Ελεγκτική υπηρεσία vs Βουλή: Οικονομικός ή μήπως διαχειριστικός ο έλεγχος

Συνέχεια είχαμε σήμερα, στην αντιπαράθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Βουλής, αναφορικά με τον οικονομικό ή διαχειριστικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την οικονομική αυτονόμηση του Σώματος.

Αποστάσεις και επικρίσεις κατά του Προέδρου της Βουλής, από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αναφορικά με τον έλεγχο των οικονομικών της Βουλής, από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αύριο τη θέση τους στη βουλή, κατά την σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, και όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, στο επίκεντρο θα είναι το κατά πόσον η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ασχολείται με τον οικονομικό και όχι με τον διαχειριστικό έλεγχο της βουλής. Ζήτημα στο οποίο τα κόμματα είναι αντίθετα. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε ο Δημήτρης Συλλούρης που συζήτησε το θέμα με αρχηγούς κομμάτων, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος με τον οικονομικό έλεγχο. 

Πάντως, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και σύμφωνα με πληροφορίες και η ΕΔΕΚ, τάσσονται υπέρ της διενέργειας ελέγχου από τον Ελεγκτή. Διαφωνώντας έτσι κάθετα, με την θέση, όπως αυτή καταγράφεται σε απαντητική επιστολή του Γενικού Διευθυντή της βουλής προς την Ελεγκτική Υπηρεσία: Σύμφωνα με την οποία μετά την έγκριση της οικονομικής αυτονομίας του Σώματος και ενόψει, της θέσπισης νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, έγιναν μετά την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο οποίος στο δικό του σχόλιο άφησε υπονοούμενα, κατά του προέδρου της βουλής, ότι ενήργησε μονομερώς.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας επισημαίνει, πως ο Έλεγχος της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή δεν επηρεάζει την αυτονομία της Νομοθετικής Εξουσίας.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.