Περί διαφθοράς: Καταγγελίες Γεν. Εισαγγελέα και Ελεγκτή σε εκδήλωση [ΒΙΝΤΕΟ]

Περί διαφθοράς ο λόγος σε εκδήλωση που διοργανώσε απόψε η μη κυβερνητική οργάνωση Cyprus Integrity Forum, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς.

Την μεγαλύτερη εκδήλωση κατά της διαφθοράς διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Cyprus Integrity Forum.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 16 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη του κτηρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας και συντονιστής της ήταν ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, Νικήτας Κυριάκου.

Για πρώτη φορά, Αρχηγοί Κοινοβουλευτικών Κομμάτων απάντησαν στο κοινό για θέματα που αφορούν κάθε πολίτη, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αρχηγού Αστυνομίας και Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του CIF Μάριος Σκανδάλης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Αρχηγός Αστυνομίας και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Μετά των χαιρετισμών ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ με τους οκτώς Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων (Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Περδίκης, Χρίστος Χρίστου), ενώ το κοινό απεύθυνε ερωτήσεις προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς.

Οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων δήλωσαν ετοιμότητα να προωθήσουν πρόσθετα νομικά εργαλεία προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή.  Οι ηγέτες των 7 Κοινοβουλευτικών συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση για την πάταξης της διαφθοράς που διοργάνωσε το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας
 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως  είναι λάθος να περιορίζεται η διαπλοκή και διαφθορά μεταξύ των πολιτικών και όχι μόνο της εκτελεστικής εξουσίας. Πρόσθεσε ότι διαπλοκή μπορεί να υπάρχει στους Βουλευτές στη δικαιοσύνη και στην ίδια την κοινωνία. «Θα πρέπει να δούμε όλη τη δαντέλα» πρόσθεσε αναφέροντας πως όταν υπάρχει πραγματική βούληση και σωστοί άνθρωποι στους θεσμούς, υπάρχουν και αποτελέσματα.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  είπε πως η Βουλευτής του ΑΚΕΛ  Ειρήνη Χαραλαμπίδου τον ενημέρωσε για τις συστάσεις του ΟΑΣΕ για τη διαφθορά. Πρόσθεσε πως κάποια από τα μέτρα προωθήθηκαν, αλλά σημείωσε θα προωθηθούν όλα τα προτεινόμενα μέτρα ανεξαιρέτως.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι την τελευταία 5ετία το κράτος διολισθαίνει στη διαφθορά με βάση την αξιολόγηση της παγκόσμιας τράπεζας.  Υπενθύμισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωνε ντροπή για τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως και πολιτικοί έγιναν στόχος από ΜΜΕ προσθέτοντας ότι πριν κλείσει ο Συνεργατισμός 1,5 εκ. ευρώ πληρώθηκε από τον Συνεργατισμό ως προπληρωμή διαφήμισης σε ΜΜΕ.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος  είπε πως για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς πρέπει να συνεργήσουν όλες οι μορφές εξουσίας και ανεξάρτητες αρχές. Πρόσθεσε πως πριν τη θητεία του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και με εισαγγελικές ανοχές συγκαλύφθηκαν σκάνδαλα. Η χρηματοδότηση των κομμάτων και ειδικά ο αδιαφανής είναι ο πυρήνας της διαπλοκής, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανοικτή πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς. Είπε ακόμα πως πρέπει να αλλάξει το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των θεσμών και όχι των προσώπων.  Επικαλέστηκε τις φράσεις «απόν φορτώνει πόσσω σου τάνα του να φορτώσει» ή "ας το έβρει από άλλον" για να προσθέσει ότι είναι ενδεικτικές και δείχνουν ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας.
 
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε πως υπάρχει πατερναλιστική παρέμβαση του κράτους, σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, για τη κατάσταση «φταίνε τα κόμματα, φταίει και ο πολίτης» συνέχισε  διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να αλλάξει η βάση της παιδείας και να γίνει ανθρωποκεντρική.  Η κ. Θεοχάρους είπε πως η διαπλοκή δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο προσθέτοντας ότι στο Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθούσαν με φακούς τις ψήφους των Ευρωβουλευτών.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης  είπε πως πέρα από τον δείχτη της διαφθοράς υπάρχει και ο δείκτης ψευτιάς και ανυποληψίας. Πρόσθεσε πως ριζική λύση θα δοθεί μόνο με μετάγγιση συνειδήσεων και μυαλών. Να ρωτήσουμε τον εαυτό μας πόσο ειλικρινείς είμαστε και πόσο πιστεύουμε αυτά που λέμε, συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών αλλά των τελευταίων δεκαετιών. Πρόσθεσε πως έγιναν κάποιες προσπάθειες από τη Βουλή και την Κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως τα 4 μεγάλα κόμματα εμπλέκονται με διάφορα συμφέροντα. Ο κ. Χρίστου είπε ακόμα πως πιο απτά αποτελέσματα θα υπάρξουν όταν οι πολίτες κινητοποιηθούν από την απάθεια.

