ΓεΣΥ: Εγκρίθηκαν οι εγγυήσεις για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια – Θετική η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΙΝ [ΒΙΝΤΕΟ]

Το Υπουργικό ενέκρινε εγγυήσεις ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Θετικά προχωρούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Υγείας για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020.

Μετά το «πράσινο» φως που έδωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)  για να προχωρήσει σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις ιδιωτικές κλινικές για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις εγγυήσεις που ζήτησαν οι κλινικάρχες.

Συγκεκριμένα, κατά την έγκριση της πρότασης του ΟΑΥ για το πλαίσιο ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Σύστημα, ο ΠΑΣΙΝ ζήτησε να τους δοθούν εγγυήσεις που να τους διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους στο ΓεΣΥ.

Προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έθεσε κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση εγγυήσεων η έχει εγκριθεί.

Πρόκεται για ένα κονδύλι ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας και όχι σε αυτό του ΟΑΥ, και θα δοθεί ως χορηγία στον Οργανισμό μόνο σε περίπτωση που αυτό το κονδύλι χρειαστεί.

Οι εν λόγω εγγυήσεις θα ισχύουν μέχρι το 2022, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συναντίληψης του ΟΑΥ.
«Δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον σφαιρικό προϋπολογισμό»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στη σχετική απόφαση, επεσήμανε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον σφαιρικό προϋπολογισμό, «αλλά επειδή υπάρχουν οι ανησυχίες εκ μέρους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προς καθησυχασμών τους, έχουμε προβεί σε αυτή την ενέργεια».

Τόνισε ότι «ποσό αυτό θα είναι για αποκλειστική χρήση για κάλυψη τυχόν ελλειμάτων στην ενδονοσοκομειακή εάν και εφόσον προκύψουν. Εάν δεν προκύψουν, δεν θα χρησιμοποιηθεί το ποσό».

Κληθείς να πει πώς θα διανεμηθεί αυτό το ποσό στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εάν και εφόσον χρειαστεί, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διανεμηθούν σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε δε πως «το Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει κάποιο τρόπο αποζημίωσης για τις ιατρικές πράξεις. Εάν στις αποζημιώσεις αυτές φανεί ότι θα χρειαστεί περισσότερα λεφτάς τον σφαιρικό Προϋπολογισμό, τότε θα υπάρχει αυτό το Άρθρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσει ο ΟΑΥ να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς εάν επίκειται συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΑΣΙΝ είχε εγκρίνει τις πρόνοιες του Μνημονίου, υπό την αίρεση ότι θα δίνονταν κάποια μορφής εγγυήσεις. «Θεωρώ -και είχαμε συνεννοηθεί και με την ηγεσία του ΠΑΣΙΝ- ότι με αυτή την απόφαση σήμερα, υπάρχει και η πολιτική βούληση να εγγυηθούμε τους οικονομικούς όρους που απορρέουν από το Μνημόνιο αυτό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αύριο υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ, κατά την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για κάποια επιμέρους θέματα του Μνημονίου. «Από εκεί και πέρα, πρέπει πλέον ο Οργανισμός να ξεκινήσει επαφές με έκαστο νοσηλευτήριο, διότι οι επαφές θα γίνουν με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά, είναι χρονοβόρες, τα χρονικά πλαίσια πιέζουν, και υπάρχει και η πρόθεση στο Μνημόνιο ότι αυτοί οι όροι θα ισχύσουν για όσα νοσηλευτήρια θα συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ήδη άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες από τον ΟΑΥ, «αρκετά νοσηλευτήρια έχουν προσεγγίσει τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν αυτή τη διαβούλευση, η οποία, λόγω του ότι είναι τεχνικά θέματα, θα πρέπει να κάνουν τη λεγόμενη κωδικοποίηση, κοκ, θα πάρει κάποιο διάστημα, ανάλογα σε ποιο βαθμό το κάθε νοσηλευτήριο είναι προχωρημένο στα δικά του δεδομένα. Άρα είναι σημαντικό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το κάθε νοσηλευτήριο αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν άλλες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται για να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τα νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά και επεσήμανε ότι ο όρος ήταν να δοθεί πολιτική δέσμευση, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από τη σημερινή απόφαση. «Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενες μου τοποθετήσεις, η εγγύηση εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους. Κατ’ εμένα, το πιο σημαντικό είναι η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ του ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου, που αυτό διασφαλίζει και την τήρηση των όρων. Όταν υπογραφούν τα συμβόλαια, αν ο Οργανισμός αθετήσει τους όρους, τότε τα νοσηλευτήρια μπορούν να κινηθούν νομικά», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για κυβερνητικές εγγυήσεις, όπως λανθασμένα έχει ερμηνευτεί, αλλά για εγγύηση των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης, λέγοντας ότι με τη σημερινή απόφαση αυτό επιτυγχάνεται πέραν πάσης αμφιβολίας.

Θετική η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΙΝ

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι», ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, κλήθηκε να σχολιάσει ποια είναι η πρώτη αντίδραση τους, αναφέροντας πως «είναι θετική».

Ο κ. Καδής, υπενθύμισε πως αύριο Πέμπτη, ο ΠΑΣΙΝ θα έχει μία συνάντηση με τον ΟΑΥ, προκειμένου να συζητηθούν  διάφορες άλλες διαδικασίες που θα διέπουν τη σχέση νοσηλευτηρίων - ΟΑΥ. «Ελπίζω να τα βρούμε και εκεί και πλέον είμαστε καλά στην τελική ευθεία», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, πως «τα περισσότερα κέντρα που θα ενδιαφερθούν να μπουν μέσα, θα το κάνουν μετά που θα τελειώσουν οι διεργασίες ΠΑΣΙΝ με τον ΟΑΥ».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για να δώσουμε την ευκαιρία στα νοσηλευτήρια που θέλουν να ενταχθούν να μπορούν να το κάνουν με μια συμφωνία και σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη», κατέληξε ο κ. Καδής.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.