Έγγραφα του Οργ. Χρηματοδοτήσεων Στέγης καταστρατηγούν πρόνοιες του Σχεδίου Εστία

Η ορθολογική και δίκαιη εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ πρέπει να εδράζεται στις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνομολογήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των Τραπεζών

Η ορθολογική και δίκαιη εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ πρέπει να εδράζεται στις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο συνομολογήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των Τραπεζών, αναφέρει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, κάνοντας λόγο για σαφή καταστρατήγηση του Μνημονίου σε έγγραφα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ).

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Επιτρόπου προς δανειολήπτες εντάξιμους στο Σχέδιο Εστία με δάνεια στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης, ο κ. Ιωάννου αναφέρεται στον όρο 4.11 του εν λόγω Μνημονίου για τον χειρισμό περιπτώσεων όπου το συνολικό ποσό Μη Εξυπηρετούμενων Πιστωτικών Διευκολύνσεων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αναδιάρθρωσης από τη Συμμετέχουσα αποδειχθεί λανθασμένο  (π.χ. μετά από απόφαση Δικαστηρίου, ή σχετικής αρχής νοουμένου ότι Συμμετέχουσα έχει κάνει αποδεκτή τη δεσμευτικότητα της απόφασης της ).

«Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα μειώνει το ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων με την πιο κάτω σειρά: (α) Το Αναδιαρθρωμένο Παγοποιημένο Δάνειο (β) Το Αναδιαρθρωμένο Εναπομείναν Δάνειο (γ) Το Αναδιαρθρωμένο Δάνειο Κύριας Κατοικίας», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, «έχει διαπιστωθεί καταστρατήγηση του πιο πάνω όρου σε έγγραφα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, τα οποία παρεδόθησαν σε εντάξιμους στο Σχέδιο και οι οποίοι κλήθηκαν να τα υπογράψουν για σκοπούς της συμφωνίας αναδιάρθρωσης,  πριν αυτή αποσταλεί στο Υπουργείο Εργασίας (την Αρμόδια Αρχή)».

Συγκεκριμένα, λέει ότι το εν λόγω έγγραφο διαλαμβάνει ότι «σε περίπτωση που εκκρεμούν οποιεσδήποτε αγωγές/ανταπαιτήσεις από εσάς εναντίον του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης σε σχέση με τις υπό αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις ή/και οποιαδήποτε διαδικασία παραπόνου ή διαμεσολάβησης ή άλλη παρόμοια ή/και συναφής διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποσυρθεί ανεπιφύλακτα πριν ή ταυτόχρονα με την υλοποίηση της Προσφοράς.»

«Είναι φανερό από τη σύγκριση των πιο πάνω όρων, ότι τα έγγραφα του Ο.Χ.Σ. συνιστούν σαφή καταστρατήγηση του Μνημονίου, αλλά και της εξαγγελίας της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών», λέει.

Προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δανειολήπτες, ενώ η επιμονή του Οργανισμού να καλεί εντάξιμους να υπογράψουν τα έγγραφα αυτά, είναι εντελώς αντιπαραγωγική και δημιουργεί αχρείαστη ανησυχία στο σύστημα.

«Θεωρούμε εντελώς ανεξήγητη την εν λόγω πρακτική, ιδίως, εξαιτίας και του γεγονότος ότι, στο ίδιο ακριβώς ολίσθημα υπέπεσε και η ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως είναι γνωστό η οντότητα αυτή υποχρεώθηκε, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργού Οικονομικών, να επανορθώσει, αποσύροντας τα σχετικά έγγραφα» λέει ο κ. Ιωάννου.

Όσον αφορά τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος λέει ότι είναι προφανές ότι το διαπιστωθέν πιο πάνω ολίσθημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα, για αποφυγή ταλαιπωρίας των ενδιαφερομένων.

«Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών, παρά το ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για διόρθωση της κατάστασης αυτής και αναμένω ότι θα εκδοθεί σύντομα σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για τον σκοπό αυτό» προσθέτει.

Καλεί επίσης του ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να αποφεύγουν την υπογραφή των κατά τα ανωτέρω αποκλινόντων από το Μνημόνιο, συμφωνητικών εγγράφων, και να υπογράφουν μόνο έγγραφα τα οποία δεν εμπεριέχουν τον πιο πάνω επίμαχο όρο.

Επιπρόσθετα, λέει ότι όσοι τα έχουν ήδη υπογράψει, θα πρέπει να κληθούν, από τον Ο.Χ.Σ., να υπογράψουν εκ νέου συμφωνητικά έγγραφα, τα οποία θα έχουν αποκαθαρθεί από τον υπό συζήτηση όρο.

Ευχαριστεί τέλος τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στη σχετική ενημέρωση που του έγινε, όπως, επίσης, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρο Παπαδούρη, ο οποίος προέβη στην σχετική καταγγελία εξ ονόματος ενδιαφερόμενων δανειοληπτών, στο Γραφείο του.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.