Κλείνει προληπτικά το Φράγμα Καλαβασού λόγω αποβλήτων από τα παλαιά μεταλλεία [ΒΙΝΤΕΟ]

Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα απόβλητα από παλαιά μεταλλεία που καταλήγουν στο Φράγμα Καλαβασού, γι' αυτό σταματάει η χρήση του νερού για σκοπούς ύδρευσης. «Προληπτικό» το κλείσιμο του φράγματος, αναφέρει το Τμήμα Υδάτων…

Σε κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού προχώρησε το Τμήμα Υδάτων. Μέσα στο φράγμα εισρέουν επικίνδυνα απόβλητα από στοές παλαιών μεταλλείων. Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων έχει προχωρήσει στο κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού, λόγω των πιθανών και σοβαρών επιπτώσεων από την ρύπανση του πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων, το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα πόσιμου νερού της Κύπρου, μετά το φράγμα του Κούρρη, έχει επηρεαστεί από τα απόβλητα των παλαιών μεταλλείων, τα οποία διοχετεύονται μέσω των ποταμών σε αυτό.

Το πρόβλημα αυτό είναι κάτι που το έχουν παρατηρήσει εδώ και χρόνια οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αλλά φέτος, λόγω και της πολυομβρίας, το πρόβλημα έχει ενταθεί περισσότερο.

Στο σημείο γίνονται αναλύσεις, γι’ αυτό και το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων έχει προχωρήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στο κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού, έχει τεθεί δηλαδή σε αχρησία.

Ωστόσο, κάποια κυβικά μέτρα νερού αφαιρούνται καθημερινά, λόγω του ότι το συγκεκριμένο φράγμα ήταν το πρώτο που υπερχείλισε, ενώ τώρα αναμένεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από πλευράς των αρμοδίων, σε σχέση με τον καθαρισμό του νερού.

Εξετάζεται, επίσης, αν είναι εφικτό να αφαιρεθεί όλο το νερό από το φράγμα, έτσι ώστε να καθαριστεί ο πυθμένας ή ο υδροφορέας που βρίσκεται κάτω από αυτό.

Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, κ. Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, εξήγησε ότι «στο Φράγμα Καλαβασού, όταν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις, όπως πέρσι και φέτος, καταλήγουν μπάζα παλαιών λατομείων».

«Αυτές τις μέρες», στο φράγμα υπήρξαν εισροές από αυτά τα ύδατα, «γύρω στα 160 κυβικά μέτρα την ημέρα». Το νερό αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηπάκκος, «όντως έχει υψηλές συγκεντρώσεις κάποιων μετάλλων», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει από τη διαδικασία επεξεργασίας που πρέπει, έτσι ώστε να καταλήξει ως πόσιμο νερό στους καταναλωτές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπάκκος, το Τμήμα Υδάτων έχει σταματήσει προληπτικά εδώ και δύο περίπου εβδομάδες να χρησιμοποιεί το νερό της Καλαβασού για σκοπούς ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπάκκο, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί το νερό για τον καθαρισμό του Φράγματος, αφού όπως διαβεβαίωσε, «αυτήν τη στιγμή το νερό του φράγματος έχει πέραν της ικανοποιητικής ποιότητας για τη χρήση του για ύδρευση, όμως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει σταματήσει προληπτικά τη χρήση του συγκεκριμένου νερού, μήπως και τύχει κάτι και ξαφνικά φτάσουν οι συγκεντρώσεις των μετάλλων σε σημεία που δεν είναι επιτρεπτά για πόσιμο νερό».

Τόνισε δε ότι «η ποιότητα του νερού του φράγματος παρακολουθείται καθημερινά από το Τμήμα Υδάτων» και γύρω στις 200 διαφορετικές ουσίες του ελέγχονται, έτσι ώστε να είναι «βέβαιοι ότι το νερό που παρέχεται στον κόσμο είναι καλό».

Τέλος, διέψευσε ότι αδειάζουν το φράγμα, και διευκρίνισε ότι απλώς αραιώνουν το νερό του, ώστε να είναι κατάλληλο για επεξεργασία, πριν φτάσει στο κοινό.

Αυγερινός Χρυσοστόμου

Στέφανη Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...