Στη δημοσιότητα οι λόγοι της διαγραφής Παπαδάκη από την ΕΔΕΚ

Το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ ζητά πίσω την έδρα του από τον Ευρωβουλευτή ενώ ο ίδιος του δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από αυτήν

Οι εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά τα όσα διαδραματίζονται μετά την διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη από το μητρώο του κόμματος της ΕΔΕΚ. Το πολιτικό γραφείο ζητά πίσω την έδρα του από τον Ευρωβουλευτή ενώ ο ίδιος του δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από αυτήν. Την ίδια ώρα το κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωση του πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν προσέλθει στο παρόν στάδιο στο Αρχηγείο Αστυνομίας για την υπόθεση Δημήτρη Παπαδάκη και πως ήδη έχει ενημερωσεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση του το κόμμα «το Αρχηγείο Αστυνομίας με βάση την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα για τις δηλώσεις του Προέδρου του Κόμματος αναφορικά με την υπόθεση του πρώην ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, επικοινώνησε με τον κ. Σιζόπουλο και του μετέφερε το αίτημα εάν και εφόσον ο ίδιος επιθυμεί να προσέλθει στο Αρχηγείο Αστυνομίας και να προβεί σε οποιαδήποτε καταγγελία σε βάρος του κ. Δημήτρη Παπαδάκη, μπορεί να το πράξει όποτε θέλει εντός των προσεχών ημερών».

Σημειώνει δε, πως «από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ενημέρωσε το Αρχηγείο Αστυνομίας ότι ο ίδιος έχει ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων τα οποία θα επιληφθούν του θέματος. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει, εάν και εφόσον χρειαστεί θα ζητήσουν τη συνδρομή και των κυπριακών αρχών».

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση νωρίτερα στο «Μέρα Μεσημέρι», ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε στο αίτημα της ΕΔΕΚ προς τον κ. Παπαδάκη να επιστρέψει την έδρα του στην Ευρωβουλή, τονίζοντας ότι έχει εκλεγεί Ευρωβουλευτής με ψηφοδέλτιο του κόμματος και πήρε 30.000 ψήφους λόγω αυτού.

Τόνισε δε, πως αν το επιθυμούσε ο κ. Παπαδάκης θα μπορούσε να κατεβεί στις ευρωεκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Δεν θα παραχωρήσει την έδρα ο Παπαδάκης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι παρόλο που το κόμμα γνωρίζει εκ των υστέρων ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παπαδάκης επί του ζητήματος, το κόμμα θα ζητήσει πίσω την έδρα που κατέχει ο Ευρωβουλευτής.

Η στάση του Δημήτρη Παπαδάκη με έχει «απογοητεύσει, όπως απογοήτευσε και το σύνολο των μελών του πολιτικού γραφείου όταν χθες παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στο Συμβούλιο έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να ληφθεί η απόφαση του Πειθαρχικού», υπογράμμισε ο κ. Σιζόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος κατηγόρησε τον  κ. Παπαδάκης πως δεν έδειξε ευθιξία  και δεν συνείσφερε ούτε ένα ευρώ στην ΕΔΕΚ, όταν το κόμμα βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αυτός εισέπραττε από το ευρωκοινοβούλιο πέραν των 15.000 ευρώ τον μήνα.

Τα επόμενα βήματα από πλευράς της ΕΔΕΚ

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσει το κόμμα για να πάρει την έδρα από τον Ευρωβουλευτή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι θα σταλεί επιστολή κατά την οποία θα ενημερωθεί το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Προεδρείο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, για το γεγονός ότι ο κ. Παπαδάκης δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της ΕΔΕΚ και δεν εκπροσωπεί ποια το Σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου.

Παραιτήσεων συνέχεια

Την ίδια ώρα ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει για το κύμα παραιτήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ήταν αναμενόμενο και προσδοκώμενο να υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις ως μοχλός άσκησης πίεσης και εκβιασμού, ενώ παράλληλα τόνισε πως «η ΕΔΕΚ δεν δέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα κόμμα τίμιο, καθαρό, με διαφάνεια και από εκεί και πέρα είναι λογικό ότι κάποιοι δεν μπορούν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και είναι δικαίωμα τους να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται για προσωπική σύγκρουση»

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης πως «ως πρόεδρος του κόμματος είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω και τη λειτουργία του κόμματος αλλά και το καταστατικό».