Καγγελίες Γενικού Εισαγγελέα για εφημερίδες 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποκάλυψε ότι ΜΜΕ που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα όταν άρχισε διερεύνηση ποινικής υπόθεσης άρχισαν πόλεμο εναντίον του προκειμένου να λύσουν τα οικονομικά τους.
 
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας σχολίασε χαριτολογώντας την εισήγηση του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλάβει συντονιστής της προσπάθειας για υιοθέτηση των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι «θα είναι ικανοποιημένος να φύγει με δουλειά».
 
Ακολούθως αναφέρθηκε στην «ανελέητη και αήθη επίθεση» που δέχθηκαν ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής από δύο εφημερίδες.

Είπε επί αυτού ότι 2 συγκεκριμένες εφημερίδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρόσφεραν μεγάλη υποστήριξη μέχρι παρεξηγήσεως, από τα άλλα ΜΜΕ. Ανέφερε πως όταν άρχισε διερεύνηση για συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, επικοινώνησαν μαζί του από την εφημερίδα και του κατονόμασαν πρόσωπο το οποίο θα χρηματοδοτούσε την εφημερίδα, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
 
Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμα ότι αυτή η κατάσταση ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία ο ίδιος και ο Γενικός Ελεγκτής ένιωθαν «μοναχικοί καβαλάρηδες». Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους αν υπάρχει σύνδεση συμφερόντων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε αρνητικά.
 
Στην αρχική τοποθέτηση του, ο Γενικός Εισαγγελέας,  είπε ότι η πάταξη της διαφθοράς στην κυπριακή πραγματικότητα απαιτείται η επιβολή αυστηρότερων ελέγχων κατά την άσκηση εξουσίας. Πρόσθεσε ότι συμπεριφορές που πριν γίνονταν ανεκτές και περνούσαν απαρατήρητες σήμερα φαίνεται να έχουν πολιτικό κόστος.

Περαιτέρω ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η ατιμωρησία υποθάλπει τη διαφθορά ενώ σε ότι αφορά τη ηθική είπε ότι ο άνθρωπος θέτει τους κανόνες και ο άνθρωπος τους εφαρμόζει.Είπε ακόμα πως τα αξιώματα πρέπει να καταλαμβάνονται με κύριο γνώμονα το ήθος.

Ο Γεν. Εισαγγελές «Αποτελούσε μία ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου»
 
 Δυσοίωνο βλέπει το σχετικά εγγύς μέλλον ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε δική του παρέμβαση κάλεσε τους πολίτες να ζητήσουν την δέσμευση των πολιτικών αρχών ότι η Βουλή θα θα προωθήσει τη διαδικασία με την οποία η Κύπρος θα καταστεί Υιοθετούσα Χώρα πρόσφατης Σύστασης του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Ακεραιότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο ΟΟΣΑ, ως εξωτερικός αξιολογητής, να διαβεβαιώσει ότι οι δράσεις που θα καθοριστούν ικανοποιούν τη Σύσταση. «Εάν η ίδια η Βουλή το αποφασίσει, η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας, υπό την έννοια της παροχής εμπειρογνωμοσύνης», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξήρε την τόλμη και αποφασιστικότητα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος σε λίγους μήνες αφυπηρετεί, σημειώνοντας ότι «αποτελούσε μία ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου».  

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή «επί Κώστα Κληρίδη, για πρώτη φορά από το 1960, ζήσαμε τη φυλάκιση βοηθού γενικού εισαγγελέα, πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, νυν και πρώην δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, και άλλων ασκούντων δημόσια εξουσία».Και είχαμε, πρόσθεσε, «με δική του πρωτοβουλία, ένα εξαιρετικό πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο λογοδοσίας των υπευθύνων. Προφανώς, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στο θέμα της λογοδοσίας». Αλλά, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «αποτελεί κόλαφο για την ελευθεροτυπία το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανερυθρίαστα λοιδορούν ένα εξαίρετο κρατικό αξιωματούχο γιατί βρέθηκε στο δρόμο τους».

