Δεύτερη παρουσίαση βιβλίου Μάριου Αδάμου: «Δεκαετία εν όπλοις, 1964- 1974» [ΒΙΝΤΕΟ]

Το βιβλίο αφιέρωμα στους καταδρομείς της Κύπρου «Δεκαετία εν όπλοις, 1964- 1974» του συνάδελφου Μάριου Αδάμου παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη Λευκωσία.

Τις πτυχές της δράσης των καταδρομών στην Κύπρο την κρίσιμη περίοδο από το 1964 μέχρι το καλοκαίρι του 1974, φωτίζει το βιβλίο του Μάριου Αδάμου «Δεκαετία εν όπλοις, 1964 -1974».

Η δεύτερη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο πολιτιστικό ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου. Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Φυτιρής και ο διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέλυσαν το περιεχόμενο.

 «Tα θεμέλια του έθνους είναι η ιστορία του και τα θεμέλια της ιστορίας του είναι οι θυσίες των ηρώων του. Το αίμα των εξ Ελλάδος αδελφών από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη που χύθηκε στην Κύπρο και το αίμα των Κυπρίων που χύθηκε στα ελλαδικά μέτωπα αποτελούν το φως», ανέφερε ο ε.α. Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής.

Ο Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, είπε πως  «με ευσυνείδητη δημοσιογραφική τύπου έρευνα, γλώσσα προσιτή στον αναγνώστη αλλά και την χρήση κατάλληλων στρατιωτικών όρων παρουσιάζει την συνολική δράση των μονάδων καταδρομών».

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι Μοίρες Καταδρομών, αναφέρθηκε ο τέως Διοικητής Καταδρομών Κυριάκος Κωνσταντίνου.

 «Επιδίωξη είναι να διερευνηθεί κατά πόσο το 1974 οι Δυνάμεις Καταδρομών χρησιμοποιήθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο ώστε τα αποτελέσματα της ηρωικής τους προσπάθειας να ήταν αυτά που τα στρατιωτικά εγχειρίδια καθορίζουν», ανέφερε με τη σειρά του ο Ταξίαρχος ε.α., Κυριάκος Κωνσταντίνου.

Ο συγγραφέας στη δική του αντιφώνηση, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους το μαύρο καλοκαίρι προασπίστηκαν τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες.

«Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω σε όσους έπεσαν στην μάχη και σε όσους χάθηκαν χρόνια μετά από αυτή», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάριος Αδάμου.

Το βιβλίο έκδοσης του Ινστιτούτου Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών και της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.