Παρακολουθήσεις: Διαξιφισμοί ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ - Με αιχμές και αναφορές στο κατακοπευτικό βαν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπομπής, από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, του νόμου για την παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, άφησε το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς όπως υπαινίχθηκε, οι δύο τροπολογίες της ΕΔΕΚ που ενσωματώθηκαν την τελευταία στιγμή στο νομοθέτημα, έχουν στην ουσία ευνουχίσει τον νόμο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κύριο Σαββίδη, όλα θα εξαρτηθούν από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. 

«Το θέμα της αναπομπής είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο για να το εξασκήσει, θα το εξασκήσει αφού λάβει την πλήρη ενημέρωσή του. ʼρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι νωρίς να μιλάμε για απόφαση του Προέδρου τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη πάρει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η εισαγωγή της φράσης « σοβαρός λόγος» πέραν της «εύλογης υποψίας» που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο, αναμένεται αφενός να κάνει πιο δύσκολη τη απόφαση του Δικαστή ενώ αφετέρου ανοίγει παράθυρο αμφισβήτησης της και ακύρωσης συνεπώς της μαρτυρίας, έτσι ώστε να μην μπορεί να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. 

Ως προς τη δεύτερη τροπολογία, η οποία απαγορεύει την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων μεταξύ δικηγόρου και πελάτη ο Υπουργός υποστήριξε πως συνιστά τεράστια προέκταση του επαγγελματικού απορρήτου, το οποίο έτσι και αλλιώς προστατεύεται από τον «περί δικηγόρων νόμο», εφόσον βεβαίως η μαρτυρία αφορά στο υπό εξέταση αδίκημα. 

«Τί γίνεται αν από τη συνομιλία αυτή προκύπτουν άλλα αδικήματα, ή αδικήματα από άλλους ανθρώπους, ή ακόμα και αν ο δικηγόρος στην απίθανη εκείνη περίπτωση που ενδεχομένως να δίδει παράνομες νομικές συμβουλές στον πελάτη του;»
Για ξεδόντιασμα του νόμου, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατεύθυνε τα πυρά του κατά του ΑΚΕΛ. 

«Δεν μπορούν από τη μια να ζητούν την πάταξη κάθε παρανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς και από την άλλη δια της ψήφου των να στερούν τις δυνατότητες στις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους».
 
Με αναφορές στην υπόθεση με κατασκοπευτικό βαν, αλλά και αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος απάντησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 
 
«Σε εποχές που μαύρα βαν ξένων πρακτόρων με πολιτικές πλάτες αλωνίζουν και φακελώνουν όλη την Κύπρο, έχουμε υποχρέωση να θέσουμε αυστηρές δικλείδες σε κάθε τέτοια νομοθεσία. Η κοινωνία έχει έγνοιες και ανησυχίες για αυτά. 
Το γιατί ο ΔΗΣΥ και η ηγεσία του δεν έχουν, ανάλογες έννοιες κατέληξε, ο κος Στεφάνου, είναι κάτι που πρέπει να το εξηγήσουν. 


Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.