Νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και ΗΠΑ μετά τον νόμο EastMed που υπέγραψε ο Τραμπ

Για νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου Χάρης Κακουλλής, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τα Αμερικανικά Επιμελητήρια Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου με αφορμή τον νόμο για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια και Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου , γνωστό ως EastMed, που υπογράφηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κοινή δήλωση που στάλθηκε σήμερα στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο νόμος «παρουσιάζει την ιστορική μεταμόρφωση στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική θέση και αρχή ότι η ασφάλεια των εταίρων και των συμμάχων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ουσιαστική σημασία για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης».

Προστίθεται ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες «δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να υποστηρίζουν διπλωματικές προσπάθειες με εταίρους και συμμάχους για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Κακουλλής στη δήλωσή του αναφέρει πως πρόκειται για νομοθεσία «που αναγνωρίζει τις νέες πραγματικότητες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανοίγει την πόρτα για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις τρεις χώρες, ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότητές τους για να αποκτήσουν παρουσία στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι μελλοντικές αναμενόμενες μειώσεις ενεργειακού κόστους αναμένεται να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις οικονομίες τους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του AmCham Ισραήλ, Oded Rose αναφέρθηκε σε μεγάλη εμπορική και οικονομική προοπτική στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι ο νόμος «ενισχύει αυτή την συνεργασία σε έναν στρατηγικό άξονα ασφαλείας-εμπορίου».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε ότι ο νόμος θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη αναπτυγμένη περιφερειακή εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη για τις τρεις χώρες.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.