Πρόσκληση – πρόσκληση του Προέδρου προς Ακιντζί : «Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την ειρήνη» [ΒΙΝΤΕΟ]

Το κράτος δεν μπορεί να είναι εξάρτημα ή υποχείριο τρίτων κρατών, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαιτώντας πλήρη σεβασμό προς το κράτος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέστη μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί, σε δικοινοτικό συνέδριο για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, αναφέρθηκε και στη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, μέσα από την εκπαίδευση χωρίς εθνοτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Με μηνύματα προς σαφείς αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου, προσήλθε στο δικοινοτικό συνέδριο για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Απαιτώντας, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, σεβασμό προς το κυπριακό κράτος.

«Είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για λύση του Κυπριακού δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται πριν και πάνω από όλα ο σεβασμός προς ένα κράτος, το οποίο δεν πρέπει πλέον να είναι εξάρτημα ή υποχείριο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι, συμβάλλει και η καλλιέργεια μιας σωστής αντίληψης του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όπου ειρηνικά συμβιώνουν εκείνοι που νομίμως κατοικούν σε ένα κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια σε χαιρετισμό στο συνέδριο Διευθυντών του προγράμματος Imagine, που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στην παρουσία του ηγέτη των Τ/κ και της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τόνισε πως μια ενωμένη Κύπρος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακριά από τις εξαρτήσεις των όποιων τρίτων, διασφαλίζει το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων και τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα εδώ, είναι η εικόνα που οραματιζόμαστε για το μέλλον στον τόπο μας: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, χωρίς εθνοτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς, να συζητούν για τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια επανενωμένη Κύπρο».

Στη συμβολή της εκπαίδευσης για καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και ειρήνης, αναφέρθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί.

«Όπως και να ονομάσουμε τη λύση και το νέο σύστημα που θα εγκαθιδρύσουμε, θέλουμε σε αυτό το σύστημα όλοι να ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και με ισότητα. Η παιδεία είναι το κλειδί για να γίνει μόνιμο αυτό το σύστημα. Όμως, όπως και να ονομασουμε τη λύση που θα βρεθεί, αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας και ειρήνης, τότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στο μεταξύ σε ανάρτηση στο τουίτερ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και με φωτογραφία η οποία τον απεικονίζει σε χειραψία με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε: «Αγαπητέ, Μουσταφά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας. Και ο μόνος τρόπος, είναι μέσω της δημιουργίας λειτουργικού ομόσπονδου κράτους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ».

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.