Ο Υπουργός Παιδείας εφ' όλης της ύλης στον ΑΝΤ1

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις εξετάσεις των τετραμήνων.

Ο Υπ. Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με όλα όσα προβληματίζουν στον τομέα της παιδείας το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε στο θέμα των τελικών εξετάσεων, των ναρκωτικών στα σχολεία, των διαβουλεύσεων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις καθώς και στην ανάγκη αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο Υπουργός, τα συμπεράσματα που καταγράφονται είναι πολλά. Στην παρούσα φάση αυτό που αναμένεται είναι να βγουν τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων ενώ από την πρώτη κιόλας στιγμή γίνεται έρευνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 

Ο κ. Προδρόμου έχει επισκεφτεί κάποια σχολεία, έχει μιλήσει με εκπαιδευτικούς, μαθητές  ενώ την ίδια ώρα υπάρχει διάλογος και με τους γονείς. Αφού καταγραφούν όλα τα αποτελέσματα θα τοποθετηθούν τα ζητήματα στο τραπέζι για συζήτηση με την ΟΕΛΜΕΚ.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει  ότι πρέπει να περιμένουμε την συνολική εικόνα έτσι ώστε να ζυγιστούν όλα τα δεδομένα και να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλαίσιο πιο αποδοτικό, που θα εξυπηρετεί και θα είναι φιλικό προς τους μαθητές. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση σχετικά με το ζήτημα των ενδιάμεσων εξετάσεων πρέπει να αποδραματοποιηθεί γιατί δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα της Εκπαίδευσης.  

Με τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το εν λόγω ζήτημα, ήταν λογικό και επόμενο τα παιδιά να είναι προκατειλημμένα και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το άγχος, εξηγεί ο κ. Προδρόμου. 

Όσον αφορά τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή υπάρχει αμοιβαία συνεννόηση και πρόκειται να προχωρήσουν σε διάλογο. 

Εξάλλου, τόνισε ο υπουργός, με τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται στην ίδια πλευρά και έχουν κοινό στόχο καθώς εξέφρασε και την στήριξη του προς σε αυτούς.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «Χρειάζεται να είμαστε πιο ψύχραιμοι και βεβαίως να θυμόμαστε και να έχουμε στη συνείδηση μας ότι οι εκπαιδευτικοί επιτελούν ένα λειτούργημα, δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι μέσα σε ένα σημερινό σχολείο».

Το ζήτημα όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά να ανταποκριθούν σε μία ιδιαίτερα απαιτητική εποχή.  

Οι καιροί που ζούμε έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους όπως εξηγεί ο κ. Προδρόμου. Μέσα στα θετικά συνυπολογίζονται η ψηφιακή τεχνολογία καθώς και όλα τα θαυμαστά έργα της εποχής μας. Από την άλλη πλευρά τα αρνητικά σχετίζονται με την δημιουργία ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού κόσμου, ο οποίος απαιτεί περισσότερες γνώσεις συγκριτικά με άλλες εποχές καθώς και νέες μεθόδους ώστε οι μαθητές να καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα. 

«Το σημερινό σχολείο δεν έχει ‘’ανταγωνιστή’’ μόνο την τηλεόραση, έχει ολόκληρο το διαδίκτυο και όλο τον κόσμο, για αυτό πρέπει να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες και νέους τομείς γνώσεις, όπως για παράδειγμα αυτός της ρομποτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

Αναφερόμενος στα ναρκωτικά ο κ. Προδρόμου είπε πως « Δεν υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών στα σχολεία, υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών την Κύπρο».

Αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και οι διαστάσεις που έχει μέσα στα σχολεία είναι εις γνώσιν του. 

Αυτό που πρέπει να μελετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι με ποιον τρόπο θα θωρακίσουμε τους νέους μας καθώς και πως θα κρατήσουμε σε εγρήγορση γονείς και παιδιά. 

Στην συνέχεια, επισήμανε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί το σχολείο για μείωση του προβλήματος. Πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι δυνάμεις και αυτό δεν είναι μία δουλειά που αφορά μόνο το υπουργείο αλλά όλους.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε για το σύστημα ασφαλείας στα σχολεία γενικότερα, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο φύλαξης των γυμνασίων και διευκρινίζοντας πως θα ληφθούν όσα μέτρα πρέπει να ληφθούν. 

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δώσουμε βάση και στον τομέα της πρόληψης.

Έπειτα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι, όσα τεχνικά μέτρα ασφαλείας και να ληφθούν στα σχολεία εάν δεν βελτιωθεί το κλίμα της λειτουργιάς των παιδαγωγικών ιδρυμάτων, εάν δεν υπάρξει συνοχή των σχολείων με την κοινωνία και εάν δεν συνεργαστούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι απειλές και οι κίνδυνοι δεν πρόκειται να σταματήσουν. 

«Ελπίζω ότι θα κάνουμε πράγματα προς όφελος των παιδιών και της μόρφωσης, με την ευρεία έννοια των γνώσεων αλλά και της διάπλασης ισχυρών προσωπικοτήτων», καταλήγει ο κ. Προδρόμου. 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 


Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.