Υπενθύμισε πως όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για την εν λόγω υπόθεση ήταν ομόφωνες όπως ομόφωνη ήταν και η χθεσινή απόφαση του Πειθαρχικού.  Εξήγησε δε, πως δεν πρόκειται για προσωπική σύγκρουση και πως ως πρόεδρος του κόμματος εκπροσώπησε σωστά τις αποφάσεις του πολιτικού γραφείου, το οποίο παρείχε πλήρης στήριξη στον ίδιο και καταδίκασε τις συμπεριφορές του Δημήτρη Παπαδάκη.

Καταλήγοντας ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε ότι «η διαγραφή ακόμα και ενός ηγετικού στελέχους του κόμματος - που όπως διαπιστώθηκε παραβίαζε το καταστατικό συστηματικά καθώς και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και ενδεχομένως λειτουργούσε με τρόπο δεοντολογικά λανθασμένο από αυτόν που προέβλεπε το κόμμα - είναι προς τιμήν και όχι σε βάρος της ΕΔΕΚ.

 «Ασόβαρος» ο Μαρίνος Σιζόπουλος

«Ασόβαρο» χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο νομικός σύμβουλος του κ. Παπαδάκη, Θεοφάνης Ανδρέου, λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων που κάνει, τονίζοντας ότι ο κ. Σιζόπουλος  θίγει «πραγματικά θέματα και νομικά ζητήματα, προσπαθώντας να παραπλανήσει το κοινό».

Εις γνώση όλων η υπόθεση Παπαδάκη

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι «τόσο ο Πρόεδρος, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, γνωρίζουν την εν λόγω υπόθεση».

Υπενθύμισε δε, πως  «το έγγραφο που είχε δοθεί από πλευράς τους στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη που πραγματοποίησαν ήταν υπογεγραμμένο από τον  Γενικό Γραμματέα της Ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι που αποδεικνύει ότι όντως είναι εις γνώση τους όλα όσα διαδραματίζονται στην εν λόγω υπόθεση».

Εν αναμονή των αποφάσεων του δικαστηρίου

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως προτού ο κ. Σιζόπουλος προβεί σε δημόσιες δηλώσεις «θα ήταν καλά να περιμένει τις διαδικασίες του δικαστηρίου καθώς και την ερμηνεία της σύμβασης που επέβαλαν στον κ. Παπαδάκη και τι σημαίνει αυτό για τους θεσμούς του ευρωκοινοβουλίου», προτού προβεί σε δημόσιες δηλώσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρέου εξέφρασε την απορία του σχετικά την επιχειρηματολογία που πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο κ. Σιζόπουλος ώστε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση αναφέροντας συγκεκριμένα «τι θα πουν; Ότι επέβαλαν στον Ευρωβουλευτή μία συμφωνία κατά την οποία του ζητούσαν να παρανομήσει έναντι του Ευρωκοινοβουλίου και ο άνθρωπος δεν συμμορφώθηκε βάζοντας την επιφύλαξη του και τον έχουν διαγράψει από το κόμμα για αυτό;»

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος του κ. Παπαδάκη ανέφερε ότι από πλευράς τους έχουν ήδη ενημερώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραιτήσουν την έδρα αφού ο κ. Παπαδάκης «εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ».

Όσον αφορά τα επόμενα τους βήματα ο κ.  Ανδρέου εξήγησε ότι θα προσφύγουν στο Επαρχιακό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση του Πειθαρχικού, για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν δει την αιτιολογία σχετικά με το πώς οι έξι κατηγορίες έναντι του Ευρωβουλευτή αποδεικνύονται.

«O κ. Σιζόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είδε την απόφαση, την είδε ο παραπονούμενος ενώ ο κατηγορούμενος, που είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος όχι», κατέληξε ο κ. Ανδρέου.

Aυτούσια η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΔΕΚ για Δ. Παπαδάκη

Νικόλας Πέτρου

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.