«Θωράκιση» κατά του κορωνοϊού - Ενισχύουν τα αεροδρόμια με γιατρούς και νοσηλευτές

Θωρακίζεται κατά του κορωνοϊού η Κύπρος, λίγο πριν την άφιξη πεντακοσίων επιβατών από την Κίνα. Τα δύο αεροδρόμια ενισχύονται με επιπλέον νοσηλευτές και σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος θα τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Απανωτές οι συσκέψεις στον απόηχο των αυξημένων κρουσμάτων εντός και εκτός Κίνας.

Πεντακόσιοι επιβάτες από την Κίνα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, με τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση. 

Η ομάδα δράσης της Μονάδας επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων έχει ήδη ενεργοποιηθεί ενώ σε ετοιμότητα ευρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για να θέσουν σε εφαρμογή το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κορωνοϊού, σε περίπτωση που ο θανατηφόρος ιός χτυπήσει την πόρτα της Κύπρου. 

«Έχουν ενημερωθεί οι επαγγελματίες υγείας και στα σημεία εισόδου, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όποιοι επιβάτες έρχονται από την Κίνα μέσω άλλων αεροδρομίων, υπάρχει συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε και βάσει αυτού, αν και εφόσον υπάρξει ύποπτο περιστατικό, τότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Υγείας. 

«Και εμείς έχουμε μεριμνήσει ούτως ώστε να ενισχυθεί το ιατρείο στα αεροδρόμια με γιατρούς και νοσηλευτές. Ήδη σήμερα στείλαμε ένα γιατρό να είναι εκεί», δήλωσε ο Πάμπος Χαριλάου, υπεύθυνος συντονιστής κρίσεων ΟΚΥΠΥ. 

Το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη μεταξύ των Ιατρικών Υπηρεσιών και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για καλύτερο συντονισμό . 

«Τότε θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο πως ενεργούμε, πού γίνονται εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το ύποπτο κρούσμα και εάν επιβεβαιωθεί, ποιες περαιτέρω ενέργειες πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. 

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε θαλάμους απομόνωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια, που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Ενώ στη διάθεση των ιατρικών λειτουργών θα ευρίσκονται και δύο κουβούκλια αρνητικής πίεσης για τα ασθενοφόρα καθώς και χιλιάδες προστατευτικές μάσκες. 

«Και από σήμερα ξεκινά η εκπαίδευση σε όλο εκείνο προσωπικό για να είμαστε σίγουροι ότι όλο το προσωπικό είναι ενημερωμένο, προετοιμασμένο, ξέρει τον ρόλο του, ξέρει ακριβώς τί πρέπει να κάνει», δήλωσε ο κ. Χαριλάου


Σε ισχύ εξακολουθεί να ευρίσκεται και ταξιδιωτική οδηγία για τους Κύπριους που πρόκειται να επισκεφθούν την Κίνα. 

«ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ» ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ 

Η διαδικασία που θα ακολουθείται στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου για εντοπισμό ταξιδιωτών που ταξίδεψαν από και προς την Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμφωνήθηκε σε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

«Έχουμε συμφωνήσει τη διαδικασία κάτω από την οποία θα γίνεται επιλεγμένο "screening" ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κίνα ή προέρχονται από την συγκεκριμένη χώρα προς την Κύπρο. Είναι μια διαδικασία η οποία θα ξεκινά από την ενημέρωση των αρμοδίων, για άτομα που εξασφαλίζουν βίζα για να επισκεφθούν την Κίνα ή να επιστρέψουν από αυτήν και στη συνέχεια θα γίνεται εξέταση από νοσηλευτικό προσωπικό στα αεροδρόμια με συγκεκριμένες οδηγίες». δήλωσε η κ. Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει τα κλινικά συμπτώματα του κορωνοϊού, θα εξετάζεται αρχικά από τους νοσηλευτές στο αεροδρόμιο και ακολούθως από λοιμωξιολόγο. Ακολούθως θα του παρέχεται μάσκα προσώπου και με ασθενοφόρο θα μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νοσηλεία. 

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους λιμενάρχες για να καθοριστεί αντίστοιχη διαδικασία και για τα λιμάνια της Κύπρου.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.