ΥΠΕΣ στον ΑΝΤ1: Ολοκληρωτικό Σχέδιο για μεταναστευτικό - Πιθανή η αγορά εξοπλιστικών συστημάτων [ΒΙΝΤΕΟ]

Για το μεταναστευτικό ζήτημα και όλα τα διαβήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση του, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα και όλα τα διαβήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση του, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Αναφερόμενος στην αποψινή αποστολή 22 μελών της αντιδιαδηλωτικής ομάδας της Αστυνομίας Κύπρου στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες που γίνονται για να μην παραβιαστούν τα σύνορα στον Έβρο, ο κ. Νουρής είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πέραν της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με την Ελλάδα  κάνει πράξη την έννοια της αλληλεγγύης.

«Μία αλληλεγγύη η οποία θέλουμε να δούμε να γίνεται πράξη και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο που αντιμετώπισε ανάλογα σοβαρά προβλήματα», υπογράμμισε.

Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο ΥΠΕΣ

Μιλώντας για την παρουσία του την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών,  ο κ. Νουρής εξήγησε πως «με τους συναδέλφους Υπουργούς έχουμε σε όλα τα επίπεδα έχουμε θέσει το θέμα της Κύπρου και έχουμε παρουσιάσει την πραγματική διάσταση.  Και  αυτό πρόβλημα νομίζω έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Σημείωσε δε, πως στην προσεχή Σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής πέραν από το γεγονός ότι θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις, το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει συζήτηση για την Ενιαία Πολιτική Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για  μία πολιτική στην οποία η Κύπρος έχει πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις.

«Οι δύο σημαντικότερες είναι:

- Πρώτον θέλουμε να δούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματεύεται κεντρικά τη δυνατότητα επιστροφής στις τρίτες χώρες των παράτυπων μεταναστών των οποίων θα εξετάζονται προηγουμένως οι αιτήσεις ασύλου. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μας είμαστε μικρή χώρα.

- Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη με τη στήριξη και της Κύπρου ως χώρα πρώτης γραμμής στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και το οποίο είναι ραγδαία αυξανόμενο από τη μέρα που έχουν συμβεί η συρράξεις στον Έβρο.

Ο κ. Νουρής εξήγησε πως «το μεταναστευτικό λειτουργεί σαν το εμπόριο για τους διακινητές. Το 2015 όταν έκλεισαν τα Βαλκανικά σύνορα υπήρξε μία ροή και μία αύξηση προς την Κύπρο η οποία εντάθηκε τον τελευταίο χρόνο. Τώρα με τη σθεναρή αντίσταση της Ελλάδος - που ευχόμαστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει, γι’ αυτό και στέλνουμε και τη δική μας συνδρομή και βοήθεια - περιμένουμε να υπάρξει επιδείνωση πολύ απλά γιατί οι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν άλλους δρόμους για να περάσουν τους παράτυπους μετανάστες.


Πλάνο για τους αιτητές ασύλου

Κληθείς  να σχολιάσει κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση από τη στιγμή το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι «στα θέματα υποδομών αυτό που σχεδιάζουμε είναι μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος του θέματος μετανάστευσης η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο».

«Είναι μία πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα της μετανάστευσης από το πρώτο λεπτό που υποβάλλεται μία αίτηση μέχρι την έγκριση ή την απόρριψη της. Σε αυτή μας την προσπάθεια τα κύρια χαρακτηριστικά είναι:

-          Πρώτον, η σύντμηση των χρόνων της εξέτασης του ασύλου. Και μιλούμε για χρόνο περίπου δέκα ημερών, με την ενίσχυση που πήραμε και αυτή που θα πάρουμε κατά το επόμενο μήνα μέσα από τις συμφωνίες που έχουμε με την Ευρωπαϊκή αρμόδια επιτροπή.

-          - Κατά δεύτερο, στη τελευταία συνάντηση με την Νομική Υπηρεσία του Κράτους έχουμε θέσει τα θέματα που θέλουμε να υπερπηδηθούν για να μπορέσουμε ακριβώς να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.

-           Και τελευταίο και σημαντικότερο, είναι τα θέματα επιστροφών.  Ήδη την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον επικεφαλή της Frontex και έχουμε συνεννοηθεί και συμφωνήσει ότι θα υπάρξει μία υπογραφή μνημονίου για τα θέματα επιστροφών. Βεβαίως όλα αυτά είναι υπό την αίρεση ότι θα γίνουν και σωστές υποδομές. Και μία από τις σημαντικότερες υποδομές που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα και είναι σε διαδικασία τροχοδρόμησης: είναι η δημιουργία ενός νέου κλειστού κέντρου στο οποίο θα παραμένουν οι αιτητές ασύλου μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της», εξήγησε ο κ. Νουρής.

Ολοκληρωμένο Σχέδιο ενώπιον Υπουργικού

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουμε στην αγορά εξοπλιστικών συστημάτων έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις ροές μεταναστών, ο κος Υπουργός απάντησε πως «όχι μόνο θα χρειαστούμε υλικοτεχνική υποδομή για την οποία είμαστε σε διαδικασία αγοράς, αλλά προβαίνουμε σε ένα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα ήθελα να τύχει πρώτα της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά να ανακοινωθεί».

Κληθείς να σχολιάσει αν μέσα στο εν λόγω σχέδιο βρίσκεται η αγορά σκαφών ο κύριος Νουρής είπε πως «δεν είστε εκτός από αυτό που λέτε, αλλά χθες είχα μία εξαιρετικά σημαντική Διυπουργική Επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία στην οποία καταρτίσαμε ένα ολιστικό και ολοκληρωτικό σχέδιο το οποίο θα είναι ενώπιον του Υπουργικού την ερχόμενη Τρίτη.


Επιμέλεια: Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.