών για το COVID-19».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας «οι μελέτες αυτές πρέπει να έχουν προτεραιότητα, δεδομένου ότι θα επέτρεπαν την καλύτερη δυνατή χρήση της διαθέσιμης προσφοράς ερευνητικών παραγόντων».

Στο μεταξύ, σημειώνει ότι «η CHMP ανησυχεί για τον αριθμό των προγραμματισμένων μικρών μελετών ή προγραμμάτων παρηγορητικής χρήσης σε όλη την Ευρώπη, τα οποία είναι απίθανο να είναι σε θέση να παράγουν το απαιτούμενο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων για να επιτρέψουν σαφείς συστάσεις», προσθέτοντας ότι «τέτοιες μελέτες δεν θα ήταν προς το συμφέρον των ασθενών.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει λέγοντας ότι «οι κλινικές δοκιμές πολλαπλών κέντρων που διερευνούν διαφορετικούς παράγοντες ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αποτελέσματα όσο το δυνατόν ταχύτερα σε μια σειρά θεραπευτικών επιλογών σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης».

«Αυτή η έννοια έχει αναπτυχθεί για το COVID-19 από ιδρύματα στην ΕΕ και από τον ΠΟΥ και γενικά υποστηρίζεται. Θα ήταν σημαντικό όλες οι χώρες της ΕΕ να εξεταστούν για να συμπεριληφθούν σε τέτοιες δοκιμές. Παρόλο που φαίνεται ότι ο COVID-19 επηρεάζει κυρίως τους μεγαλύτερους ενήλικες, με καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές συνοσηρότητες, αναγνωρίζεται ότι ο παιδιατρικός πληθυσμός επηρεάζεται επίσης. Επομένως, υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον εφηβικά άτομα θα πρέπει να εξεταστούν για να συμπεριληφθούν στις κλινικές δοκιμές μεγάλων ενηλίκων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συμπληρώνει πως «πρέπει να διεξάγονται συντονισμένες μελέτες επαρκούς μεγέθους για την ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και τη φαρμακοκινητική στον παιδιατρικό πληθυσμό».

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεργάζεται με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω τις κλινικές δοκιμές στα κράτη μέλη για τη διασύνδεση με τους χορηγούς.

Συνεπώς, καταλήγει, «συνιστάται να ακολουθηθεί μια πιο συντονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ και να τεθούν σε εφαρμογή προσπάθειες για να δοθεί προτεραιότητα σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε πολλές χώρες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν επιβεβαιωτικά στοιχεία».


13.50 Νέο διάταγμα Υπουργού Υγείας για τον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο


1

2
____________________________________________________________________________________________
13.40 Ξεκαθαρίζει ο Υπ. Υγείας: Δεν έχει αποβιώσει κανένας ασθενής από τον κορωνοϊό 
«Δυστυχώς κάποιοι δεν αναμένουν την επίσημη ενημέρωση όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα. Δεν έχει αποβιώσει ο ασθενής αλλά είναι σε κρίσιμη κατάσταση λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει από προϋπάρχουσα σοβαρή πάθηση», απαντά ο Υπουργός Υγείας, σε μέσο ενημέρωσης που μετέδωσε ότι υπάρχει νεκρός από τον κορωνοϊό. 

13.35 Κορωνοϊός: Οδηγίες προς του πολίτες από Υπ. Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ

Το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού ενημερώνουν τους πολίτες για τα ακόλουθα:

1. Σε περίπτωση που πολίτης αντιμετωπίζει ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, καλείται να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα του δώσει τις αρχικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει. Ο Προσωπικός Ιατρός θα επικοινωνεί, εκεί και όπου θεωρεί απαραίτητο, με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και θα αποφασίζεται από κοινού το σχέδιο αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης και θα ενημερώνει τον πολίτη ανάλογα. 

2. Σε περίπτωση που πολίτης έχει διαγνωστεί θετικός και θα πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι, θα παρακολουθείται μέσω τηλεφώνου από τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα του παρέχει σχετικές οδηγίες. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

3. Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, αναμένεται από όλους τους πολίτες να συνεργαστούν στον μέγιστο βαθμό και κυρίως να συμβάλλουν ώστε οι επαγγελματίες υγείας να παραμείνουν σε δράση, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για να γίνει αυτό εφικτό, καλούνται οι πολίτες για μη επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν αφορούν συμπτωματολογία κορωνοϊού, να εξυπηρετούνται από τους Προσωπικούς ή τους Ειδικούς Ιατρούς μέσω τηλεφώνου. Μόνο στις περιπτώσεις επειγόντων και σοβαρών περιστατικών, σύμφωνα με την κρίση του Ιατρού και κατόπιν τηλεφωνικής αξιολόγησης, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τους ιατρούς στα ιατρεία τους. Ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες έχουν ήδη σταλεί σε όλους τους ιατρούς τους ΓεΣΥ. 

