Προσοχή: Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε κόλλες άμεσης δράσης στην κυπριακή αγορά

Οι χρήσεις των ουσιών αυτών υπόκειται σε περιορισμούς / απαγορεύσεις

Κόλλα άμεσης δράσης τύπου “Superglue” εντοπίσθηκε στην κυπριακή αγορά να περιέχει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες Χλωροφόρμιο και 1,2 Διχλωροαιθάνιο σε ποσοστά υψηλότερα από τα μέγιστα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία όρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το προϊόν εντοπίστηκε σε πρόσφατη εκστρατεία ελέγχου που διενήργησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στην κυπριακή αγορά, κατά την οποία συλλέχθηκαν δείγματα κολλών άμεσης δράσης για διακρίβωση της περιεκτικότητας τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες (Βενζόλιο, Χλωροφόρμιο, Τολουόλιο και 1,2 Διχλωροαιθάνιο).

Μετά από εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν με την επωνυμία «SUPER GLUE HIPPO» (Barcode 9556452300591) ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις Χλωροφόρμιου και 1,2 Διχλωροαιθανίου, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο του 0,1% κατά βάρος, κατά παράβαση των προνοιών του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH.

Σημειώνεται ότι, το Χλωροφόρμιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία αφού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και μακροχρόνιες βλάβες στη γονιμότητα και στο έμβρυο.

Είναι επίσης χημική ουσία ερεθιστική για τα μάτια και το δέρμα, τοξική σε περίπτωση εισπνοής και επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης.

Το 1,2 Διχλωροαιθάνιο ταξινομείται ως καρκινογόνο, επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης και είναι ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και την αναπνευστική οδό.

Για τους λόγους αυτούς οι χρήσεις των ουσιών αυτών υπόκειται σε περιορισμούς / απαγορεύσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλ. 22405611, 22405637 και 22405609 και να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Τμήματος στην πιο κάτω διεύθυνση:  http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.