Αβέρωφ Νεοφύτου: Η βιομηχανία της Κύπρου καταγράφει αλματική ανάπτυξη

«Υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις που είναι παραδείγματα επιτυχίας και δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας». Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη…

Αλματική ανάπτυξη καταγράφει η βιομηχανία στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη, αφού το 2017 ξεπέρασε το 5,6% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στην βιομηχανική περιοχή Φρενάρους ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις που είναι παραδείγματα επιτυχίας και δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε ότι «για χρόνια η προτεραιότητα όλων ήταν ο τουρισμός, η ανάπτυξη γης, οι υπηρεσίες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας» και άλλα, ωστόσο παρά το γεγονός ότι «η βιομηχανία δεν ήταν ψηλά στις προτεραιότητες, εντούτοις καταγράφει αλματική ανάπτυξη αφού από το 4% που είχε συνεισφορά στο ΑΕΠ πριν από μερικά χρόνια, το 2017 έχει ξεπεράσει το 5,6% δηλαδή αύξηση του 50% και υπάρχουν τεράστια περιθώρια να έχει περαιτέρω ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου στις βιομηχανίες που επισκέπτεται «υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, αφού χρειάζονται περισσότερους χώρους και είναι καιρός να δούμε πως επεκτείνονται οι βιομηχανικές ζώνες. Άλλο πρόβλημα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, δηλαδή το βιομηχανικό ρεύμα είναι διπλάσιο από το μέσο όρο στην Ευρώπη».

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα, συνέχισε «είναι το τεχνικό προσωπικό. Η δουλειά δεν είναι μόνο πίσω από ένα γραφείο, τα τεχνικά επαγγέλματα μπορούν να δώσουν και περισσότερο εισόδημα, να είναι καλύτεροι οι μισθοί» είπε και διερωτήθηκε «μήπως ήταν μεγάλο λάθος που έκλεισε το ΑΤΙ. Δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα που να βγάζει μόνο πτυχιούχους και δόκτορες, αλλά χρειαζόμαστε και τα τεχνικά επαγγέλματα, όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και στον τουρισμό και στην οικοδομική βιομηχανία».

Ο Πρόεδρος  του ΔΗΣΥ έδωσε «συγχαρητήρια στους Κύπριους βιομήχανους» και σημείωσε πως «συγκεντρώνουμε τα διάφορα προβλήματα και μαζί με την κυβέρνηση θα προωθήσουμε λύσεις. Και δεν μένουμε στα λόγια γιατί στην Κύπρο μετρά το αποτέλεσμα και όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός πει κάτι και όταν ο Αβέρωφ πει κάτι, θα έχει αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ανταπόκριση και της κυβέρνησης μας για να στηρίξουμε περισσότερο την κυπριακή βιομηχανία. Τα προβλήματα όποια και να είναι αυτά, δεν λύνονται από ένα υπεύθυνο στη δημόσια υπηρεσία που κάθεται 30 χρόνια στο ίδιο γραφείο, εξετάζει ένα τομέα και δεν βγήκε ποτέ από το γραφείο του να κάνει μια επί τόπου επίσκεψη να δει το πρόβλημα αλλά και να ακούσει από αυτόν που βιώνει το πρόβλημα, συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «όλες αυτές τις εβδομάδες που είμαστε έξω στον κόσμο της παραγωγής, νοιώθουμε πολύ διαφορετικά μακριά από τις αντιπαραθέσεις από τα γραφεία της Λευκωσίας που δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα και απογοητεύουν τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο Άντρος Γεωργίου ιδιοκτήτης της εταιρείας Primo Cleaning Products και Πρόεδρος της βιομηχανικής περιοχής Φρενάρους ανέφερε ότι «τα προβλήματα και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι είναι πάρα πολλά».

Εξέφρασε ικανοποίηση για την σημερινή επίσκεψη του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενός «πολιτικού αξιωματούχου» όπως είπε που θα ακούσει τα προβλήματα και θα δει «πως συμπεριφέρονται οι βιομηχανίες και πως οι άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά για να δουλέψουν και να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους».

Πρόσθεσε ότι «η βιομηχανία είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας του τόπου αλλά είναι παραμελημένη και θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο. Υπάρχουν δυνατές επιχειρήσεις στην Κύπρο και θέλουν την στήριξη του κράτους και των πολιτικών γενικότερα».

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.