4. Σε περίπτωση που ο Προσωπικός Ιατρός δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του καταλόγου του, θα έχει ορίσει αντικαταστάτη Ιατρό, ο οποίος αναλαμβάνει προσωρινά την εξυπηρέτησή τους. Σε περίπτωση που δικαιούχος δεν έχει ανταπόκριση είτε από τον Προσωπικό του Ιατρό ή από τον αντικαταστάτη του, οφείλει να ενημερώσει τον Οργανισμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση pdavailability@hio.org.cy ώστε να τύχει άμεσου χειρισμού από τον Οργανισμό.

Αναμένεται από όλους τους πολίτες η πιστή εφαρμογή των πιο πάνω εφόσον η επιτυχής διαχείριση της έκτακτης κατάστασης εξαρτάται από ΟΛΟΥΣ. Καλείστε όπως συμμορφωθείτε με τα ανωτέρω, ούτως ώστε να διευκολυνθεί το έργο των παροχέων και να διασφαλιστεί στον μέγιστό δυνατό βαθμό η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που θα φέρει η πανδημία που βιώνει η Κύπρος. Στόχος όλων είναι η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των πολιτών μας.13.20 
 Κλειστό για το κοινό το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού


Ο ΟΚΥπΥ απευθύνει έκκληση στο κοινό να μην προσπαθεί να εισέλθει στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό. Σε συνεργασία με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα σχετικά πρωτοκόλλα τα οποία απαιτούν την απαγόρευση εισόδου.

«Απευθύνουμε έκκληση στον καθένα να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία της υγείας όλων μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΚΥπΥ.

13.17 «Η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί επώδυνα μέτρα που αναστατώνουν την καθημερινότητά μας. Προέχει όμως η υγεία μας», προμηνύει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Υγείας.

13.05 ΠΑΣΥΚΙ: Την αισιοδοξία της για αύξηση περισσότερου αριθμού εθελοντών ιατρών

Την αισιοδοξία της ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των εθελοντών ιατρών, που θα συνδράμουν στον αγώνα των κυβερνητικών και  των ιδιωτών ιατρών ενάντια στην εξάπλωση του ιού και την διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού, εκφράζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συναδέλφους της ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Υπουργού Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να ενισχύσουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση της επιδημίας.  

«Συνάδελφοι, στέλνετε ένα αισιόδοξο μήνυμα τόσο προς τους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής όσο και για τους Κύπριους Πολίτες. Στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η Κύπρος αλλά η υφήλιος, το φιλότιμο, ο επαγγελματισμός και η ανιδιοτέλεια των επαγγελματιών υγείας αλλά και η προσήλωση του κόσμου στις οδηγίες των ειδικών θα επικρατήσουν της όποιας επιδημίας», αναφέρει.

12.25 Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στο νοσοκομείο αναφοράς 

10.57 ΠΙΣ: Στις 128 έφτασαν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος ιατρών για στήριξη της πολιτείας

Στις 128 έφτασαν οι δηλώσεις ενδιαφέροντος ιατρών, για έμπρακτη στήριξη της πολιτείας και συστράτευση, στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν συμπληρώσει και αποστείλει στον ΠΙΣ, τα σχετικά έντυπα δήλωσης ενδιαφέροντος 128 ιατροί.

Όπως αναφέρει τα μέλη του έχουν δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της πολιτείας, όπως παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο της ειδικότητας τους, ως προς την στελέχωση των Κέντρων Δημοσίας Υγείας, για αντιμετώπιση υπόπτων περιστατικών του νέου κορωνοϊού Covid-19, την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη και την ανάληψη χρόνιων περιστατικών, που δεν σχετίζονται με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και υψηλή υποψία για κορωνοϊό.

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι αναμένει από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, όπως εγγυηθεί ασφαλείς συνθήκες εργασίας, μέτρα προφύλαξης και προστασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, γενικότερα, από οιονδήποτε κίνδυνο/απειλή αφορά την διασπορά του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Τέλος, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί χρονική προθεσμία, ωστόσο,  έντυπα που αποστέλλονται εκπρόθεσμα θα γίνονται δεκτά.
Προτρέπει εκ νέου τα μέλη του να συμμετάσχουν εμπράκτως, μάχιμα και ενεργά στο κάλεσμα της πολιτείας, για αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας.

