ΓεΣΥ: Αισιοδοξία για συμφωνία με Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια

Αισιοδοξία ότι Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων θα δώσουν σύντομα τα χέρια εκφράζουν Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, την ώρα που άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω εσωτερικές διαφωνίες από τον σύνδεσμο των κλινικαρχών.

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει στα χέρια του την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, με τον πρόεδρο του να δηλώνει για άλλη μία φορά αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Υγείας με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να εκφράζει την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες θα επέλθει συμφωνία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι «στόχος είναι τις επόμενες μέρες να έχει κατάληξη το θέμα αυτό. Αλλά εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και να “πέσουν” οι υπογραφές, εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω και να πω ότι έχουμε συμφωνήσει σε κάτι ή όχι».

Την ίδια στιγμή αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν στις τάξεις του ΠΑΣΙΝ. Μέλος της κεντρικής επιτροπής του Συνδέσμου επιρρίπτει ευθύνες στον Σάββα Καδή ότι διαβουλευόταν μόνος του με τον ΟΑΥ ενώ μόλις χθες ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη.

Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ εξουσιοδοτήθηκε να αρχίσει διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ στη βάση συγκεκριμένης ατζέντας.»

Tην ίδια ώρα μέλη του συνδέσμου προειδοποιούν ότι η πρόταση ενδεχομένως να περιέχει σοβαρές ελλείψεις, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ να διευκρινίζει ότι αν κάποιο νοσηλευτήριο διαφωνεί έχει την επιλογή να μην την δεχτεί. 

Στο επίκεντρο οι αμοιβές των γιατρών


Διευκρινίσεις για τις προτάσεις που κατέθεσε στον ΟΑΥ σχετικά με τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών έδωσε το πρωί ο Υπουργού Υγείας στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι όποιες προτάσεις αλλοιώνουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ δεν θα γίνουν αποδεχτές σε αυτό το στάδιο.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι μεταξύ των εισηγήσεων του είναι και η επιστροφή στον αρχικό σχεδιασμό του ΟΑΥ σύμφωνα με τον οποίο 70% των απολαβών θα καταβάλλονται ως κατά κεφαλήν εισόδημα στους γιατρούς και το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται στους δείκτες απόδοσης των ιατρών.

Κραυγή ασθενών


Για νέο κύμα φυγής γιατρών που θα οδηγήσει σε ένα ανάπηρο Δημόσιο Τομέα Υγείας προειδοποιεί με ανακοίνωση της Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών με τους οργανωμένους ασθενείς να απευθύνουν ακόμη και στην υστάτη, έκκληση στους εμπλεκόμενους φορείς να εισέλθουν σε διάλογο.

Η ΟΣΑΚ καλεί τους γιατρούς όπως προσέλθουν άμεσα σε διάλογο, έχοντας κατά νου όχι το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά το συμφέρον των δημοσίων νοσηλευτηρίων και προπαντός των ασθενών. 

Οι οποιεσδήποτε απεργίες και δυναμικά μέτρα λαμβάνονται, οδηγούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε απαξίωση, επιδεινώνουν τα προβλήματα και προκαλούν περιττή ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τους γυρίζουν την πλάτη.

Την ίδια ώρα καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να επεξεργαστεί εκ νέου τα ιδιωτικά συμβόλαια και τα κίνητρα τα οποία θα πρέπει να μπορούν να προσελκύσουν γιατρούς του δημοσίου.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.