Αρκετά τα κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς, χθες, για την πρόοδο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-20 και για την Εθνική Στρατηγική για την οικονομία 2018-2028. Ενέκρινε, επίσης, την επιπλέον ενίσχυση των Αγροτικών Οργανώσεων.


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε, χθες, για την πρόοδο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία (2018-2020), αλλά και για την Εθνική Στρατηγική για την οικονομία (2018-2028).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτη Σεντώνα, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά το 2018 προγραμματίστηκαν συνολικά 86 συνολικά δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 86 δράσεις, 41 δράσεις υλοποιήθηκαν (ποσοστό 48%), 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς (ποσοστό 35%) και 15 δεν υλοποιήθηκαν (ποσοστό 17%).

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 - 2020

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, «στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Παρ’ όλα αυτά, συμπλήρωσε, πως παρατηρούνται αρκετά «κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των νόμων και κανονισμών γι’ αυτό και απαιτούνται επιπλέον δράσεις».

Τόνισε δε, ότι «η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής», γι' αυτό και εγκρίθηκε από το Υπ. Συμβούλιο (τον Δεκέμβριο του 2017), η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία και το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που αφορά στην τριετία 2018 – 2020.

Τόσο η Εθνική Στρατηγική, όσο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία θα βοηθήσουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρίες, την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους και την υλοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους στα πλαίσια της σχετικής Σύμβασης που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Το σχέδιο δράσης για την τριετία περιλαμβάνει συνολικά 86 δράσεις που αφορούν στο σύνολο τους οκτώ Υπουργεία.

Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.


Ανάμεσα στις κύριες αρμοδιότητες του είναι: η παροχή αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων της αναπηρίας, η χορήγηση κοινωνικών παροχών σε ΑμεΑ και η παροχή επαγγελματικής αποκατάστασης.


Ενίσχυση Αγροτικών Οργανώσεων


Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον ενίσχυση των Αγροτικών Οργανώσεων με την καταβολή €200.000 από το Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ υπενθυμίζεται ότι «κατά τα έτη 2015, 2017 και 2019 είχαν επίσης χορηγηθεί χορηγίες «70 χιλιάδες ευρώ για το 2015, 70 χιλιάδες για το 2017 και 90 χιλιάδες για το 2018 σε μια πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω το έργο των αγροτικών οργανώσεων».


Στέφανη Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.