Μαίνεται η κόντρα Παπαδάκη - Σιζόπουλου: Στον Γενικό Εισαγγελέα το «μπαλάκι» για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο κ. Παπαδάκης προέβη σε δημόσια καταγγελία «για εύλογες υπόνοιες σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του υποφαινόμενου και των συνεργατών μου, με κίνητρο την πολιτική μου εξόντωση».

Στα γραφεία της ΕΔΕΚ έσπευσαν το μεσημέρι της Παρασκευής μέλη του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, για τον Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1, οι ανακριτές ειδοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος τους ανέφερε πως θα τους παραδώσει κάποια στοιχεία. Όταν οι ανακριτές έφθασαν στα γραφεία του κόμματος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τους παρέδωσε μια γραπτή δήλωση αλλά όχι κατάθεση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αστυνομία, «ο κ. Σιζόπουλος ανάφερε στους ανακριτές ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κατάθεση και αντί αυτού, παρέδωσε γραπτή δήλωσή του. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για οδηγίες». 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αναφέρει πως οι καταγγελίες του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου δεν μπορούν να διερευνηθούν από τη στιγμή που ο ίδιος δεν επιθυμεί να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία. 

«Έλλειψη στοιχείων δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει να του αποσταλεί τη Δευτέρα ο φάκελος της υπόθεσης για τα περαιτέρω.

«Δόθηκαν όλα τα τεκμήρια και όλα στοιχεία»

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως έπειτα από επικοινωνία που είχε σήμερα με το Αρχηγείο Αστυνομίας κάλεσε τους εκπροσώπους του να τους ενημερώσει ότι ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ από τις 10 Φεβρουαρίου όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία τα οποία είχαν κατατεθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διερεύνηση.

«Επίσης πληροφόρησα τους εκπροσώπους του Αρχηγείου Αστυνομίας ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από αυτά τα όργανα σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών αρχών θα απευθυνθούν αυτοί στις κυπριακές αρχές. Ως εκ τούτου η δική μας ευθύνη έχει τελειώσει και από εδώ και πέρα ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται πια να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα τη διαγραφής του Δημήτρη Παπαδάκη», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτά τα στοιχεία δόθηκαν γραπτώς , ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «δόθηκαν όλα τα τεκμήρια και όλα στοιχεία που κατατέθηκαν το Σάββατο προς το πειθαρχικό συμβούλιο».Πρόσθεσε πως τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου «μας έχουν διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κυπριακών  αρχών θα απευθυνθούν αυτοί στις κυπριακές αρχές, ως εκ τούτου δεν είναι πια υπόθεση δική μας».

Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις στελεχών της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτό ήταν αναμενόμενο. «Αν μάλιστα διαπιστώσουμε ότι αρκετά από τα στελέχη αυτά είναι οι συνεργάτες του Δημήτρη Παπαδάκη, οι εργοδοτούμενοί του και τα μέλη των οικογενειών τους είναι αναμενόμενο».

Κληθείς να πει αν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως αυτό είναι θέμα των δικαστηρίων και των ανακριτικών αρχών. «Εμείς είχαμε υποχρέωση από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ενδεχόμενες παρατυπίες με βάση τα σχετικά στοιχεία, αφού ο Ευρωβουλευτής και ο δικηγόρος του αρνήθηκαν να προσέλθουν στο πειθαρχικό συμβούλιο και ενδεχομένως να τεκμηριώσουν το ανυπόστατο κάποιων από αυτά τα στοιχεία εμείς οφείλαμε τα στοιχεία αυτά στο σύνολό τους να τα κοινοποιήσουμε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για διερεύνηση», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «η διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη δεν έγινε για αυτά τα στοιχεία» αλλά «είναι καθαρά πολιτική υπόθεση και αφορά ακριβώς το γεγονός ότι συστηματικά έχει παραβιάσει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος και έλαβε μέρος και ψήφισε. Είναι λοιπόν για αντικομματική συμπεριφορά. Όλα τα υπόλοιπα εμάς δεν μας ενδιαφέρουν και δεν μας αφορούν».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Παπαδάκη στο κανάλι «Άλφα» περί «μιας εγκληματικής οργάνωσης που συλλέγει στοιχεία με δόλιο τρόπο», ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τον κ. Παπαδάκη «να το τεκμηριώσει και να το επιβεβαιώσει».

«Εύχομαι και ελπίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα τον καλέσει για να δώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και τα συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για βίντεο που κυκλοφορεί που δείχνει σημεία από πολυκατοικία που όπως αναφέρεται βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως έχει ενημερωθεί αλλά δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να το δει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως βλέποντας το βίντεο κάποιος μπορεί να πει πως ενδεχομένως να προέρχεται από την ΕΔΕΚ ή ακόμα και να υποκλάπηκαν στοιχεία της ΕΔΕΚ για να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει. «Για αυτό αν θέλουν οι ανακριτικές αρχές ας το διερευνήσουν», σημείωσε.

Εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα το ant1.com.cy με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν θα πάει σήμερα για κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε στο ant1.com.cy πως «για εμάς η υπόθεση Παπαδάκη έχει κλείσει».

Υπενθυμίζεται δε, πως σε χθεσινή ανακοίνωση της η Αστυνομία ανέφερε ότι ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να παραστεί σήμερα Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στο ΤΑΕ Αρχηγείου για λήψη κατάθεσης σε σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε πρόσωπο.

