Ακιντζί: Επαναφέρει στο προσκήνιο πρόταση για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την Τουρκία στο δρόμο της στρατικοποίησης της έντασης, αναφέρει η Κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση του για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Τον υπεύθυνο δρόμο της διπλωματίας αντιπαρατάσσει η Λευκωσία απέναντι στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα υπέδειξε ότι στόχος της Άγκυρας αποτελεί η όξυνση της κατάστασης και η δημιουργία κλίματος αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή. 

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντωνάς, δήλωσε: «Αυτή η προσπάθεια, δηλαδή η θέληση της Τουρκίας να στρατιωτικοποιεί τα κατεχόμενα και να ενισχύει τις ήδη ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες που έχει στα κατεχόμενα δεν είναι τωρινή. Την είδαμε να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα να σας θυμίσω και την επιμονή της Τουρκίας στην προσπάθεια που έγινε στο Κραν Μοντανά όπου εκεί είδαμε την Τουρκία να επιμένει σε μια Βάση στην Κύπρο, μια μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.»

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους και άλλες χώρες της περιοχής με σκοπό την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας. 
Ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί με δηλώσεις στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι διέξοδο στην ένταση μπορεί να αποτελέσει η πρόταση που κατέθεσε για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου. 

Επαναλαμβάνοντας την έκκλησή μου για συμφιλίωση, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η πρόταση που έκανα στις 13 Ιουλίου για να μετατρέψει το ζήτημα των υδρογονανθράκων από μια περιοχή έντασης και σύγκρουσης σε ένα παραγωγικό πεδίο συνεργασίας βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό πλέον αποτελεί επείγουσα ανάγκη μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα. 

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.