Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Ανασκόπηση για Κυπριακό: Μια ακόμη άγονη χρονιά το 2019 – Η τριμερής στο Βερολίνο η σημαντικότερη στιγμή

Κλειστή παρέμεινε και κατά το 2019 η πόρτα προς την επίλυση του Κυπριακού. Κινητικότητα σε μηδενικούς ρυθμούς, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, με πρώτη αιτία τις κορυφούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των επεκτατικών της βλέψεων. Η καινούργια χρονιά άρχισε με τον απόηχο της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, τέλη περασμένο Νοεμβρίου, να μην αφήνει και ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο υπό τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν ότι σημαντικό έχει να επιδείξει το 2019, σε σχέση με το κυπριακό, μετά δύο εξαιρετικά άγονες χρονιές.

Υπό αυτή την έννοια, η Τριμερής Συνάντηση, έστω και αν δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό, καθώς για την πραγματοποίηση της ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να ρίξει αισθητά τον πήχυ των απαιτήσεων του, δικαίως χαρακτηρίστηκε από όλους βήμα προς τα εμπρός.

Στη διάρκεια του δείπνου στο Βερολίνο, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσαν απλώς την αφετηρία της νέας προσπάθειας παραπέμποντας ωστόσο τις όποιες εξελίξεις για μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, τον Απρίλιο.

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, σε προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που τους παρουσίασε στις 30 Ιουνίου του 2017, με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση», ανάφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Το πλέον θετικό, ωστόσο είναι η προσωπική δέσμευση του κ. Γκουτέρες ότι θα υπάρξουν επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με σκοπό να διερευνηθούν οι προοπτικές σύγκλισης άτυπης πενταμερούς στο κατάλληλο στάδιο, με την υποσημείωση ωστόσο από μέρους του, ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θεωρεί «σημαντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε συνεργασία πάντα με τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια για σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης. Μιας συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανάληψη ενός στοχευμένου και δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Και αυτό ωστόσο υπό την αίρεση του τερματισμού των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας κατά της κυπριακής Δημοκρατίας.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως είναι αυτονόητο πως για επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των όρων αναφοράς, η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις όποιες απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου ή τα όποια απειλούμενα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Το ραντεβού για το Βερολίνο έκλεισε στην ουσία από την Νέα Υόρκη, στις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας με Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με την Τουρκία και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συγκεκριμένα να ορίζει το ταβάνι, διαμηνύοντας ωμά στον Γκουτέρες ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί εκπλήξεις.

Προηγήθηκε ένα μπαραζ επισκέψεων της Τζειν Χολ Λουτ στην Λευκωσία, με πιο σημαντική αυτή του Σεπτεμβρίου, όπου στην προσπάθεια της να βάλει στο χαρτί την συναντίληψη που προέκυψε στην άτυπη συνάντησης της εννάτης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να αναλάβει δράση ο Γενικός Γραμματέας, άλλαξε τρείς φορές το εισιτήριο αναχώρηση της και παρέμεινε στο νησί για έξι μέρες.

Στο επίπεδο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το 2019 αποδείχθηκε αρκετά παραγωγικό.

Συμφωνήθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας.

Είχαμε παράλληλα την εκκαθάριση δεκαοκτώ ύποπτων ως επικίνδυνων περιοχών με νάρκες, την ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την αποκατάσταση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.


Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.