Στους δρόμους ξανά οι μαθητές: Διαμαρτυρία την Πέμπτη έξω από το Προεδρικό κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο

Ζητούν την πλήρη κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο για να μπορούν να υπάρξουν διαμορφώσεις στο τρόπο αξιολόγησης του μαθητή.

Κλιμακώνουν τα μέτρα αντίδρασης τους οι μαθητές και ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές την ερχόμενη Πέμπτη θα αφήσουν τα θρανία τους θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό διαμαρτυρόμενοι κατά εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Η ΠΣΕΜ καλεί τους μαθητές να δώσουν το παρών τους στην κινητοποίηση για να «βροντοφωνάξουμε για ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο».

Σε γραπτή ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ αναφέρει: «Η αγανάκτηση ξεχειλίζει μεταξύ εμάς των μαθητών. Η κατάσταση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο ήταν πιεστική, γεμάτη άγχος για τους μαθητές που πνίγονται στη συνεχή γραπτή αξιολόγηση και που μαζί με τους καθηγητές μας τρέχουμε να καλύψουμε την ύλη. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιήσαμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα συνεχίσουμε με δυναμικά μέτρα.

Στη συνάντηση μας με τον Υπουργό Παιδείας στις 20 Δεκεμβρίου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αλλά ούτε και αλλαγές φαίνεται ότι θα κάνει. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης του μαθητή που θα βασίζεται περισσότερο στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, θα προϋποθέτει σημαντική μείωση της ύλης, θα καταργεί τον ανταγωνισμό μεταξύ μαθητών και σχολείων και θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι απλά εξειδίκευση, δεν εισακούονται.

Όσοι είναι υπέρ των εξετάσεων φέρνουν ως επιχείρημα τη βελτίωση των βαθμών. Αυτό είναι το σχολείο που ονειρευόμαστε; Το σχολείο της βαθμοθηρίας; Ως ΠΣΕΜ, σίγουρα θέλουμε όλοι οι μαθητές να παίρνουν καλούς βαθμούς. Να παίρνουν καλούς βαθμούς μέσα από μια διαδικασία που θα τους αναπτύσσει πολύπλευρα και δεν θα τους μετατρέπει σε ρομπότ που κυνηγούν απλά την ύλη. Μετά από τρία χρόνια αγώνων, μετά από την επιμονή των κυβερνώντων να μην λαμβάνουν υπόψη την άποψη των μαθητών, μετά από την αλλαγή τριών Υπουργών Παιδείας χωρίς πραγματική αλλαγή της πολιτικής στην παιδεία, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι μαθητές δεν μπορούν να καθορίζουν την πολιτική του κράτους για την παιδεία, δεν μας μένει άλλη επιλογή παρά να πραγματοποιήσουμε μια μεγαλειώδη κινητοποίηση εκεί που παίρνονται πραγματικά οι αποφάσεις, έξω από το Προεδρικό.

Δεν απογοητευόμαστε! Τα τελευταία τρία χρόνια μπορεί να μην κερδίσαμε ολοκληρωτικά τον αγώνα, καταφέραμε όμως να κερδίσουμε κάποιες μάχες. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα εφαρμόζονταν την σχολική χρονιά 2018-2019 για Α’ και Β’ τάξη. Άρα όλοι οι μαθητές θα έδιναν φέτος εξετάσεις ανά τετράμηνο αν με τους αγώνες του μαθητικού κινήματος δεν πετυχαίναμε τότε την αναβολή της εφαρμογής για ένα χρόνο. Τώρα λοιπόν έμεινε να πετύχουμε την ολοκληρωτική κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Ως ΠΣΕΜ, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τονίζουμε την ανάγκη να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ειδικότερα ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Το σχολείο είναι ο χώρος που χτίζουμε τη βάση για να γίνουμε άνθρωποι ωφέλιμοι για την κοινωνία και όχι εξειδικευμένοι, χωρίς κριτική σκέψη άνθρωποι. Καλούμε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, προσυγκέντρωση 10:30 στο χώρο στάθμευσης του Stephanis στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, και ακολούθως πορεία προς το Προεδρικό για να βροντοφωνάξουμε για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο».

«Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα»

Σε χθεσινές του δηλώσεις στο ant1.com.cy, o πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ανέφερε πως «ως ΠΣΕΜ βλέποντας το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίζει να κρατά την ίδια αυταρχική θέση για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και να έχουν συμβεί όλα όσα έχουμε προειδοποιήσει ότι θα συνέβαιναν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν μπορούμε παρά μόνο να πάμε σε πιο δυναμικά μέτρα».

Σημείωσε δε, πως ζητούν την πλήρη κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, εφόσον η νομοθεσία προνοεί  κεντρικές εξετάσεις Δεκεμβρίου και εξεταστική περίοδο, για να μπορούν να υπάρξουν διαμορφώσεις στο τρόπο αξιολόγησης του μαθητή.

«Εννοείται, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, πως θα ξανά βάλουμε στο τραπέζι την συμβιβαστική μας πρόταση όπου έχουμε κόκκινη γραμμή τα 90λεπτα διαγωνίσματα να είναι ενδοσχολικά χωρίς εξεταστική περίοδο και χωρίς εξεταστέα ύλη με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται ο ανταγωνισμός - ατομικισμός των συμμαθητών μας και να υπάρχει άνεση στο χρόνο για εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης του μαθητή όπως τα project και να μην υπάρχει το φαινόμενο της βαθμοθηρίας, της παραπαιδείας, του άγχους και της πίεσης».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Λαπήθιος τόνισε ότι «θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα και θα μας καλλιεργεί την κριτική σκέψη».


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.