Κορωνοϊός: «Είμαι άρρωστος από την Παρασκευή και δεν με εξετάζουν…. κοροϊδεύουν τον κόσμο» [ΒΙΝΤΕΟ]

Πολίτης έχει συμπτώματα κορωνοϊού και δεν τον εξετάζουν. Κραυγή αγωνίας στον ΑΝΤ1.

Απίστευτα κι όμως αληθινά τα όσα συμβαίνουν σε διάφορες περιπτώσεις στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορωνοϊού.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αντιμετώπιση που έλαβε ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει συμπτώματα τα οποία ομοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Χρίστος εξηγεί πως είναι άρρωστος από την Παρασκευή και δεν του κάνει κανείς εξέταση, ενώ τονίζει πως κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρίστος κάλεσε στο 1420, στο 1450 και στο νοσοκομείο για να αναφέρει πως έχει συμπτώματα. Η κοπέλα που απάντησε το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον κ. Χρίστο, και του είπε να πάει στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν. Όταν ο κ. Χρίστος πήγε στο νοσοκομείο πάτησε το κουμπί του θυροτηλέφωνου και ανέφερε τους λόγους που έσπευσε εκεί, του απάντησαν: «κ. Χρίστο έπιασες το μικρόβιο με τα συμπτώματα που μου λέεις. Να σε παρακαλέσω να πάεις στο σπίτι σου να βαωθείς και να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Δεν μπορώ να σου κάμω τίποτε εγώ».

«Μου είπαν να πίνω panadol και ιστορίες, αμμα σου λαλώ χοχλάζω χοχλάζω», υπογραμμίζει ο κ. Χρίστος. 

Ερωτηθείς αν επικοινώνησε με τον προσωπικό του ιατρό, ο κ. Χρίστος απάντησε θετικά, και πρόσθεσε ότι όταν το ανέφερε ότι έχει συμπτώματα αυτός του απάντησε «δεν ξέρω Χρίστο μην με πλησιάζεις».

«Δεν ξέρω, λέει μου, μίλα με το νοσοκομείο μόνο. Ήρτα στο σπίτι και έπιασα το 1420, μου πήρε όλα τα στοιχεία  και το μόνο που μου είπε: Εντάξει ηρέμησε, άνοιξε το σπίτι σου να αερίζεται και μίλα με τον προσωπικό σου ιατρό να σου δώσει αντιβίωση τζαι εννα γιάνεις», σημειώνει ο κ. Χρίστος.  

Καταλήγοντας ο κ. Χρίστος τόνισε: «αυτά, περιπαίζουν τον κόσμο καθαρά».

Ορθός τρόπος επικοινωνίας με τις Αρχές για διερεύνηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διενέργεια των εργαστηριακών αναλύσεων στους πολίτες που βάσει κλινικών και επιδημιολογικών κριτηρίων πρέπει να τύχουν αυτής της εξέτασης, υπενθυμίζει στους πολίτες τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν.

1. Πολίτες που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, πυρετός, δύσπνοια) και έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες σε χώρα με ενεργή επιδημία κορωνοϊού ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1420 για περισσότερες οδηγίες.

Διευκρινίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις άτομα, τα οποία είχαν ταξιδέψει σε χώρες με αυξημένη δραστηριότητα κορωνοϊού και επικοινωνούν με το 1420, δεν υποβάλλονται σε δειγματοληψία και παραπέμπονται στον Προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω καθοδήγηση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαχωρισμός των ατόμων που εξετάζονται εργαστηριακά γίνεται στη βάση πρωτοκόλλων και διεθνών προτύπων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμπιστεύονται τους ειδικούς και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Προσωπικών τους Ιατρών, οι οποίοι θα τους καθοδηγήσουν για τις επόμενες ενέργειές τους. Η επαφή με τον Προσωπικό Ιατρό πρέπει να είναι απρόσκοπτη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα συμπτώματα επιμένουν, ώστε τα άτομα αυτά να έχουν την απαραίτητη θεραπεία. Ο περιορισμός και η απομόνωση επιβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις για την προστασία τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και της οικογένειάς τους.

2. Πολίτες που παρουσιάζουν συμπτωματολογία αλλά δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ούτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό τους Ιατρό για περισσότερη καθοδήγηση. Τα άτομα αυτά ΔΕΝ πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1420.

3. Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί εντός των ημερών στην επέκταση της λειτουργίας των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Στόχος των Ιατρείων αυτών είναι η εξυπηρέτηση πολιτών, των οποίων τα συμπτώματα σύμφωνα με την ανάλυση γίνεται με αλγόριθμο, δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα εάν πρόκειται για κρούσμα κορωνοϊού ή όχι και οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν ότι θα ήταν καλό να διερευνηθούν περαιτέρω. Τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας λειτουργούν μόνο κατόπιν ραντεβού και μετά από παραπομπή από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Τονίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την διενέργεια των εργαστηριακών αναλύσεων που χρειάζονται για την επιβεβαίωση του κορωνοϊού και οι οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είναι όπως τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο για τα άτομα που πληρούν τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια και πρέπει να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, οι πολίτες πρέπει να συνδράμουν με τον τρόπο τους στις προσπάθειες των αρμοδίων Αρχών. Για αυτό, τόσο για πρακτικούς λόγους, όπως είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων διεθνώς, αλλά και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, όπως είναι η προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πρέπει να προστατευτούν, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των λειτουργών του 1420, αλλά και των Προσωπικών τους Ιατρών χωρίς να πανικοβάλλονται. Στόχος είναι να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης μας και να γίνει αυτό που πρέπει, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες», εξηγεί το Υπουργείο Υγείας. 


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...