Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Υπ. Γεωργίας: Εγκαινιάζει σειρά εκστρατειών για προαγωγή του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών [ΒΙΝΤΕΟ]

Η υγεία των φυτών απειλείται όλο ένα και περισσότερο λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Με το μήνυμα «Κρατάμε τους επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες των φυτών μακριά από το νησί μας»,  το Τμήμα Γεωργίας εγκαινιάζει το έτος 2020 σειρά εκστρατειών που θα συμβάλουν στην προαγωγή του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να προλάβει την εισαγωγή των επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στα φυτά και φυτικά της προϊόντα, με την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού στη σημασία της Υγείας Φυτών.
 

Η υγεία των φυτών απειλείται όλο και περισσότερο

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η υγεία των φυτών απειλείται όλο και περισσότερο, αφού οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν τροποποιήσει τα οικοσυστήματα, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα «σημεία», όπου επιβλαβείς οργανισμοί οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν, να είναι πλέον δυνατόν να το καταφέρουν.
 
Ως εκ τούτου, η πρόληψη και η προστασία των φυτών από την είσοδο νέων επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρα πολύ πιο σημαντική και σίγουρα πιο αποδοτική, σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που παρουσιάζονται μετά τον εντοπισμό τους.
 
Πολλές φορές οι ασθένειες των φυτών είναι αδύνατον να εξαλειφθούν, όταν έχουν εισαχθεί και εγκατασταθεί και η διαχείριση τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο.
 
Στην εκστρατεία για ανάδειξη του 2020, ως το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών, συνέβαλε και το Εργαστήριο Τέχνης Νικόλα Παναγή, το οποίο καθοδήγησε μια μικρή ομάδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών στην ετοιμασία μιας σειράς από έργα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά της Κύπρου.
 
Τα έργα αυτά αποτέλεσαν το θέμα στα διαφημιστικά προϊόντα που ετοίμασε το Τμήμα Γεωργίας, για την ανάδειξη της σημασίας της προστασίας της γεωργίας και του δασικού πλούτου του νησιού μας.
 
Εξάλλου, τα έργα αυτά κοσμούν από τις 10 Ιανουαρίου του 2020 τους χώρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
2020 – Διεθνές έτος Υγείας των φυτών

Το έτος 2020 ανακηρύχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως το Διεθνές Έτος Υγείας των φυτών, ως μια ευκαιρία ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης των χωρών, για τη σημασία της προστασίας της υγείας των φυτών στην αντιμετώπιση θεμάτων παγκόσμιας σημασίας, όπως της πείνας, της φτώχειας, των απειλών για το περιβάλλον και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
 
Η υγεία των φυτών έχει ως μέλημα την προστασία της γεωργίας, των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος από οργανισμούς επιβλαβείς για τα φυτά και φυτικά προϊόντα και το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών έρχεται να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας, που πρέπει να δίνεται για την πρόληψη της εισόδου και διάδοσης επιβλαβών οργανισμών σε νέες περιοχές.
 
Προς τον σκοπό αυτό η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2018 εξέδωσε σχετικό ψήφισμα και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και τις υπεύθυνες αρμόδιες αρχές αυτών όπως τηρήσουν το Διεθνές Έτος και να ενθαρρύνουν δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν τη σημασία της υγείας των φυτών και να μοιραστούν μεταξύ τους βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό.
 
Αναμένεται ότι οι δραστηριότητες του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών θα συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και γενικότερα στο ευρύτερο κοινό, ότι η υγεία των φυτών είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη ζωή στη γη και ότι όλοι να συμβάλουμε στην πρόληψη της εισαγωγής και αποτροπή της εξάπλωσης επιβλαβών φυτικών εχθρών και ασθενειών, στην εξάλειψη επιβλαβών φυτικών εχθρών και ασθενειών ή τουλάχιστον στη βελτίωση της διαχείρισής τους όταν αυτό δεν είναι δυνατό και  στην αύξηση ικανότητας και οικονομικών πόρων των υπεύθυνων αρμοδίων αρχών για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός ασφαλούς εμπορίου φυτών και φυτικών προϊόντων μεταξύ των χωρών.
 
Ωστόσο, τα πραγματικά αποτελέσματα του Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών αναμένεται να παρατηρηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν καλύτερα το πώς οι δικές τους ενέργειες, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των φυτών και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
 
Στα πλαίσια των εργασιών της, η Διεθνής Σύμβαση Προστασίας των Φυτών ετοίμασε σχετικό λογότυπο και μήνυμα, και καλεί όλα τα μέλη της να αξιοποιήσουν στις δράσεις, που θα πραγματοποιήσουν για την ανάδειξη του έτους 2020 ως το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.