Υπ. Ενέργειας για EastMed: Μακρύς ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε [BINTEO]

«H χθεσινή μέρα αποτέλεσε το επιστέγασμα δουλειάς των τελευταίων δύο ετών».

Για τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό του EastMed που υπέγραψαν χθες το απόγευμα Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, μίλησε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως η χθεσινή μέρα ήταν πολύ σημαντική μιας και αποτέλεσε το επιστέγασμα δουλειάς των τελευταίων δύο ετών, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως δεν ήταν ότι πιο εύκολο να επιτευχθεί η εν λόγω συμφωνία.

«Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το αποτέλεσμα, που ουσιαστικά είναι μία πράξη πολιτικής, μία άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επί της ουσίας το κείμενο εμπεριέχει τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και τις δικαιοδοσίες του κάθε κράτους», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε δε, πως η εν λόγω συμφωνία απαιτήθηκε και από την πλευρά των εταιριών, οι οποίες μελλοντικά ενδεχόμενος να κληθούν να υλοποιήσουν τον αγωγό και να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ.

«Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι αναγκαία η παροχή μίας πολιτικής σταθερότητας, σχετικά με τις επενδύσεις τους. Αναφερόμαστε σε επενδύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν 20 με 30 χρόνια και θα είναι πέραν όποιας θητείας και όποιας κυβέρνησης».

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το έργο έχει ακόμα δρόμο να διανύσει και πως «είμαστε στο στάδιο των λεπτομερών τεχνικών μελετών, τις οποίες χρηματοδοτεί με ένα αρκετά μεγάλο πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση».  

Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 35 εκατομμύρια, με τις  συνολικές του δαπάνες να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 με 90 εκατομμύρια.

Στη συνέχεια ο ίδιος είπε πως το στάδιο που ακολουθεί είναι η εξεύρεση του αγοραστή του φυσικού αερίου, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και η βιωσιμότητα του.

Τόνισε δε, πως τα γεγονότα θα τρέξουν από μόνα τους, αφού όπως είπε υπάρχουν και οι εταιρίες που θα δαπανήσουν πολλά λεφτά στις μελέτες αλλά και η Ε.Ε. η οποία θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια με χρηματικά κονδύλια.

Όσον αφορά τη ρήτρα ασφάλειας της κάθε χώρας, ο υπουργός εξήγησε ότι το κάθε κράτος που έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία θα μπορεί να λάβει τα όποια μέτρα για την ασφάλεια του αγωγού, που επιθυμεί. «Τα κράτη θα έχουν την δυνατότητα να συνάψουν διμερής ή και πολυμερής συμφωνίες  για την προστασία του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε πως μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν έως και 8 γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ συμπλήρωσε πως στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν ακόμα περισσότερες.

«Οι πρώτες γεωτρήσεις θα καταδείξουν και την συνέχεια καθώς και το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα. Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα με την κοινοπραξία TOTAL – ENI και περιμένουμε να τελειώσουν τις εργασίες τους στα γεωτρύπανα γειτονικών χωρών, στις οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή, ώστε να έρθει στην κυπριακή ΑΟΖ», εξήγησε.


Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και αυτή τη φορά όχι μόνο προς την Κύπρο.

Έπειτα πρόσθεσε πως η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι μέσω των συνασπισμών των οποίων έχουμε σχηματίσει. Ο τρόπος συνεργασίας για τον αγωγό και η διακρατική συμφωνία που υπογράφει χθες, αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας, σημείωσε.

Καταλήγοντας ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονικών  πόρων, κάτι το οποίο αποτελεί δύσκολο εγχείρημα στην Αν. Μεσόγειο.

Δείτε όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας στο «Μέρα Μεσημέρι»:ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...