Δυστυχώς, είπε, «σε αυτό το περιβάλλον, που μοιάζει με ναρκοπέδιο, καλούμαι και εγώ να βαδίσω». Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «τα ίδια ΜΜΕ με παρουσιάζουν ως επικίνδυνο για τον τόπο. Ο χειρότερος και εγώ από το 1960, όπως τον Κώστα Κληρίδη«.

«Έγνοια κάποιων είναι πως θα με καρατομήσουν ή, εάν δεν τα καταφέρουν, πως θα με παροπλίσουν», είπε. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, «είναι σίγουρα εξαιρετικά ψυχοφθόρο να γνωρίζεις ότι κάποιοι περιμένουν πότε θα στραβοπατήσεις για να απαιτήσουν την κεφαλή σου επί πίνακι». «Δεν έχω όμως μάθει να κιοτεύω», πρόσθεσε. «Ο εκ βάθρων ανασχεδιασμός των διαδικασιών εντός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των ελεγκτικών οδηγιών και πρακτικών, και η εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων για μείωση της πιθανότητας λάθους, είναι η ασπίδα μου στους όποιους άνομους σχεδιασμούς του κατεστημένου», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα κόμματα είπε ότι είναι τα κύτταρα της Δημοκρατίας. Και η Δημοκρατία μας θα είναι υγιής αν και τα κύτταρα της είναι υγιή. «Η ευθύνη σας αγαπητοί αρχηγοί των κομμάτων είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι η Κύπρος το έτος 2018 κατείχε την 38η θέση του «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας σε σύνολο 182 χωρών, βελτιωμένη θέση σε σχέση με τον δείκτη του 2017 όπου κατείχε την 42η θέση.

«Κατά το 2018, η Κύπρος βρέθηκε ανάμεσα στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη σχετική άνοδο», είπε, προσθέτοντας ότι «η σχετική αυτή πρόοδος, αν και σημαντική, ουδόλως μας εφησυχάζει. Αντίθετα, στόχος μας είναι και πρέπει να είναι η περαιτέρω βελτίωση της Κύπρου σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν και ουδείς μπορεί να αυτό-εξαιρεθεί από την προσπάθεια αυτή.

«Καθηκόντως, ο κάθε θεσμός, ο κάθε αξιωματούχος, η κάθε εξουσία αυτής της πολιτείας, ο κάθε υπάλληλος του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και ο κάθε πολίτης αυτής χώρας, το κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας έχουμε ευθύνη και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε προσωπικά και συλλογικά στον αγώνα κατά της διαφθοράς», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι κύριος άξονας της πολιτικής μας είναι η ευαισθητοποίηση. Καθημερινά, είπε, «επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ η ανάγκη για δυναμική ευαισθητοποίηση όλων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το κάθε Υπουργείο και η κάθε Υπηρεσία ή Φορέας έχουν καθήκον βάσει και των σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσουν τα ευάλωτα σε διαφθορά θέματα που τους αφορούν και να ετοιμάσουν Σχέδια Δράσης με σκοπό την θωράκιση των διαδικασιών τους».

«Η ηγεσία της Αστυνομίας επιδεικνύει μηδενική ανοχή»

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός πρόσφατων ποινικών υποθέσεων διαφθοράς. Πρόσθεσε πως ο εντοπισμός κρουσμάτων διαφθοράς και εντός της αστυνομίας είναι αναπόφευκτος καθώς μέλη της υποβάλλονται σε αυξημένους κινδύνους από το οργανωμένο έγκλημα.
 
Τόνισε ακολούθως ότι εκεί και όπου υπάρχον τέτοιες υποθέσεις η ηγεσία της Αστυνομίας επιδεικνύει μηδενική ανοχή.  Πρόσθεσε πως για πάταξη τη διαφθοράς απαιτούνται να αναγκαία εργαλεία και παρέθεσε τη σύσταση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου που εποπτεύεται απευθείας από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Σκανδάλης σε χαιρετισμό του είπε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να δεσμευτεί το νομοθετικό σώμα ότι θα νομοθετήσει ώστε το φαινόμενο της διαφθοράς να περάσει στο παρελθόν.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...