Συνεπώς, ο κ. Σιζόπουλος δεν θα μεταβεί σήμερα στο ΤΑΕ Αρχηγείου για κατάθεση και όπως εξήγησε στο ant1.com.cy, ισχύει ότι αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ «το Αρχηγείο Αστυνομίας με βάση την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα για τις δηλώσεις του Προέδρου του Κόμματος αναφορικά με την υπόθεση του πρώην ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, επικοινώνησε με τον κ. Σιζόπουλο και του μετέφερε το αίτημα εάν και εφόσον ο ίδιος επιθυμεί να προσέλθει στο Αρχηγείο Αστυνομίας και να προβεί σε οποιαδήποτε καταγγελία σε βάρος του κ. Δημήτρη Παπαδάκη, μπορεί να το πράξει όποτε θέλει εντός των προσεχών ημερών».

«Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ενημέρωσε το Αρχηγείο Αστυνομίας ότι ο ίδιος έχει ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων τα οποία θα επιληφθούν του θέματος. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει, εάν και εφόσον χρειαστεί θα ζητήσουν τη συνδρομή και των κυπριακών αρχών», καταλήγει στην ανακοίνωση του το κόμμα.

«Αναμένω από τον Σιζόπουλο να δώσει κατάθεση»

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε πως αναμένει από τον κ. Σιζόπουλο να δώσει κατάθεση, να δώσει όλα τα στοιχεία και να αναφέρει από που τα έχει προσκομίσει. «Και θα είμαστε σε αναμονή», υπογράμμισε.

Τόνισε, δε πως «τα στοιχεία που βγάζουμε εμείς στη δημοσιότητα βασίζονται σε συγκεκριμένες κινήσεις και δηλώσεις, οι οποίος έχουν γίνει». «Τίποτα δεν βγάζουμε από το κεφάλι μας, είναι όλα συγκεκριμένα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει κάποιους είδους αντίδραση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως έχει ενημερώσει την πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όπως και τον γραμματέα της ομάδα, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές Ε.Κ., για να τύχουν λεπτομερής ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα.

«Θα ασκήσω όλα τα νόμιμα μέσα που έχω στην διάθεση μου»

Εξάλλου σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Παπαδάκης προέβη σε δημόσια καταγγελία «για εύλογες υπόνοιες σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του υποφαινόμενου και των συνεργατών μου, με κίνητρο την πολιτική μου εξόντωση».

Ο κ. Παπαδάκης υπενθυμίζει την δημόσια δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, με την οποία του επιρρίπτει ρητά αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα «…επιχείρησε συστηματικά να οικειοποιηθεί και χρήματα του ευρωκοινοβουλίου για να χρηματοδοτήσει μία ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση με την οποία ο ίδιος έχει σχέση..» , την απόφαση «του στημένου Πειθαρχικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα την αναφορά ΄..από πλευράς του μάρτυρα κατηγορίας (κ. Σιζόπουλου) κατετέθηκε αριθμός τεκμηρίων με τα οποία πιστοποιείται η εν λόγω συστέγαση΄» και το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Τα πιο πάνω, συνεχίζει ο κ. Παπαδάκης στην ανακοίνωσή του, «δείχνουν εύλογες υποψίες άμεσης εμπλοκής και γνώσης του κ. Σιζόπουλου στην απόσπαση των στοιχείων, τα οποία προφανώς αποσπάστηκαν παράνομα και για παράνομο σκοπό».
 
Άλλωστε, προσθέτει ο κ. Παπαδάκης, στο βίντεο φαίνονται και αποκαλύπτονται πρόσωπα, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τον κ. Σιζόπουλο.
 
«Επίσης, με δεδομένη την άρνηση του κ. Σιζόπουλου να δώσει όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία τα οποία ο ίδιος άλλωστε κατάθεσε στο Πειθαρχικό και μάλιστα ως ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, για να ερωτηθεί προφανώς, κάτω υπό ποιες συνθήκες τα συνέλεξε και από ποιους και με ποιο τρόπο, προκύπτουν εύλογες υποψίες εναντίον του για τα εξής αδικήματα: Κατάρτισης πλαστών αποδεικτικών στοιχείων ως προνοεί το άρθρο 116 του Ποινικού Κώδικα.  Δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων ως προνοεί το άρθρο 50 του Ποινικού Κώδικα. Δυσφήμησης αξιωματούχου και στην συγκεκριμένη περίπτωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προνοεί το άρθρο 68 του Ποινικού Κώδικα. Συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων ως προνοεί το άρθρο 63Β του Ποινικού Κώδικα. Συνομωσίας για διάπραξη Κακουργημάτων και/ή Αδικημάτων ως προνοούν τα άρθρα 371 και 372 του Ποινικού Κώδικα», προσθέτει.
 
Ο κ. Παπαδάκης καλεί, στην ανακοίνωση του τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσουν με πάσα σοβαρότητα την υπόθεση, «το οποίο αναπόφευκτα επιβάλλει την λήψη ανακριτικής κατάθεσης τόσο από τον κ. Σιζόπουλο, όσο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΚΣ ΕΔΕΚ αλλά και από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που σχετίζονται με την απόσπαση, συλλογή, φύλαξη και χρησιμοποίηση αυτών των στοιχείων».
 
«Δηλώνω ότι θα ενημερώσω επίσημα τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την OLΑF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης - European Anti-Fraud Office) για τα τεκταινόμενα. Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα ασκήσω όλα τα νόμιμα μέσα που έχω στην διάθεση μου. Νοείται ότι δεν θα ανεχθώ, τον κ. Σιζόπουλο να κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία και πίσω από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και της στημένης δίκης του  Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο τελευταίο αξιολόγησε κατ’ ισχυρισμό του δήθεν αμερόληπτα τα στοιχεία που τους έδωσε ο κ. Σιζόπουλος και τα οποία αρνείται να τα δώσει στην Αστυνομία για να τύχουν αντικειμενικής αξιολόγησης», καταλήγει.Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.