10.25 «Ο κορωνοϊός στα παιδιά δεν έχει επιπλοκές»

Ο κορωνοϊός στα παιδιά δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές και το περνούν ως ένα απλό κρυολόγημα, είπε στο ΚΥΠΕ η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμοξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Κολιού, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αναγνώριση των κρουσμάτων στα παιδιά λόγω αυτών των λόγων, είναι πιο δύσκολη.
 
Κληθείσα να σχολιάσει το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γιατρό στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, η κ. Κολιού είπε ότι λήφθηκαν τα ανάλογα μέτρα, όπως προνοούν οι ενδεικνυόμενες οδηγίες προστασίας.
 
Επεσήμανε ότι στο Νοσοκομείο Λεμεσού δεν έχει ανοσοκατασταλμένα παιδιά να νοσηλεύονται διότι δεν είναι τόσο εξειδικευμένο, και δέχεται γενικά περιστατικά.
 
Τα παιδιά, σημείωσε, ανέχονται τον κορωνοϊό πολύ καλύτερα παρά οι ενήλικες και δεν έχουν επιπλοκές όπως συμβαίνει με τους ενήλικες όσο αυξάνει η ηλικία.
 
Γι αυτό τον λόγο, εξήγησε, δόθηκαν ελαφρύνσεις στους γονείς ούτως ώστε να μένουν οι γονείς στο σπίτι να προσέχουν τα παιδιά και να μην τα παίρνουν στους παππούδες ή σε σταθμούς ή σχολεία.
 
«Ήταν μια πολύ καλή κίνηση εκ μέρους της Πολιτείας, για να διαφυλαχθούν να γίνεται η φύλαξη από νεαρό κόσμο, που είναι οι γονείς και να μην έχουμε προβλήματα με τους παππούδες που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία», ανέφερε.
 
Είπε ότι όλοι είμαστε εκτεθειμένοι, δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι εκτεθειμένα τονίζοντας την ανάγκη όπως όλοι παραμείνουμε στα σπίτια μας προστατεύοντας τον εαυτό μας για να μην μολυνθούμε.
 
«Το να μένουν τα παιδιά σπίτι με τους γονείς τους περιορίζονται οι πιθανότητες να μολυνθούν», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι πιο σπάνιες οι επιπλοκές από τον κορωνοϊό. «Το παιδί μπορεί να το ξεπεράσει ως κοινό κρυολόγημα, πολύ ήπια. Αυτό είναι ευχάριστο να μην έχεις σοβαρά προβλήματα αλλά από την άλλη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το θέμα της αναγνώρισης και λήψης μέτρων για απομόνωση», επεσήμανε.
 
«Μπορεί η εκδήλωση του κορωνοϊού στα παιδιά να είναι μια απλή ρινίτιδα με λίγο ή καθόλου πυρετό. Είναι άτυπο και ύπουλο», πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, σημείωσε, ότι τα παιδιά το μεταδίδουν και σε μεγαλύτερο διάστημα παρά οι μεγάλοι. «Φαίνεται ότι μπορούν να παραμείνουν θετικοί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα για τον ιό μέχρι και τρεις εβδομάδες ενώ οι ενήλικες είναι μέχρι δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», είπε.
 
Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε, να κρατάμε τα παιδιά μακριά από άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες που είναι ευάλωτα.
 
Το μήνυμα που θέλω να δώσω, είπε η κ. Κολιού, είναι να περιοριστούν τα παιδιά στο σπίτι.

10.21 Μέτρα αναφορικά με την είσοδο δικηγόρων και κοινού στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Μέτρα αναφορικά με την είσοδο δικηγόρων και κοινού στο κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε η Αρχιπρωτοκολλητής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Χριστοδούλου, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και τα αρμόδια Υπουργεία της Κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε η Αρχιπρωτοκολλητής, θα επιτρέπεται η είσοδος στο κτήριο, για κάθε δεδομένη στιγμή,  αποκλειστικά σε άτομα που έχουν εργασία σε:

Αίθουσες Δικαστηρίων: μόνο όσα άτομα είναι απαραίτητο για τη διεκπεραίωση της/ των υπόθεσης/ων
Πρωτοκολλητεία Ανωτάτου και Διοικητικού Δικαστηρίου: έξι (6) άτομα συνολικά
Αρχείο: 1 (ένα) άτομο
Λογιστήριο: 1 (ένα) άτομο
Σημειώνεται ότι συνοδοί ατόμων που έχουν εργασία στους ανωτέρω χώρους θα εισέρχονται εντός του κτηρίου μόνο εφόσον τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, είναι ανήλικα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο κριθεί ότι πρέπει να εισέλθουν.

