«Η εποχή της γρίπης»: Σε έξαρση τα περιστατικά ιώσεων και εποχιακής γρίπης – Μέτρα πρόληψης

Υπενθυμίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Διανύουμε την «εποχή της γρίπης», γι’ αυτό και υπάρχει έξαρση των περιστατικών ιώσεων, λοιμώξεων και εποχιακής γρίπης.

Φυσικά η πρόληψη είναι πολύ σημαντική ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα κρούσματα, μιας και «η εποχή της γρίπης μόλις έχει αρχίσει και είναι ακόμη μπροστά μας, άρα δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», τονίζει η προϊστάμενη μονάδας λοιμωδών νοσημάτων, κ. Μαρία Κολιού.


Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι», η κ. Κολιού, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι γεγονός ότι έχουμε μπει στην εποχή της εποχιακής γρίπης», όπου παρατηρείται έξαρση στα περιστατικά ιώσεων κάθε χρόνο – έτσι και φέτος.

Αρκετά παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται και από άλλους ιούς, εκτός από αυτόν της εποχιακής γρίπης και ιδιαίτερα από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει και βρογχιολίτιδες, ειδικά σε βρέφη.

Τι είναι ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV);

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.

Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί με RSV μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές RSV, μπορεί κανείς να μολυνθεί αρκετές φορές στη ζωή του.

Τι είναι οι Βρογχιολίτιδες;

Βρογχιολίτις είναι, σχετικά συχνή, φλεγμονώδης ή ινωτική εκτροπή των μεμβρανωδών και αναπνευστικών βρογχιολίων (+/- κυψελίδων), απότοκη πληθώρας κλινικών καταστάσεων, όπως οι λοιμώξεις, οι παθήσεις του κολλαγόνου, και άλλων ανοσολογικής υφής καταστάσεων, μετα-μεταμοσχευτικών επιπλοκών ή αντιδράσεων σε φάρμακα για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

Η διάγνωση των βρογχιλιτίδων είναι, γενικά, δύσκολο έργο, ιδίως, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται με άλλοτε άλλης διάρκειας και εντάσεως συμπτώματα, ενώ τα σημεία αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ διαφόρων τύπων.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, «όσον αφορά τη γρίπη δεν υπάρχουν -ευτυχώς- σοβαρά περιστατικά στα παιδιατρικά, αφού λίγα ήταν τα περιστατικά παιδιών με γρίπη τα οποία νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο», σύμφωνα με την κ. Κολιού.

Διανύουμε, λοιπόν, μια περίοδο κατά την οποία πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην προσβληθούμε από κάποιον ιό, αλλά και να μην κολλήσουμε τους γύρω μας αν οι ίδιοι είμαστε άρρωστοι.

Πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι ο ασθενής να αναρρώσει και να μπορεί να αναλάβει πάλι τα καθήκοντά του;

Αναλόγως με το πόσο βαριά προσβάλλει το κάθε άτομο η γρίπη (υπάρχουν διάφορα φάσματα από: πολύ ήπια γρίπη μέχρι και πολύ σοβαρή), χρειάζεται και τις ανάλογες ημέρες μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

Ένας «μέσος ασθενής», δηλαδή που δεν έχει κάποιον παράγοντα κινδύνου που να κάνει τη νόσο του πιο σοβαρή από τον μέσο όρο, θέλει γύρω στις 7 ημέρες, ούτως ώστε να συνέλθει και να είναι σε θέση να γυρίσει πίσω στα καθήκοντά του.

Η κ. Κολιού διέψευσε τον μύθο, ο οποίος θέλει ένα άτομο που κολλάει μια φορά την γρίπη να μην ξανακολλήσει μέχρι το τέλος της εποχής.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα προσβληθούμε ξανά από κάποιον άλλο ιό, αφού συνήθως κυκλοφορούν τρεις διαφορετικοί ιοί γρίπης ανά εποχή, άρα μπορεί κάποιος να κολλήσει, να αναρρώσει και να προσβληθεί ξανά με κάποιον διαφορετικό ιό.

«Φυσικά, συνήθως ο ένας από τους τρεις ιούς είναι κυρίαρχος σε κάθε εποχή. Για παράδειγμα πέρσι κυριάρχησε ο Η1Ν1, ενώ στο τέλος εποχής έκανε την εμφάνισή του και ο Ιός της γρίπης β», εξήγησε η κ. Κολιού.

Υπενθυμίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στέφανη Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.