Συνάντηση ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ με φόντο την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ

Βάζουν γερά θεμέλια για την εισαγωγή της ενδονοσοκομειακής στο ΓεΣΥ.

Γερά θεμέλια για την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και για την εισαγωγή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, βάζουν Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (ΟΑΥ), Πακγύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και Υπουργείο Υγείας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φέρνουν μηνύματα ελπίδας για την β’ φάση του Συστήματος, αφού μετά την αποδοχή του Μνημονίου Συναντίληψης  του ΟΑΥ από τον ΠΑΣΙΝ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για τις εγγυήσεις οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Το κονδύλι ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε το Υπουργικό και που θα συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του Υπ. Υγείας (2021 -2022), θα δοθεί ως χορηγία στον Οργανισμό μόνο σε περίπτωση που δεν κριθεί επαρκείς ο υφιστάμενος προϋπολογισμός για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ, για την παροχή υπηρεσιών που θα παρέχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, από την 1η Ιουνίου του 2020 και έπειτα.

Άλλωστε, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, «Το ποσό αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση για κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων στην ενδονοσοκομειακή εάν και εφόσον προκύψουν».

Από εκεί και πέρα, ο ΟΑΥ στρώνεται για τα καλά στη δουλεία και αρχίζει να συναντά  ένα προς ένα ξεχωριστά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Μέχρι στιγμής, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ το νοσηλευτήριο Mediterranean στη Λεμεσό, ενώ χθες είχε μία πρώτη συζήτηση με τον Οργανισμό και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Συνάντηση ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ σε θετικό κλίμα

Θετική εξέλιξη είναι και η σημερινή συνάντηση ΟΑΥ – ΠΑΣΙΝ, που θα πραγματοποιηθεί η ώρα 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου ο Οργανισμός να δώσει διευκρινίσεις για τα ερωτήματα των κλικιναρχών, αλλά και για να συζητηθούν διάφορες άλλες διαδικασίες που αφορούν τις ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με τον ΟΑΥ, θα συζητηθούν διάφορες  διαδικασίες που θα διέπουν τη σχέση νοσηλευτηρίων - ΟΑΥ. «Ελπίζω να τα βρούμε και εκεί και πλέον είμαστε καλά στην τελική ευθεία», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Καδής εξήγησε πως «τα περισσότερα κέντρα που θα ενδιαφερθούν να μπουν μέσα, θα το κάνουν μετά που θα τελειώσουν οι διεργασίες ΠΑΣΙΝ με τον ΟΑΥ».

Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.