Αναφορικά με την εγγραφή δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων στα Μητρώα Δικηγόρων - Ασκούμενων Δικηγόρων, παρακαλούνται όπως, προτού προσέλθουν, να καλούν στο 22865596 (22865735, 22865595) για προγραμματισμό της ώρας επίσκεψης τους. Δεν θα γίνονται δεκτά άτομα που δεν έχουν προγραμματίσει επίσκεψη για την εγγραφή τους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καλούνται, επίσης, όπως τα άτομα που εισέρχονται εντός του κτηρίου τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής, τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από άλλους επισκέπτες και προσωπικό και αποχωρούν από το κτήριο αμέσως μετά τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

«Για την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων παρακαλώ όπως τηρείτε τα ανωτέρω μέτρα. Τα εν λόγω μέτρα θα αναθεωρούνται και θα τροποποιούνται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο», καταλήγει η κα. Χριστοδούλου στην ανακοίνωσή της.

____________________________________________________________________________________________

10.18 Σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του βρίσκεται ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ για τη Λεμεσό και την Πάφο, Χρίστος Νικολάου.

____________________________________________________________________________________________

09.40 Γ.Ν. Αμμοχώστου: Αρνητικοί στον κορωνοϊό δύο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Πιθανώς να πάρουν εξιτήριο εντός της ημέρας

Θετικά είναι τα νέα για 2 από τα 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύονται στο Γ.Ν. Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, δύο από τους ασθενείς υποβλήθηκαν εξέταση και διαπιστώθηκε πως πλέον είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Όπως μαθαίνουμε, από τα δύο πρόσωπα θα παρθεί και δεύτερο δείγμα εντός της ημέρας και το τεστ βγει ξανά αρνητικό θα πάρουν εξιτήριο για το σπίτι τους.
08.50 Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών με φόντο τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

____________________________________________________________________________________________

08.15 «Χτυπά» την πόρτα του ΓΝ Λεμεσού ο κορωνοϊός: Παιδίατρος θετική στον ιό – Ύποπτο κρούσμα μέλος της Διευθυντικής ομάδας

____________________________________________________________________________________________

08.00 Κλειστό το ΓΝ Πάφου: Αναμένεται λήψη πέραν των 320 δειγμάτων από προσωπικό και ασθενείς

____________________________________________________________________________________________

07.24 Υπ. Υγείας: 9 νέα κρούσματα

Μετά από ενημέρωση που έλαβε χτες το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-  Τέσσερα άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες.

-  Τρία άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Ελλάδα), παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασαν συμπτωματολογία.

-  Ένα άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις.

-   Ένα άτομο, του οποίου το ιστορικό διερευνάται.

Σημειώνεται δε, πως το ένα από τα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορά σε παιδίατρο του Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ένα άλλο μία νοσηλεύτρια στη Μονάδα εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου Πάφου, ενώ από τα υπόλοιπα 7 περιστατικά, τα τρία αφορούν σε άτομα που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των εννέα κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 58 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 31 ήταν επαφές.

____________________________________________________________________________________________

07.15 117 ιατροί στη διάθεση της Πολιτείας

Εκατόν δεκαεπτά γιατροί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πολιτείας και στις προτροπές του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας και συστράτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, τα μέλη του έχουν δηλώσει ότι είναι στη διάθεση της Πολιτείας, όπως παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο της ειδικότητας τους, ως προς την στελέχωση των Κέντρων Δημοσίας Υγείας για αντιμετώπιση υπόπτων περιστατικών του νέου κορωνοϊού Covid-19,  για την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη και για την ανάληψη χρόνιων περιστατικών που δεν σχετίζονται με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και υψηλή υποψία για κορωνοϊό.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι αναμένει από τις αρμόδιες αρχές του κράτους όπως εγγυηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, μέτρα προφύλαξης και προστασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, γενικότερα, από οιονδήποτε κίνδυνο/απειλή αφορά την διασπορά του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Παρά το γεγονός, σημειώνεται, ότι έχει τεθεί χρονική προθεσμία, έντυπα που αποστέλλονται εκπρόθεσμα θα γίνονται δεκτά και ως προς τούτο, ο ΠΙΣ προτρέπει εκ νέου τα μέλη του να συμμετάσχουν εμπράκτως, μάχιμα και ενεργά στο κάλεσμα της Πολιτείας.

____________________________________________________________________________________________

07.00 Δείτε νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο.το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.