Δημόσια παραδοχή ΠτΔ: Θα μπορούσε να αποφευχθεί η χρήση του ιδιωτικού τζετ [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε παραδοχή ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η χρήση του ιδιωτικού τζετ Σαουδάραβα επενδυτή για ταξίδι του ιδίου και της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με γραπτή δήλωσε στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής.

Παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει να ταξιδέψει το 2018 με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα επιχειρηματία που πολιτογραφήθηκε το 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωση που αναγνώστηκε από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, στην επιτροπή ελέγχου της βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνει επίσης λόγο για παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς.

 «Η ενέργεια μου έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους ή και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους. Για τούτο και δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους, για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Στην μακρά μου παρουσία στα κοινά ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπεραμυνόμενος της επιλογής του να ταξιδέψει με το τζετ του Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που Πολιτειακός Αξιωματούχος δέχεται κριτική γιατί εξοικονόμησε δημόσιες δαπάνες.

«Θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η πρώτη φορά, από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, που Πολιτειακός Αξιωματούχος δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση, όχι γιατί διασπάθισε δημόσιο χρήμα αλλά γιατί εξοικονόμησε δημόσιες δαπάνες. Οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σαφώς καταδεικνύουν πως ουδέποτε προέκυψε θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αντίθετα μέσα από τις διαδικασίες που ακολούθησε η Προεδρία, υπήρξε συνολική εξοικονόμηση 3.5 εκ. ευρώ», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Της συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ακολούθησαν δηλώσεις για στοχοποίηση του Προέδρου από τη μια, και για σκάνδαλο ολκής από την άλλη.

«Μέσα από τη συζήτηση διεφάνηκε ξεκάθαρα ότι στοχοποιείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλώντας κάποια για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

«Ας ελπίσουμε ότι και αυτή η υπόθεση, που έπεσε στο κενό, θα έχει ένα τέλος στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πλήξει προσωπικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, τόνισε πως «τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Και επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ένα σκάνδαλο ολκής. Δυστυχώς, ο κύριος Αναστασιάδης με την επιστολή που παρουσίασε σήμερα ο κύριος Πάλμας, κάθε άλλο παρά αναγνωρίζει το σοβαρό αυτό λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Η εκ των υστέρων διαπίστωση ότι το εν λόγω ταξίδι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί δεν αρκεί, ενώ η επίκληση του επιχειρήματος ότι οι ενέργειες του εξοικονόμησαν δημόσιες δαπάνες είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε τη θέση ότι από τις αιτήσεις των Σαουδαραβών, περιλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού τζετ, οι απώλειες κρατικών εσόδων υπό μορφή τελών και φορολογιών φτάνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.