Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, με θέμα «Επίλυση παρατεινόμενων συγκρούσεων: Τα εργαλεία και οι μηχανισμοί του ΟΑΣΕ», η Κύπρια βουλευτής τόνισε ότι υπάρχουν κράτη που δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο

Υπάρχουν κράτη που επιμένουν να μην συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, το οποίο παραβιάζουν και ερμηνεύουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, είπε η Κύπρια βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφερόμενη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, με θέμα «Επίλυση παρατεινόμενων συγκρούσεων: Τα εργαλεία και οι μηχανισμοί του ΟΑΣΕ» κατά τις εργασίες της 19ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στην Βιέννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε «απόλυτα ακριβή» τα προηγούμενα σχόλια του Ειδικού Εκπροσώπου της Συνέλευσης για Θέματα Μεσογείου, Γάλλου Γερουσιαστή, Pascal Αllizard, ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής, για τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εναντίον της χώρας μου, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που μόνο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει», είπε η Κύπρια βουλευτής.

Η κα Χαραλαμπίδου επέκρινε στη συνέχεια τις ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανάφερε στη συνέχεια ότι, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ημερίδα στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, μιας «πόλης φάντασμα» από το 1974.

«Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 και 789, που προνοούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών» είπε η κ. Χαραλαμπίδου και επεσήμανε ότι, ενώ στην εν λόγω συνάντηση παρέστη ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, η  Άγκυρα απέκλεισε τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιχειρώντας, όπως είπε, να επιβάλει τις βουλές της στην επιλογή από τους Τουρκοκυπρίους του ηγέτη τους.

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης μιας κοινής ερμηνείας από τα κράτη του διεθνούς δικαίου και της συμμόρφωσής τους με αυτό σημειώνοντας παράλληλα ότι, οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν πρωταρχική ευθύνη για την αποδυνάμωση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι άκρως εκρηκτική και η Τουρκία αποτελεί κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα, σημείωσε και καταλήγοντας είπε ότι το να παραβλέπεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τη διεθνή κοινότητα.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...