Καταδίκη της Κύπρου από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ανεπαρκή έρευνα σε θάνατο στρατιώτη

Η αρχική αστυνομική έρευνα για το περιστατικό, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006 και συμπέρανε ότι ο στρατιώτης είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη…

Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα), μετά την εκδίκαση της προσφυγής Νικολάου κατά Κύπρου (αίτηση υπ `αριθ. 29068/10).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, Ανδριάνα Νικολάου, Χαράλαμπος Νικολάου, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Νικολάου και Παρθένο-Αριάδνη Νικολάου, είναι πέντε Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1948, το 1943, το 1972, το 1980, και το 1982 και ζουν στη Λεμεσό (Κύπρος).

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, γιου των πρώτων δύο αιτούντων και αδελφού των υπολοίπων.

Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει.

Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.

Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη.

Άλλες έρευνες που διεξήχθησαν από τις αρχές και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2018, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστούν αποδείξεις που να αποδείκνυαν ότι ο θάνατος του Νικολάου, υπήρξε αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι η έρευνα για το θάνατο του Νικολάου ήταν ανεπαρκής και σήμερα, εξετάζοντας το Δικαστήριο την προσφυγή τους, αποφάνθηκε ότι πράγματι η έρευνα ήταν ανεπαρκής, καταδίκασε την Κύπρο και την υποχρέωσε να καταβάλλει, από κοινού, στους προσφεύγοντες, το ποσό των 32.000 ευρώ, για μη οικονομική ζημιά.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...