Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ - Πώς μπορείς να γλυτώσεις την αύξηση

Παράπονα για αύξηση φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ

Παρατηρείται αύξηση στη συνεισφορά δυο, δηλαδή πέραν της συμπληρωμής που είναι το ένα εύρω, ο ασθενής καλείται να πληρώσει μια συνεισφορά που είναι η διαφορά τιμής του προτότυπου από εκείνο ο οποίο αποζημιώνει πλήρως ο οργανισμός.

Τελευταία όμως, όπως δήλωσε και η κ. Πιέρα Ισεπεκ, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουμε το παράδοξο φαινόμενο, να έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις συνεισφορές. «Ο Φαρμακοποιός, δεν έχει ούτε ρόλο, ούτε λόγο σε αυτό, όμως είμαστε αντιμέτωποι με τους ασθενείς, οι οποίοι δικαιολογημένοι παραπονιούνται αφού δεν έχουν προηγούμενη ενημέρωση. Κυρίως αυτό συμβαίνει για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, όπως χοληστερόλης, υπέρτασης  και είναι αισθητή διαφορά. Εύχομαι να υπάρξει μια απάντηση πειστική. Είναι κρίμα ν' αυξήσουμε τις συνεισφορές, έτσι ώστε να ωθούμε τον κόσμο να πηγαίνει σε άλλες αγορές. Αυτά τα σχόλια παίρνουμε στα φαρμακεί και είναι λυπηρό».  

Η κ. Αχνιώτου απανά πως οι τιμές των φαρμάκων δεν αυξηθήκαν, αφού αυτές ορίζονται από οτ Υπουργείο Υγείας και είναι οι συγκεκριμένες βάση τιμοκαταλόγου, αυτό όπου διαφοροποιείται  είναι η συνεισφορά δυο. Συνεισφορά δυο είναι αυτό που πληρώνει ο ασθενής, γιατί το προϊόν που παίρνει  συγκρίνεται με κάποιο άλλο, σημαίνει ότι αυτό το κάποιο άλλο δεν έχει συνεισφορά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα προϊόν όπου δεν πληρώνει συνεισφορά. 

Οι συνεισφορές αλλάζουν κατά κύριο λόγο είναι γιατί συγκρίνεται το προϊόν μας με άλλα της  ίδιας δραστικής, με κάποιο άλλο που είναι φθηνότερο. Αυτό που θα συμβαίνει εαν σε αυτή την ομάδα που υπήρχε κάποιο φάρμακο προστίθεται κάποιο άλλο φθηνότερο, θα συγκρίνονται και είτε θα αποκτά συνεισφορά είτε θα προστίθεται. 

Ο δεύτερος λόγος είναι η διόρθωση των συνεισφορών.

Ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μαζί με τον γιατρό του, φάρμακο το οποίο δεν έχει συνεισφορά δυο, και μ' αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθεί την αύξηση.

Δείτε όλα όσα εξήγησε η κ. Αχνιώτου για τις αυξήσεις, στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.